• Business

    «Μαύρο χρήμα»: Δηλώθηκαν 9,5 δισ. ευρώ-Τι πήρε το κράτος

    • NewsRoom


    Μετά τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων για το «μαύρο χρήμα» με την οποία βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα άνω των 700 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης για τους φορολογουμένους που ελέγχονται από τις ελεγκτικές Αρχές για τη μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του προγράμματος εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα αποκάλυψης μαύρου χρήματος, 460.120 αιτήσεις (οι 136.624 με μοναδικά ΑΦΜ)  δείγμα.

    Τι πήρε το κράτος

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 τα συνολικά αδήλωτα εισοδήματα που δηλώθηκαν αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ (9,5 δισ. ευρώ). Από αυτά προέκυψαν φόροι και πρόστιμα 711 εκατ. ευρώ ενώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν 220 εκατ. ευρώ.

    «Μόνιμα» κίνητρα για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

    Η συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, ακόμη και μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση πράξης προσωρινού ή οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, ώστε να γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που επισύρουν οι διαπιστούμενες κατά τους ελέγχους παραβάσεις της μη υποβολής αρχικών δηλώσεων ή της υποβολής ανακριβών δηλώσεων.

    Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης από τον φορολογούμενο μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και την κοινοποίηση προς αυτόν πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από τους ελεγκτές, εφόσον από τη δήλωση αυτή προκύψει επιπλέον ποσό φόρου για καταβολή και το ποσό αυτό εξοφληθεί εφάπαξ, μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται, κατ’ αρχήν, από το διαδικαστικό πρόστιμο (100 – 500 ευρώ) που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

    Ακόμη, θα πληρώνει ως πρόστιμο μόνο ένα ποσό μεταξύ του 6% και του 30% της προκύπτουσας πρόσθετης διαφοράς φόρου και όχι το 10%-50% επί της διαφοράς αυτής που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Πιο απλά το τελικό πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 40%.

    Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή και σε υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης. Ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται επίσης εκείνες οποίες έχουν συζητηθεί και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου ή έχει εκδοθεί μη αμετάκλητη απόφαση, αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Oxfam: Στο 1% των κροίσων «κληρώθηκε» το 82% του περσινού πλούτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στο νόμο για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόβαση Κινέζων τραπεζιτών στην Αθήνα. Έρχεται η ICBC



    ΣΧΟΛΙΑ