• Business

    Μάρμαρα Παυλίδης – ECM: Το χρονικό μίας προδιαγεγραμμένης αποεπένδυσης

    Χριστόφορος Παυλίδης – Σάββας Λιασής (Επικεφαλής της ECM Partners)


    Περίπου ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Μάρμαρα Παυλίδης από την ECM Partners φάνηκε ότι η συνεργασία του fund με τη διοίκηση της οικογενειακής μέχρι τότε επιχείρησης δε θα μακροημερεύσει.

    Η είδηση ότι το κυπριακό fund αποκτά τον έλεγχο της ελληνικής πολυεθνικής μαρμάρου έγινε γνωστή κι επιβεβαιώθηκε τον Ιανουάριου. Δύο μήνες μετά η συναλλαγή των πρώην μετόχων, κληρονόμων του ιδρυτή Ευκλείδη Παυλίδη, Χριστόφορου, Χριστίνας και Κυριάκου με την επενδυτική εταιρεία είχε ολοκληρωθεί, αλλά χρειάστηκαν 30 ημέρες και κάτι περισσότερο για να διαπιστωθεί πως η στρατηγική που ήθελε να χαράξει το fund δεν έβρισκε σύμφωνη τη διοίκηση του ομίλου.

    Σύμφωνα με πηγές με γνώση όσων διημείφθησαν, η διοίκηση της Μάρμαρα Παυλίδης προσέγγισε τους διοικούντες τo fund προκειμένου να προτείνει την είσοδο νέου επενδυτή που θα σήμαινε την αποεπένδυση της ECM Partners από τον όμιλο. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο και αφορούσαν στην επαναγορά των μετοχών από τον προηγούμενο μέτοχο, Χριστόφορο Παυλίδη, εξέλιξη που τελεσφόρησε και ανακοινώθηκε επίσημα χθες.

    Διαφωνίες με τη διοίκηση έφεραν το βελούδινο διαζύγιο

    Οι διαφωνίες για τον τρόπο διοίκησης της Μάρμαρα Παυλίδης ανάμεσα στο management της βιομηχανίας και την ECM Partners ήταν ο λόγος της αλλαγής – ή καλύτερα, επιστροφής – της σκυτάλης της εταιρείας στον κληρονόμο του ιδρυτή. Η επαναγορά των μετοχών φέρεται, μάλιστα, να έπεσε στο τραπέζι λίγο πριν το κυπριακό fund θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα της οικογενειακής επιχείρησης, στα οποία περιλαμβάνονταν και εξαγορές, που, όμως δε βρήκαν σύμφωνα τα στελέχη, τα παλαιότερα εκ των οποίων μετρούσαν δεκαετίες στο τιμόνι της Παυλίδης Μάρμαρα. Υπενθυμίζεται πως, όπως φημολογούταν, οι διαφωνίες σχετικές με τη χάραξη στρατηγικής για την εταιρεία ανάμεσα στους κληρονόμους του Ευκλείδη Παυλίδη, οδήγησαν τη βιομηχανία στην αγκαλιά του fund, έστω και προσωρινά.

    Δύο ακόμη λόγοι που η ECM Partners φέρεται να τα «βρήκε σκούρα» αφορούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στη δομή του ομίλου – που έχει στην ομπρέλα του θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό – αλλά και στις σχέσεις που είχε καταφέρει να χτίσει η διοίκηση υπό τον Νικόλαο Δημαρέλη με απαιτητικές αγορές, όπως αυτή της Κίνας, όπου εξάγεται κατά κύριο λόγο το ελληνικό μάρμαρο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος της ECM Partners από τη Μάρμαρα Παυλίδης ήρθε νωρίτερα από το προσδοκώμενο αλλά ήταν κερδοφόρα, χωρίς να γίνεται γνωστό το ύψος του κέρδους που αποκόμισε. Θυμίζουμε ότι το τίμημα εξαγοράς της εταιρείας από το fund προσέγγισε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Μάρμαρα Παυλίδης έχει στο δυναμικό της 11 ενεργά λατομεία σε βόρεια Ελλάδα και εξωτερικό (κυρίως σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) και παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ετησίως. Ο όμιλος ελέγχει επίσης το 89,25% της Mermeren Kombinat, που διαθέτει το 10% των μετοχών μέσω ΕΛΠΙΣ (ελληνικά πιστοποιητικά) στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ έχει παρουσία και στο χώρο της ενέργειας μέσω της ΕΝΕRFARM, με χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 80MW και έργων ΑΠΕ επιπλέον 120 ΜW. Οι εκτιμήσεις θέλουν τις πωλήσεις του 2022 να ανέρχονται σε 103,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 13%, και το EBITDA να διαμορφώνεται σε 18 εκατομμύρια.

    Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Χριστόφορος Παυλίδης δραστηριοποιείται από το 1998 και στην οινοποιία. Από τους αμπελώνες και το οινοποιείο που ανέπτυξε, έπειτα από επίμονη αναζήτηση, στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, παράγονται δύο γνωστές ετικέτες του Κτήματος Παυλίδη, το Thema και το Emphasis.

    Οι επόμενες κινήσεις της ECM

    To exit της ECM Partners από την Παυλίδης δεν φέρεται να ανακόπτει τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι βρίσκεται προ των πυλών η εξαγορά των δανείων της Μαρινόπουλος Καφέ, δικαιοδόχου της Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο, που αν τελεσφορήσει θα σημάνει συνολική επένδυση 50 εκατομμυρίων. Η επενδυτική έχει ανοίξει από τις αρχές του χρόνου γραφείο στην Αθήνα και συστήνει νέο fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 100 εκατομμυρίων για νέες κινήσεις στην ελληνική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ