• Business

    Με αυξημένες προσδοκίες ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    • Ευγενία Τζώρτζη
    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Αυξημένη προσδοκία για την επιτυχία του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δημιουργεί το φημολογούμενο ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων με εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα, όπως o καναδικός όμιλος Fairfax, η Fosum και το CVC Capital Partners. Το ενδιαφέρον αυτό μένει να εκδηλωθεί έμπρακτα στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που ξεκινά και επίσημα για τους υποψήφιους επενδυτές την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με το άνοιγμα των data rooms.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση της ΕΤΕ οι μη δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου η αξιολόγηση και η πώληση της εταιρείας να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου.

    Η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού απομακρύνει το ενδεχόμενο της δημόσιας εγγραφής, που αποτελεί το εναλλακτικό αλλά όχι το προτιμητέο σενάριο, στο βαθμό που η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας επιδιώκει να συνδυάσει την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας με τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με έναν ισχυρό παίκτη με εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα.

    Την προοπτική αυτή διασφαλίζει η συμμετοχή στο διαγωνισμό και των τριών πιθανολογούμενων διεκδικητών, δηλαδή τόσο της Fairfax και της Fosun όσο και του CVC Capital Partners, που είναι γνωστό στη χώρα μας λόγω της κυριαρχίας του στον κλάδο της υγείας, μέσω της Hellenic Healthcare Group και της απόκτησης των νοσοκομείων Metropolitan, Ιασώ General και του ομίλου Υγεία. Με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 82 δις δολάρια το private equity fund με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, διατηρεί σημαντικές συμμετοχές στον ασφαλιστικό κλάδο και η προοπτική απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες με τον κλάδο υγείας, που αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του ομίλου στη χώρα μας.

    Αντίστοιχα ο καναδικός όμιλος Fairfax αποτελεί έναν ισχυρό ασφαλιστικό παίκτη διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο μέσω του ομίλου της Eurobank, στον οποίο διαθέτει πλέον ποσοστό 33% και του ελέγχου της ασφαλιστικής του ομίλου Eurolife όσο και μέσω άλλων επενδύσεων στο χώρο του λιανεμπορίου και των ακινήτων. Ισχυρή ασφαλιστική δραστηριότητα διεθνώς διαθέτει και η κινεζική Fosun, η οποία διεκδίκησε άλλωστε την Εθνική Ασφαλιστική κατά τον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια, χωρίς να καταφέρει να επικρατήσει τότε έναντι της Exin. Ο κινεζικός όμιλος εάν και θεωρείτο φαβορί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που ακολούθησε το ναυάγιο της Exin ανέκρουσε πρύμνα και υπό το βάρος του σκανδάλου της FF Group, δεν υπέβαλε τελικώς δεσμευτική προσφορά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον όμιλο της ΕΤΕ.

    Η παρουσία των εν λόγω ισχυρών παικτών δεν αποκλείει την εμφάνιση και άλλων διεκδικητών, που φημολογείται ήδη με τη συμμετοχή με τη στήριξη η μη άλλων ασφαλιστικών ομίλων. Ήδη δύο private equity funds φέρονται να έχουν εκδηλώσει δυνητικό ενδιαφέρον στη διαδικασία του premarketing που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα και μένει τελικώς να επαληθευθεί τουλάχιστον κατά το στάδιο των data rooms.



    ΣΧΟΛΙΑ