• Business

    Mega: O χρόνος τρέχει με 0 ευρώ στο ταμείο. Έως την Παρασκευή κρίνονται όλα


    Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι οι περισσότερο κρίσιμες των τελευταίων ετών για το  MEGA Channel. Το αργότερο έως την Παρασκευή το τοπίο εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει καθώς θα αξιολογηθεί για μια ακόμα φορά από τις τράπεζες η συνολική πρόταση του ισχυρού άνδρα των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Μέχρι να γίνει αυτό όμως η εταιρία Τηλέτυπος έχει αυτή την στιγμή στο ταμείο της μηδέν ευρώ. Όσο και εάν ακούγεται εντυπωσιακό είναι η αλήθεια καθώς οι τράπεζες και οι πιστωτές  έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς της εταιρίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί η Digea αλλά η επιχείρηση δεν έχει χρήματα να φτιάξει ένα ασανσέρ που χάλασε στο κτίριο.

    Τι θα γίνει με τις άδειες 

    Οι τελικές επιλογές των μεγαλομετόχων του Mega και η στάση των (αφανών) ιδιοκτητών του Epsilon TV  είναι οι δύο αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση της μάχης για τις δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες. Όλα τα ενδεχόμενα  παραμένουν ανοιχτά, καθώς οι διεργασίες συνεχίζονται με άμεση εμπλοκή των τραπεζών, στο παρασκήνιο κυοφορούνται συνεργασίες, ενώ ο πήχυς του τιμήματος ανεβαίνει και επίδοξοι καναλάρχες ετοιμάζονται για μεγάλα «χτυπήματα» στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.

    Οι δύο από τις 4 άδειες θεωρούνται περίπου «κλεισμένες». Η μάχη ουσιαστικά δίνεται για τις άλλες δύο, τις οποίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι – χωρίς να υπολογίζεται το Mega, το οποίο δεν έχει βγει ακόμη εκτός παιχνιδιού, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη είναι το Star Channel της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Οι ιδιοκτήτες του εγγυώνται τη βιωσιμότητά του, είναι αποδεκτοί από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, ενώ σε επαφές με παράγοντες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν διαβεβαιώσει ότι το κανάλι θα μείνει  μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και δεν θα έχει πολιτικό «χρώμα». Από άλλες πλευρές πηγές αναφέρεται ότι έχουν εκφράσει την πρόθεση να εγκαταλείψουν το Mega.

    Η δεύτερη άδεια θεωρείται περίπου «κλεισμένη» από τον όμιλο Κυριακού και τον Antenna, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, έχουν μεγάλη  οικονομική επιφάνεια και προτίθενται να ανεβάσουν την οικονομική προσφορά όσο χρειασθεί.

    Δίνουν 20-22  εκατ. ευρώ

    Μέχρι πρόσφατα ως φαβορί για την τρίτη εμφανίζονταν ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά.  Ως ισχυρός διεκδικητής προβάλει ο Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να «χτυπήσει» στις δημοπρασίες για την τρίτη ή την τέταρτη άδεια, ανεβάζοντας την οικονομική προσφορά όσο χρειασθεί για να βγεί πλειοδότης. Συνεργάτες του υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να δώσει μέχρι 20-22  εκατ. ευρώ για να μη μείνει εκτός τηλεοπτικού «νυμφώνος».

    Την άδεια θα διεκδικήσει η εταιρεία «Ειδήσεις Dot Com», στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι. Τα τελευταία χρόνια είναι ζημιογόνος (-3,6 εκατ. ευρώ πέρυσι) και με αρνητικά ίδια κεφάλαια –γεγονός που δεν της επιτρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Για να μπορέσει να καλύψει τις προϋποθέσεις  συμμετοχής (ίδια κεφάλαια, αριθμός εργαζομένων, πόθεν έσχες μετόχων κλπ), συγχωνεύεται με την εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις», στην οποία ανήκουν ο ραδιοφωνικός Σκάι και ο ραδιοσταθμός «Μελωδία»

    Οι… εμπρηστές

    Κοντομηνάς και Αλαφούζος θα κονταροχτυπηθούν με τον Φίλιππο Βρυώνη , ο οποίος φέρεται ως πραγματικός ιδιοκτήτης του Epsilon TV (ενώ ως βασικός μέτοχος εμφανίζεται ο Khaled Hamvi με 95%).

    Οι ιδιοκτήτες του Epsilon TV μπήκαν σαν «σίφουνας» στη μάχη για τις άδειες, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα και ανεβάζοντας τον πήχυ του τιμήματος. Ενώ οι παλιοί καναλάρχες «υποστήριζαν» ότι είναι πολλά τα 3 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης, η εταιρεία του Epsilon ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφέρει 35(!) εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι το τίμημα θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις  και ότι στα 10 χρόνια ισχύος των αδειών δεν θα δοθούν άλλες.

    Η κυβέρνηση «πήρε την πάσα» και μπορεί τώρα να  αυξήσει την πίεση προς τους παλιούς καναλάρχες, το Mega και τον ΔΟΛ του Ψυχάρη. Όμως οι ιδιοκτήτες του  Epsilon έκαναν την κίνηση έχοντας άλλους στόχους:

    – Θέλουν να κλείσει η αγορά των τηλεοπτικών media για την επόμενη δεκαετία, ώστε να μην έχουν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά καινούργιους ανταγωνιστές, επειδή κάποια κυβέρνηση θα αποφάσιζε ότι 4 άδειες δεν είναι αρκετές και θα δημοπρατούσε 5η και 6η

    – Επιδιώκουν να βγάλουν γρήγορα εκτός μάχης τους πιο «αδύναμους» διεκδικητές, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν υψηλό τίμημα ή δεν θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – όπως οι μέτοχοι του Mega.



    ΣΧΟΛΙΑ