• Business

    Πως η αναδιάρθρωση των δανείων Μαρινόπουλου – Νίκα οδηγούν σε εμφύλιο επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Όλο το παρασκήνιο


    Έβγαλαν τα μαχαίρια οι επιχειρηματίες και τους επόμενους μήνες ο εμφύλιος πόλεμος που σοβεί στο παρασκήνιο, αναμένεται να έρθει πολλές φορές στο φως. Τραπεζίτες που χειρίζονται θέματα αναδιαρθρώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι κινήσεις που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο, θα βάλουν εμπόδια σε προσπάθειες διάσωσης επιχειρήσεων. Όπως περιγράφει στο mononews τραπεζίτης με μεγάλη εμπειρία στην αγορά, από τη στιγμή που έγινε κατανοητό ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να προχωρούν σε δραστικές πρωτοβουλίες και μάλιστα άρχισαν να υλοποιούνται οι σχετικές κινήσεις σε γνωστές εταιρείες, το κλίμα βάρυνε.

    Επιχειρηματίες στρέφονται έναντι αλλήλων, προμηθευτές επιδιώκουν την πτώχευση επιχειρήσεων προκειμένου να βλάψουν τους ανταγωνιστές τους που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις εταιρείες αυτές, και στο μέσον όλων βρίσκονται οι τράπεζες και τα στελέχη τους που απειλούνται συχνά και με νομικά μέσα.

    Η διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί αφού οι Θεσμοί και ο SSM ελέγχουν κάθε πρωτοβουλία των τραπεζών στο μέτωπο των NPLs, θεωρώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει ολιγωρία και έχουν κρατήσει εν ζωή επιχειρήσεις μη βιώσιμες και κυρίως έχουν συντηρήσει βασικούς μετόχους εταιρειών, οι οποίοι τις λυμαίνονται χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

    illustrate emailΑκόμη και αν οι τράπεζες δεν ήθελαν να προχωρήσουν τόσο δραστικά, δεν έχουν τα περιθώρια καθυστερήσεων, όπως δείχνει η ένταση των προσπαθειών εσχάτως, όπως στην περίπτωση της Νίκας και του Μαρινόπουλου. Η προώθηση deals και η προσέλκυση επενδυτών θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, όπως και η απομάκρυνση βασικών μετόχων που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

    Στην κατεύθυνση αυτή, η αντίδραση βασικών μετόχων είναι ήδη έντονη και αποτυπώνεται με υπόγειο πόλεμο έναντι κυρίως των τραπεζών. Οι παλαιοί μέτοχοι αντιδρούν σε λύσεις που τους βγάζουν εκτός παιχνιδιού, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες που «βλέπουν» να εξελίσσεται ένας πόλεμος με επικοινωνιακά και νομικά μέσα στον οποίο με την πλευρά των παλαιών μετόχων συντάσσονται και ανταγωνίστριες εταιρείες.

    Οι ανταγωνιστές διαμαρτύρονται ζητώντας διευκολύνσεις και αντιτίθενται σε είσοδο νέων επενδυτών που πιθανώς θα δώσουν προβάδισμα στην προβληματική ως τώρα επιχείριση.

    Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμος τραπεζίτης, η ρήση «ο θάνατός σου, η ζωή μου» είναι μια πραγματικότητα αφού στη διάσωση μιας επιχείρισης αντιδρούν ακόμη και προμηθευτές της όταν διαπιστώνουν ότι δικοί τους ανταγωνιστές έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αυτήν, οπότε η πτώχευσή της θα έβλαπτε περισσότερο τους τελευταίους.

    illustratie banks stock

    Ο ρόλος των τραπεζών είναι και ο πιο άχαρος, έχοντας το βάρος εντοπισμού της βιώσιμης επιχείρησης, χρηματοδότησής της ή εξεύρεσης επενδυτών και ανάληψης του μάνατζμεντ σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

    Η νομική παράμετρος είναι κρίσιμη αφού στα κενά του νομοθετικού πλαισίου που ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ποντάρουν όσοι επιδιώκουν να χαλάσουν ή να καθυστερήσουν τα deals ενώ και για τους ίδιους τους τραπεζίτες, η λήψη των αποφάσεων μπορεί να έχει νομικές συνέπειες.

    Ποιος θα βάλει την υπογραφή του σε ένα deal αναδιάρθρωσης, εάν φοβάται ότι θα τον σύρουν στα δικαστήρια, επισημαίνει ο τραπεζίτης και τονίζει ότι η ποινικοποίηση του banking, είτε για πολιτικούς λόγους είτε εξαιτίας εμφυλίου πολέμου στο επιχειρείν, μόνο προβλήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας θα δημιουργεί.

    Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι τράπεζες θα ελέγχουν όσους ανταλλάσσουν 500αρικα; 

    500 euro



    ΣΧΟΛΙΑ