• Business

    Μασούτης: Άλμα στα καθαρά κέρδη το 2021 με οριακά αυξημένο τζίρο

    Γιάννης Μασούτης

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης


    Άλμα στα καθαρά κέρδη αλλά καθηλωμένες πωλήσεις εμφάνισε πέρυσι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης.

    Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Μασούτη, πέτυχε οριακή αύξηση πωλήσεων (+0,1) στα 883,473 εκατ. ευρώ, την ώρα το σύνολο της αγοράς σούπερ μάρκετ «έτρεξε» με 1,3%.

    Σε αντίθεση με την πορεία του τζίρου τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 20% φτάνοντας τα 11,348 εκατ. ευρώ από 9,455 εκατ. ευρώ το 2020. Τα μεικτά κέρδηαυξήθηκανκατά 6,4% στα 231,245 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) μειώθηκαν 0,5% στα 21,728 εκατ. ευρώ και τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 59,221 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1%.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 51,6 εκατ. ευρώ από 65,367 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρήση του 2021 θα διανείμει μέρισμα 4 εκατ. ευρώ (7,95 ευρώ ανά μετοχή) και θα καταβάλει αμοιβές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ύψους 3 εκατ. ευρώ.

    Η πολιτική τιμών και η επέκταση με νέα καταστήματα

    Η διοίκηση της Μασούτης, όπως επισημαίνει στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, φέτος ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, δεχόμενος πιέσεις από τον πληθωρισμό, τη μειωμένη ζήτηση και την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας, θα εμφανίσει μικρή υποχώρηση σε όγκο πωλήσεων, απώλειες όμως σχετικά περιορισμένες με την πίεση που δέχεται συνολικά η οικονομία. Η Μασούτης εκτιμά ότι κατά τη χρήση του 2022 ο τζίρος της στα συγκρίσιμα καταστήματα θα παρουσιάσει άνοδο.

    Στον εμπορικό τομέα δίνει προτεραιότητα στην πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και ταυτόχρονα ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού για τους καταναλωτές να είναι ο ελάχιστος δυνατός.

    Παράλληλα προωθεί την επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα. Ήδη η Εταιρία μέσα στο 2022 προχώρησε σε μια νέα στρατηγική συμφωνία με ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. μέσα από την οποία διευρύνει την παρουσία της σε νέες περιοχές. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

    Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα θα διατηρήσουν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

    Στόχος της Διοίκησης κατά την επόμενη χρήση είναι η διατήρηση των προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών Αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ικανοποιητικά επίπεδα και επίτευξη καθαρής κερδοφορίας ώστε να ενισχυθούν τα Ίδια Κεφάλαια και η ρευστότητα της Εταιρείας.

    Αύξηση επενδύσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους

    Το 2021 η Μασούτης πλήρωσε 24,8 εκατ. ευρώ για ενέργεια στη ΔΕΗ από 15,6 εκατ. ευρώ το 2020. Προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τις επενδύσεις που επιτυγχάνουν μείωση του ενεργειακού κόστους και ταυτόχρονα έχουν και εμπορική απόδοση. Έτσι εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτοπαραγωγή, συνθέτουν μία στρατηγική επιλογή απέναντι στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρι-Κρι: Στα 83,39 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ