• Business

    Μετοχική «προίκα» 104,9 εκατ. ευρώ στα πέντε παιδιά του Θανάση Λασκαρίδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Θανάσης και Χλόη Λασκαρίδη


    Μετοχές της ξενοδοχειακής εταιρείας «ΛΑΜΨΑ» αγοραίας αξίας 104 εκατ. ευρώ πέρασαν στον έλεγχο των πέντε παιδιών του Θανάση Λασκαρίδη.

    Ο οποίος μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Πάνο προχώρησαν από κοινού σε εσωτερικού χαρακτήρα ανακατανομές των θέσεων τους στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Ιδιοκτήτρια, μεταξύ των άλλων, των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρετανία» και «King George», που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

    Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, από τις μετοχικές ανακατατάξεις ενισχύεται η παρουσία της οικογένειας του Θανάση Λασκαρίδη με τη νέα γενιά να είναι πλέον εκείνη που αποκτά και μετοχική έκφραση στην ξενοδοχειακή εταιρεία.

    Με τα νέα δεδομένα ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25,19% της ΛΑΜΨΑ πέρασε από χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Πάνου Λασκαρίδη σε κυπριακή εταιρεία, στην οποία οι μοναδικοί μέτοχοί είναι τα πέντε παιδιά του αδελφού του Θανάση. Δηλαδή, στη Χλόη-Μαρία, τον Κωνσταντίνο, τον Οδυσσέα-Αντώνιο, τον Χριστόφορο-Κίμωνα και την Αικατερίνη Λασκαρίδη. Εκτός από την Χλόη, που ελέγχει το 33,3% της κυπριακής εταιρείας, τα άλλα τρία αδέλφια της έχουν ποσοστό 16,70% και η αδελφή της 16,60%. Εν συνόλω, στα πέντε παιδιά εκχωρήθηκαν 5.381.275 μετοχές της ΛΑΜΨΑ , η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στο χρηματιστήριο στα 19,50 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, και έπειτα από μια σειρά συναλλαγών, ο Πάνος Λασκαρίδης μένει με ποσοστό 15,88% στην ξενοδοχειακή εταιρεία. Αντίστοιχα, ο αδελφός του Θανάσης ελέγχει το 32,82% των μετοχών, το οποίο προστιθέμενο στο 25,19% που παραχωρήθηκε στα πέντε παιδιά του, ανεβάζουν τη συνολική επιρροή των δύο οικογενειών στη ΛΑΜΨΑ , στα επίπεδα του 73,89%.

    Από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται με έμφαση ότι όλα αυτά ενισχύουν τον δεσμό της επιχειρηματικής οικογένειας με την εταιρεία ενώ αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια και τις επόμενες γενιές. Καιρό τώρα η Χλόη Λασκαρίδη, αλλά και ορισμένα από τα αδέλφια της, είχαν αρχίσει να έχουν ενεργό συμμετοχή στην ξενοδοχειακή εταιρεία. Καθώς φαίνεται, τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για την ακόμη εντονότερη ανάμιξή τους, στο πλαίσιο βέβαια της κεντρικής κατεύθυνσης των δραστηριοτήτων που δίνεται από τους αδελφούς Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη. Με πολύπλευρη και εξαιρετικά σημαντική δράση τόσο στη ναυτιλία όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης.

    Η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στα έσοδα του ξενοδοχειακού ομίλου τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2020 υποχώρησαν κατά 74,65% (περί τα 24 εκατ. ευρώ) ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα υπάρχουν απώλειες 25 εκατ. ευρώ. Για το 2021 αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα έσοδα αυτά θα είναι μειωμένα κατά περίπου 45% σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019. Όταν και ο όμιλος κορύφωσε τον κύκλο εργασιών του φτάνοντας στα 77,8 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις η χρηματιστηριακή αξία της ΛΑΜΨΑ διαμορφώθηκε στα 416,6 εκατ. ευρώ.  Γεγονός που σημαίνει ότι στο χαρτοφυλάκιο των δύο οικογενειών Λασκαρίδη βρίσκονται μετοχές αγοραίας αξίας 308,3 εκατ. ευρώ. Αν και είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή τους να είναι περισσότερο διευρυμένη με ποσοστά που υπάρχουν σε άλλες εταιρείες δικών τους συμφερόντων.

    Στο μετοχικό σχήμα της ΛΑΜΨΑ μέτοχος είναι και η εταιρεία του Βασίλη Θεοχαράκη, η οποία και ελέγχει το 5,16% των μετοχών.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΛΑΜΨΑ: Ενισχύει τη θέση της η οικογένεια του Θ. Λασκαρίδη

    Λάμψα: Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 79% στο εννεάμηνο του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ