• Οικονομία

    Airbnb: Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία από όσους «έπιασε» η ΑΑΔΕ

    • NewsRoom
    αδηλωτα εισοδηματα


    Τριάντα οκτώ περιπτώσεις φορολογούμενων, που είχαν αδήλωτα εισοδήματα, μέσω δραστηριότητας Airbnb, εντόπισε η εφορία. Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους βραχυχρόνια, μέσω διαδικτύου, σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Ο ελεγκτικός μηχανισμός κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη των ιδιοκτητών, που έκρυβαν εισοδήματα από τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων, μέσω των ΑΦΜ των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

    Πιο συγκεκριμένα, στα 38 αυτά ΑΦΜ εντοπίστηκαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί και δηλώθηκαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή, αντίστοιχα, 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος που διενήργησε η ΑΑΔΕ ήταν αποτελεσματικός, καθ’ότι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που προβαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους, σε ποσοστό 76%, σε πλήθος 50 υποθέσεων, συμμορφώθηκαν και έσπευσαν από μόνοι τους να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, εισοδήματα που ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 882.443 ευρώ.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να παρατηρεί και τις κινήσεις των ξένων επενδυτών, που προχωρούν σε αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Παράλληλα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες φορολογούμενους, εντοπίστηκαν περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 και πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας τελικά 253.301 ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν ότι η φοροδιαφυγή στο συγκεκριμένο τομέα εισοδηματικής δραστηριότητας ανθεί.

    Οι νέες μέθοδοι της ΑΑΔΕ με σκοπό των εντοπισμό όλων των αδήλωτων εισοδημάτων που προέρχονται από δραστηριότητες τύπου Airbnb

    Η ΑΑΔΕ διαθέτει τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων, τα οποία μάλιστα σύντομα θα είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου πλήρους ηλεκτρονικοποίησης όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Ψάχνοντας, επομένως, τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, θα μπορεί να εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνων των φορολογουμένων, που αγόρασαν ακίνητο, αλλά «ξέχασαν» να το δηλώσουν στο Ε9 και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν γλιτώνοντας έτσι το φόρο.

    Σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιάσει 40% αύξηση, γεγονός που στρέφει το βλέμμα των ελεγκτικών μηχανισμών προς τo συγκεκριμένο κλάδο, ενώ μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέους, ξεχωριστού τύπου, ελέγχους, που θα επικεντρώνονται στη δραστηριότητα των ιδιοκτητών Airbnb.

    Σε πιλοτική μορφή έχουν ήδη τρέξει δύο διαφορετικά προγράμματα εντοπισμού των υπόχρεων και ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση των συγκεκριμένων μεθόδων εντοπισμού φορολογητέας ύλης. Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε ήδη αφορούσε στον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.

    Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

    Παράλληλα, έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, σε σύνολο 464 φορολογουμένων, με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων, που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

    Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους βραχυχρόνια, μέσω διαδικτύου, σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρυμμένες κάμερες σε διαμερίσματα Airbnb

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Προβατάς (Vivechrom): «Τουρισμός και Airbnb κρατάνε ζωντανή τη βιομηχανία χρωμάτων»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα: Η Airbnb στην Ελλάδα, η «εκτίναξη» των ενοικίων και οι νόμοι που έρχονται



    ΣΧΟΛΙΑ