• Business

    BC Partners: Προχωρά στην πώληση μειοψηφικού πακέτου της PetSmart στην Apollo

    • NewsRoom
    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Η BC Partners προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της PetSmart στην Apollo Global Management Inc.

    Η BC Partners, μαζί με τους υπόλοιπους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού Ταμείου της Σιγκαπούρης, GIC, διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, καθώς και τον έλεγχο της διοίκησης της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στη Β. Αμερική. Σημειώνεται πως η PetSmart διαθέτει ευρύ δίκτυο 1.660 καταστημάτων σε ΗΠΑ, Καναδά και Πουέρτο Ρίκο, με πάνω από 60 εκατ. πελάτες.

    Αν και το ποσό της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, δεν ανακοινώθηκε, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για μια συμφωνία που ξεπερνά τα 8 δισ. δολάρια. Αν επιβεβαιωθεί, η επενδυτική εταιρεία της οποίας ηγείται ο Νίκος Σταθόπουλος θα έχει βάλει την υπογραφή της σε ένα από τα μεγαλύτερα deals που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2023.

    Η BC Partners επένδυσε πρώτη φορά στην PetSmart το 2015, αναδεικνύοντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει διεθνώς ο συγκεκριμένος κλάδος. Σε λίγα μόλις χρόνια, υπό τη διοίκηση της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας, η PetSmart κατάφερε να πετύχει έναν εντυπωσιακά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνοντας τα έσοδα της περισσότερο από 40%.

    Η παγκόσμια αγορά φροντίδας κατοικίδιων προβλέπεται να καταγράψει αύξηση από 320 δισ. δολάρια σε σχεδόν 500 δισ. δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence, με τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Εκτός από την PetSmart, η BC Partners από το 2017 έχει εντάξει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και την Chewy. Πρόκειται για μια εταιρεία «κολοσσό» στο ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων για κατοικίδια ζώα, με καθαρές πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια το 2022.

    To 2019 η Chewy εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 54% από την αρχική τιμή δημόσιας προσφοράς, παρέχοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία 15 δισ. δολαρίων.

     Το 2021, η BC Partners μετέφερε τη διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει αποκτήσει στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών κατοικιδίων ζώων και στην Ελλάδα, μέσω της εξαγοράς της Pet City.

    Τη συμφωνία είχε «σφραγίσει» και πάλι ο Πρόεδρος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, όπως έκανε και με μια σειρά εμβληματικών επενδύσεων στη χώρα (Pharmathen, Wind, Nova). Η πιο πρόσφατη επένδυση που πραγματοποίησαν η BC Partners και ο Νίκος Σταθόπουλος στην Ελλάδα αφορούσε στην εξαγορά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της Εκπαίδευσης.

    Η BC Partners είναι ένας από τους παλαιότερους και γνωστότερους επενδυτές ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, έχοντας υπό την διαχείρισή της κεφάλαια αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, μόνο στην Ελλάδα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Νέο μέλος και ανασυγκρότηση στο Δ.Σ.

    Morgan Stanley: Πώς είδε το deal των Mytilineos – HELLENiQ ENERGY

    Lamborghini: Αύξηση στα κέρδη– Πρόβλεψη για 10.000 πωλήσεις φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ