• Business

    Matrix Pack: Νέες επενδύσεις από την ελληνική βιομηχανία που τροφοδοτεί τις διεθνείς αγορές με χάρτινα καλαμάκια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος

    Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος


    Σε τετραπλασιασμό των πωλήσεών της το 2025 στοχεύει η Matrix Pack, η ελληνική βιομηχανία που τροφοδοτεί με 20 δισεκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια ετησίως τις διεθνείς αγορές.

    Η εταιρεία, που ίδρυσε το 2009 ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος και στην οποία κατέχει ποσοστό 35% το fund South Bridge II επενδύοντας 18 εκατ. ευρώ το 2022, αποτελεί την πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016.

    «Παράθυρο ευκαιρίας» η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

    Η ευρωπαϊκή οδηγία το 2019 για τον περιορισμό των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον, που οδήγησε στην  αντικατάσταση των πλαστικών καλαμακίων και ειδών μίας χρήσης στην εστίαση με χάρτινα άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη Matrix Pack.

    Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ

    Με ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συνολικά από το 2017 μέχρι και το 2024 θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30-35 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια, η ελληνική βιομηχανία εξελίχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο με ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε 61 χώρες και με επτά μονάδες παραγωγής ανά τον κόσμο.

    «Αξιοποιώντας την ευκαιρία, με γρήγορα αντανακλαστικά και με σημαντικές επενδύσεις καταφέραμε σήμερα να είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί καλαμακίου στον κόσμο» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης και ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Ριτσώνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος.

    Επτά μονάδες παραγωγής και 10 κέντρα διανομής

    Σήμερα διαθέτει επτά μονάδες παραγωγής σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και 10 κέντρα διανομής ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία και προμηθεύει περισσότερους από 650 πελάτες διεθνώς μεταξύ των οποίων μεγάλες πολυεθνικές όπως McDonald’s, Coca Cola, Burger King, Metro κ.α. με 20 δισ. τεμάχια σε καλαμάκι και 1 δισ. σε καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως.

    Απασχολεί δε περισσότερους από 630 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 380 στην Ελλάδα.

    Από το χάρτινο καλαμάκι στον πολτό

    Παράλληλα δίνει έμφαση πέρα από τα καλαμάκια σε άλλα προϊόντα από fiber, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της και με νέες συνεργασίες και τις πωλήσεις της. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η νέα συμφωνία με τη McDonalds για την προμήθεια χάρτινου κύπελου για παγωτά στη μισή Ευρώπη και στις ΗΠΑ που θα της προσδώσει επιπλέον τζίρο 5 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

    Στόχευση για τετραπλάσιο τζίρο το 2025

    Από τις κλεισμένες συμφωνίες η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι ο τζίρος από 42 εκατ. ευρώ που θα κυμανθεί φέτος θα διπλασιαστεί σχεδόν το 2024 στα 83 εκατ. ευρώ ενώ το 2025 ο πήχης των πωλήσεων μπαίνει στα 170 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτό θα συμβάλλει και η νέα επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα με την επέκταση της μονάδας παραγωγής για καπάκια ροφημάτων από fiber χαρτιού και παραγωγή νέων προϊόντων.

    Στο RRF η επένδυση

    Η δαπάνη για την επένδυση θα καλυφθεί κατά 27 εκατ. ευρώ, περίπου, από το RRF και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Matrix Pack έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ με 8,5 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 16 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, το 2024 εξετάζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει επενδυτής.  Όπως είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά είναι «κάτι που θα θέλαμε να το αποφύγουμε».

    Σε κάθε περίπτωση αν προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό που θα εκχωρηθεί θα είναι τέτοιο ώστε να διατηρηθεί η διαχείριση για να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου.

    Το 2022 ο τζίρος της έκλεισε πολύ κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις στα 4 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εγχώρια αγορά ενώ εμφάνισε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι φέτος θα είναι μηδενικό και από το 2024 κερδοφόρο.

    Διαβάστε επίσης

    Επενδύει στην Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα

    Folli Follie: Αλλαγή σελίδας με νέα εταιρική οντότητα και ΔΣ – «Κλειδί» η αποδέσμευση των ακινήτων

    ΙΤΧ Ελλάς: Κλείνει καταστήματα, αυξάνει τζίρο ο όμιλος Zara στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ