Sundar Pichai, CEO Google (αριστερά) και Satya Narayana Nadella, CEO Microsoft
Περιεχόμενα
Περίπου 1.500 υπαλλήλους απομακρύνει η Microsoft από τη μονάδα cloud Azure, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσιογραφικό μέσο, Business Insider. Οι απολύσεις αφορούν ολόκληρα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των “Azure for Operators” και “Mission Engineering”, ενώ ο λόγος σχετίζεται με την εξέλιξη του AI, που “καλπάζει” το τελευταίο διάστημα.
Η μονάδα δημιουργήθηκε το 2021, ονομάζεται Strategic Missions and Technologies (SMT) και καθοδηγείται από το πρώην επικεφαλής της Azure, Τζέισον Ζάντερ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον CEO, Σάτια Ναντέλα.
Συγκεντρώνει πρωτοβουλίες αιχμής, όπως ο κβαντικός υπολογισμός και το διάστημα, παράλληλα με τις διοικητικές του δραστηριότητες στο cloud.
Σε mail που απέστειλε ο Ζάντερ προς το προσωπικό, εξηγεί ότι η εταιρεία προχωρά σε αλλαγές, προκειμένου να υποστηρίξει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
“Στην πορεία, θα λάβουμε αποφάσεις που θα ευθυγραμμίζονται με το μακροπρόθεσμο όραμα και τη στρατηγική μας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Microsoft”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Δεν είναι ποτέ εύκολο, ιδιαίτερα όταν επηρεάζονται συνάδελφοι και φίλοι μας”, επισημαίνει ο Ζάντερ.
“Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίζουμε όσους επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές με σεβασμό, αξιοπρέπεια και διαφάνεια”, συμπληρώνει.
Παρόλο που ο τεχνολογικός κολοσσός συνήθως κάνει μικρές περικοπές εργατικού δυναμικού αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς μεταβαίνει σε ένα νέο οικονομικό έτος μετά τις 30 Ιουνίου, οι απολύσεις είναι πολύ συνηθισμένες το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ανακοίνωσε σχέδιο περικοπών 10.000 υπαλλήλων εντός των πρώτων μηνών του 2023. Από τότε, έχει πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους απολύσεων.
Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι η Microsoft ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα άνω των προσδοκιών στο τέλος του 2023.
Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 27% και έσοδα ύψους 56,5 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, πάνω από τις εκτιμήσεις για 54,5 δισ. δολάρια.
Τεράστιες επενδύσεις
Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία ετοιμάζεται να επενδύσει 3,2 δισ. δολάρια στην επέκταση της υποδομής cloud και τεχνητής νοημοσύνης της στη Σουηδία, σε διάστημα δύο ετών.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο και στη Γερμανία και την Ισπανία τον Φεβρουάριο, καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud.
Η Microsoft δεσμεύεται να ενισχύσει το τo AI σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή, η οποία εκτός από τη Σουηδία περιλαμβάνει τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
Σχεδιάζει μάλιστα να εκπαιδεύσει 250.000 Σουηδούς – σε διάφορους τομείς – με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, σε ένα διάστημα τριών ετών.
Επίσης, ετοιμάζεται να διαθέσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε.
Στόχος της είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και να υποστηρίξει 2.500 νεοφυείς επιχειρήσεις έως το 2027 στη χώρα.
Φέτος, αποκάλυψε ακόμη μια εταιρική συνεργασία και επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Mistral AI, μια startup που ανταγωνίζεται την OpenAI.
Παράλληλα, καθώς η ζήτηση για παραγωγικές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να αυξάνεται, είναι προφανές ότι τα τσιπ θα είναι το επόμενο μεγάλο “πεδίο μάχης” για την Microsoft, αλλά και όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτού του είδους την τεχνολογία.
«Έρχονται και νέες ανακοινώσεις, ενδεχομένως το φθινόπωρο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.
Και η Google στο “παιχνίδι” των απολύσεων
Στα χνάρια της Microsoft, ανακατατάξεις και περικοπές ανακοινώνει και η Alphabet, σε διαφορετικές ομάδες από τη μονάδα cloud της Google, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της εταιρείας.
Όπως ανέφερε το CNBC, ο τεχνολογικός κολοσσός ενημέρωσε για τις περικοπές τους υπαλλήλους του cloud, από θέσεις πωλήσεων, συμβουλευτικής, στρατηγικής «go to market» και άλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 100 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τη θέση τους.
“Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε την επιχείρησή μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες των πελατών μας και στη σημαντική ευκαιρία που ξετυλίγεται μπροστά μας”, σημείωσε εκπρόσωπος της Alphabet.
“Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να επενδύουμε σε τομείς που είναι κρίσιμοι για εμάς, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μας”, συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Google ξεκίνησε ομοίως με την Microsoft και άλλες εταιρείες στην Silicon Valey, να απολύει προσωπικό από τις αρχές του 2023.
Από εκείνη τη στιγμή και παρά τα κέρδη-ρεκόρ του τεχνολογικού κολοσσού, οι εργαζόμενοι αναφέρουν χειρότερες συνθήκες εργασίας και καμία προοπτική ανέλιξης.
Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, η Google απέκοψε τουλάχιστον 200 υπαλλήλους από τη μονάδα “Core” της, ο οποίος περιλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό.
Ωστόσο, ο CEO Sundar Pichai ανέφερε ότι η εταιρεία θα προβεί σε λιγότερες απολύσεις το β’ εξάμηνο του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Alphabet εκτοξεύτηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 57% και το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε μέρισμα 20 σεντς ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 17 Ιουνίου.
Η κολοσσός ανέφερε ακόμη ότι «σκοπεύει να πληρώσει τριμηνιαία μερίσματα σε μετρητά στο μέλλον», ενώ σημείωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της, ενέκρινε την επαναγορά επιπλέον 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές.
Νέες επενδυτικές κινήσεις
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ανακοινώνει νέες κινήσεις στην Ασία, δαπανώντας ποσό 2 δισ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν στην ανέγερση του πρώτου data center, μια νέα περιοχή Google Cloud και περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που γνωρίζει μεγάλη ζήτηση στην περιοχή.
«Αυτή η επένδυση βασίζεται στη συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Μαλαισίας για την προώθηση της πολιτικής “Cloud First”, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων προτύπων κυβερνοασφάλειας», δήλωσε η Ruth Porat, πρόεδρος, CFO και CIO της Alphabet και της Google.
Η Porat πρόσθεσε ότι η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Google στη Μαλαισία στα 13 χρόνια λειτουργίας της εκεί.
Μέρος της επένδυσης, η οποία αναμένεται να συνεισφέρει 3,2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της Μαλαισίας και να δημιουργήσει 26.500 θέσεις εργασίας έως το 2030, θα είναι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε επίσης:
Amazon, Pfizer, Microsoft και άλλοι κολοσσοί επενδύουν πάνω από 15 δισ. ευρώ στην Γαλλία
Google: Μεγάλη επένδυση $2 δισ. στη Μαλαισία – Στα «χνάρια» της Microsoft ο τεχνολογικός κολοσσός