• Business

    Μηδενισμό του ELA ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Το μηδενισμό του ELA αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως μεθαύριο Παρασκευή η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

    Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η δεύτερη ελληνική τράπεζα μετά την Εθνική, που μηδενίζει την εξάρτησή της από τον ακριβό ELA. Σε ανάλογες κινήσεις οδηγούνται σταδιακά και οι άλλες δύο ελληνικές τράπεζες, δηλαδή η Eurobank που προγραμματίζει την απεξάρτησή της έως τα μέσα φθινοπώρου, αλλά και η Alpha Bank, που αναμένεται με τη σειρά της να έχει μηδενίσει τον ELA έως τα τέλη του χρόνου.

    Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την άντληση ρευστότητας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που θα γίνουν το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευή.

    Ο μηδενισμός του ELA από την Τράπεζα Πειραιώς ερμηνεύει και τη δήλωση του επικεφαλής της τράπεζας κ. Χρήστου Μεγάλου ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση του waiver «πρακτικά άνευ σημασίας», προαναγγέλοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έχει λάβει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δις ευρώ χρηματοδότηση της ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά repos.

    Να σημειωθεί επίσης ότι σε επενδυτική βαθμίδα και με προσωρινή πιστοληπτική αξιολόγηση BBB (χαμηλή), τοποθέτησε χθες η DBRS τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας, ύψους 10 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν πέντε σειρές που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ονομαστικού ποσού 4,5 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων είναι 5,9 δις ευρώ στεγαστικών δανείων εξασφάλισης πρώτης τάξης, καταλήγοντας σε συνολική υπερκάλυψη 32%.

    Το ενδιαφέρον των αναλυτών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στους νέους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενόψει και της υποβολής στον SSM των νέων σχεδίων που θα περιλαμβάνουν τις προβλέψεις έως και το 2021. Στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κάτω από το 15% την προσεχή τριετία, προκειμένου να προσεγγίσουν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Τι λένε οι CEOs των ελληνικών τραπεζών για την απώλεια του waiver

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνωστισμός εταιρειών για τη διαχείριση κόκκινων δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αισιόδοξος ο επικεφαλής της Gongbao κ. Wong Ching για την Εθνική Ασφαλιστική



    ΣΧΟΛΙΑ