• Business

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Οι φήμες για παραίτηση, οι 11.000 απολύσεις και το αμφιλεγόμενο Metaverse

    • NewsRoom
    Μαύρη Πέμπτη για τη μετοχή της Facebook - Βουτιά 26%, χάνει πάνω από 230 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

    Mark Zuckerberg (EPA/MICHAEL REYNOLDS )


    Με τη μετοχή της να έχει χάσει το 67% της αξίας της μέσα στο 2022 και τις επενδύσεις στο metaverse να μην έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, οι φήμες για παραίτηση του CEO της Meta το 2023, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέβασαν για λίγα λεπτά τη μετοχή, μέχρι να διαψευστεί από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της εταιρείας Άντι Στόουν.

    Νωρίτερα, ο Ζούκερμπεργκ ύστερα από ένα ακόμα σερί απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου είχε ζητήσει συγγνώμη και προχώρησε σε απολύσεις 11.000 εργαζομένων, δηλαδή του 13% του συνολικού δυναμικού της εταιρείας.

    Οι φήμες και η διάψευση μέσω twitter

    Το απόγευμα της Παρασκευής σύμφωνα με τον ιστότοπο The Leak , που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, ο Ζούκερμπεργκ δέχεται ισχυρές πιέσεις ώστε να παραιτηθεί το επόμενο έτος από CEO της Meta.

    Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η παραίτησή του δεν θα επηρεάσει το περιβόητο metaverse, στο οποίο η Meta έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις, με την εταιρεία να φαίνεται ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Ζούκερμπεργκ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, η εταιρεία αδυνατεί να διατηρήσει τη δυναμική των προηγούμενων χρόνων.

    Ο Ζούκερμπεργκ είχε υποσχεθεί ανάπτυξη για την εταιρεία, κάνοντας στροφή από τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο στον κόσμο του metaverse, ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του.

    Η είδηση της επερχόμενης παραίτησης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαψεύστηκε από τον Άντι Στόουν με ένα tweet, κάτω από έναν χρήστη που έλεγε ότι ο Ζούκερμπεργκ θα παραιτηθεί.

    «Αυτό είναι λάθος», ανέφερε.

    Πιέσεις από τους μετόχους

    Το σκέλος της είδησης ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς τον Ζούκερμπεργκ έχει επιβεβαιωθεί με μετόχους, επενδυτές και αναλυτές να του καταλογίζουν την αμφιλεγόμενη στροφή του στο metaverse, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα κερδίσει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, ώστε να φέρει κέρδη.

    Γι’ αυτό το λόγο το ρεπορτάζ δεν προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές που έδωσαν ώθηση 1% στη μετοχή, μέχρι να διαψευστεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον CEO της Meta.

    Τον περασμένο μήνα, ο Brad Gerstner, του οποίου το ταμείο Altimeter Capital κατέχει μετοχές της Meta αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στην εταιρεία κάνοντας σαφές ότι ο Ζούκερμπεργκ χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    «Όπως πολλές άλλες εταιρείες, που βρέθηκαν σε έναν κόσμο με μηδενικό επιτόκιο — η Meta παρασύρθηκε στη χώρα της υπερβολής. Πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγη επίγνωση», έγραψε.

    Ο Gerstner συνέχισε γράφοντας: «Η Meta πρέπει να πάρει πίσω την ορμή της. Να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη με τους επενδυτές, τους υπαλλήλους και την τεχνολογική κοινότητα προκειμένου να προσελκύσει, να εμπνεύσει και να διατηρήσει τους καλύτερους ανθρώπους στον κόσμο», έγραψε.

    Έχασε 87 δις μέσα στο 2022

    Πρότεινε τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της εταιρείας κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό μέχρι τον Ιανουάριο και είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να περιορίσει τις επενδύσεις της στο Metaverse σε όχι περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις, όμως ο «λογαριασμός» ήταν πικρός για τον Ζούκερμπεργκ.

    O ίδιος έχασε από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα πάνω από 87 δις δολάρια και σύμφωνα με το Fortune, αυτό το ποσό είναι περίπου το 83% της συνολικής καθαρής περιουσίας του Γουόρεν Μπάφετ, που σήμερα ανέρχεται σε 105 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ούτε και η εταιρεία του είχε καλύτερη επίδοση. Κάποτε βρισκόταν στο «χρυσό» και exclusive club των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρις δολαρίων, μαζί με τις υπόλοιπες Big Tech.

    Πολλές έπεσαν από αυτό το όριο, όμως η Meta «γκρεμίστηκε» στα 293 δις δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Enel Green Power: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και επιτάχυνση επενδυτικού πλάνου – Πουλάει τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ