• Business

    Μαρινόπουλος: Σε ναυάγιο οδηγείται η διάσωση της Starbucks από την κυπριακή ECM Partners


    Σε ναυάγιο φέρεται να οδηγείται η διάσωση της δικαιοδόχου της Starbucks στην Ελλάδα, την οποία ελέγχει η οικογένεια Μαρινόπουλου, από το κυπριακό fund ECM Partners, του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας Σάββας Λιασής.

    Παρόλο που το fund είχε εισέλθει σε αποκλειστικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της Καφέ Μαρινόπουλος, το σχέδιο εξυγίανσης σκόνταψε στην πρόθεση της αμερικανικής πολυεθνικής να παραμείνει η οικογένεια Μαρινόπουλου στο management της εταιρείας. Κάτι που φέρεται δύσκολο να αποδεχθεί η πλευρά των τραπεζών, καθώς οι μνήμες από το κανόνι του δικτύου σούπερ μάρκετ είναι νωπές. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι η κατάληξη των συζητήσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης προχωρήσει, δε θα γίνει άμεσα, αν και αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

    Εν τω μεταξύ η εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Starbucks για την πολυετή ανανέωση της συμφωνίας δικαιόχρησης, η οποία ναι μεν έληξε πριν από δύο χρόνια, αλλά έχει ανανεωθεί με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας. Η εταιρεία λειτουργεί μέσω franchise 35 καταστήματα Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία συζητείται να περάσουν μαζί με το σήμα στην κατοχή της ECM.

    Δάνεια 26 εκατομμυρίων

    Στόχος του fund ήταν να εξαγοράσει αρχικά τα δάνεια που σήμερα ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια ευρώ από τις Cepal Hellas, DoValue, Intrum, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει κούρεμα των δανείων κατά περίπου 50%.

    Η τελευταία οικονομική χρήση για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία ήταν αυτή του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ικανοποίησαν τη διοίκηση, όπως αναφέρει. Ο τζίρος της Καφέ Μαρινόπουλος από τα καταστήματα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 33% και το EBITDA διαμορφώθηκε σε προ πανδημίας επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα έφτασαν τα 14,6 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 2,9 εκατομμύρια, ωστόσο η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος (γράφοντας ζημιές ύψους 1,9 εκατομμυρίων), ενώ και η καθαρή θέση παρέμεινε αρνητική στα 35,5 εκατ., με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 37 εκατομμύρια.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε υπογράφηκαν οι οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση Μαρινόπουλου εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή όσο και στη μείωση του ύψους του περιθωρίου.

    Σε ό,τι αφορά την ECM, είχε αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Famar, της φαρμακευτικής που ίδρυσε η οικογένεια Μαρινόπουλου και είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του αμερικανικού fund ΚΚR. To καλοκαίρι του 2023 είχε ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εξαγορά της Μάρμαρα Παυλίδης, την οποία όμως επαναγόρασε ο Χριστόφορος Παυλίδης, αφού στο κάδρο είχαν μπει διαφωνίες με την επί δεκαετίες διοίκηση της βιομηχανίας για τη στρατηγική που θα ακολουθούταν.



    ΣΧΟΛΙΑ