• Business

    Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη: Ενεργή συμμετοχή της Amazon Web Services στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

    • NewsRoom
    Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη: Ενεργή συμμετοχή της Amazon Web Services στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

    Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager, Greece & Cyprus, Amazon Web Services (AWS)


    Η Amazon Web Services (AWS) θέλει να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μετά τα σημαντικά βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

    «Κάθε επένδυση που δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερη καινοτομία βάζει ένα λιθαράκι στο “χτίσιμο” μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας» τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager, Greece & Cyprus, Amazon Web Services (AWS).

    «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει η ίδια και αποκαλύπτει τη συμμετοχή της AWS ως Επίσημου Υποστηρικτή του Elevate Greece.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας ως Επίσημος Υποστηρικτής σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία όπως το Elevate Greece» αναφέρει η κυρία Σταυρακαντωνάκη και γνωστοποιεί ότι «ως Επίσημος Υποστηρικτής του Elevate Greece, η AWS θα υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις-μέλη του, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους που θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα. Μέσω του προγράμματος AWS Activate, θα προσφέρει μονάδες (credits) για την κάλυψη του κόστους χρήσης υπηρεσιών AWS, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Θα τους παρέχει επίσης πρόσβαση σε έναν αποκλειστικό διαδικτυακό χώρο, το Startup Loft, όπου οι ιδρυτές και προγραμματιστές θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιχειρηματικές και τεχνικές συνεδρίες, εργαστήρια και άλλες συζητήσεις, καθώς και να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση από τους ειδικούς σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα. Οι εταιρείες B2B θα μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν το δίκτυο συνεργατών AWS Partner Network, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε credits, εργαλεία μάρκετινγκ και τεχνικές αξιολογήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα για την υποστήριξή τους, όπως συναντήσεις με εξειδικευμένους Solutions Architects ή πρόσβαση σε πιστοποιήσεις μηχανικής μάθησης, ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και ασφαλείας». «Οι ευκαιρίες για καινοτομία που παρουσιάζονται, είναι πολυάριθμες» υπογραμμίζει η Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη.

    Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαρίνας Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager, Greece & Cyprus, Amazon Web Services (AWS) :

    Γιατί επενδύει στην Ελλάδα η Amazon Web Services (AWS);

    Θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, παρέχοντας υπηρεσίες cloud σε δημόσιους φορείς, εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Δίνοντάς τους, έτσι, τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες τους και τους Έλληνες πολίτες.

    Κάθε επένδυση της AWS στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Έχουμε εδώ και χρόνια μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πελατειακή βάση στην Ελλάδα, στην οποία παρέχουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη μέσω του γραφείου μας στην Αθήνα, που άνοιξε στις αρχές του 2021. Παράλληλα, επενδύουμε στη δημιουργία υποδομών, όπως η τοποθεσία Amazon Cloud Front Edge, χάρη στην οποία βελτιώσαμε σημαντικά την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση των Ελλήνων χρηστών σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο. Στην ίδια κατεύθυνση, επελέγη η Ελλάδα για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης AWS (Local Zone). Πρόκειται για έναν τύπο υποδομής που φέρνει ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες και εφαρμογές της AWS κοντά σε μεγάλες πόλεις και σε βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις 21 χώρες όπου θα δημιουργηθεί αυτού του είδους η υποδομή για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ.

    Θεωρείτε ότι στρατηγικές επενδύσεις σαν αυτές, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας;

    Κάθε επένδυση που δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερη καινοτομία βάζει ένα λιθαράκι στο «χτίσιμο» μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

    Η δημιουργία της Τοπικής Ζώνης AWS είναι μία τέτοια επένδυση. Μέσω αυτής, οι κυριότερες υπηρεσίες της AWS θα παρέχονται τοπικά, πολύ κοντά στον τελικό χρήστη, ενώ ο χρόνος απόκρισης (latency) μίας εφαρμογής που «τρέχει» στο cloud ελαχιστοποιείται σε λιγότερα από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο συνδυασμός αυτός παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, το livestreaming βίντεο, το gaming σε πραγματικό χρόνο, καθώς και για προσομοιώσεις και εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής μάθησης. Αλλά και για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για νοσοκομεία, για κρίσιμες υποδομές ενέργειας. Οι ευκαιρίες για καινοτομία που παρουσιάζονται είναι πολυάριθμες.

    Ποιοι κλάδοι και δραστηριότητες ωφελούνται ουσιαστικά από το υπολογιστικό νέφος (cloud) και τη χρήση των υπηρεσιών της Amazon Web Services;

    Η AWS είναι η πιο πλήρης και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα cloud στον κόσμο. Προσφέρουμε στους πελάτες μας πάνω από 200 υπηρεσίες on-demand, pay-as-you-go, όπως αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων, ανάπτυξη εφαρμογών σε mobile, web και social media περιβάλλον, εφαρμογές Internet of Things, υπηρεσίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, σε συνδυασμό με προηγμένες λύσεις ασφαλείας. Οργανισμοί κάθε μεγέθους, όπως startups, ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AWS για να καινοτομούν αναπτύσσοντας εφαρμογές που είναι προσβάσιμες παγκοσμίως σε λίγα λεπτά, να γίνονται πιο ευέλικτοι και να διατηρούν χαμηλά τα κόστη λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων τους. Για παράδειγμα, η Wind Hellas χρησιμοποιεί περισσότερες από 20 υπηρεσίες AWS. Η Beat χρησιμοποιεί το AWS Cloud για να παρέχει στους χρήστες ένα εξαιρετικά ελαστικό περιβάλλον με απόκριση 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας της πλατφόρμας. Η DeepSea, μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει σε ναυτιλιακές εταιρείες τη δυνατότητα παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίησε μέσω του AWS Cloud χρονοβόρες εργασίες και ξεκλείδωσε νέες ευκαιρίες.

    Η πολιτεία, όπως έχουν δηλώσει στελέχη της κυβέρνησης, διαθέτει πλέον, μέσω του Elevate Greece, μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Η συνεργασία με την AWS σε ποιους τομείς θα βοηθήσει;

    Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας ως Επίσημος Υποστηρικτής σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όπως το Elevate Greece. Η AWS θα υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις-μέλη του, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους που θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα. Μέσω του προγράμματος AWS Activate, θα προσφέρουμε μονάδες (credits) για την κάλυψη του κόστους χρήσης υπηρεσιών AWS, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Θα τους παρέχουμε επίσης πρόσβαση σε έναν αποκλειστικό διαδικτυακό χώρο, το Startup Loft, όπου οι ιδρυτές και προγραμματιστές μπορούν να παρακολουθήσουν επιχειρηματικές και τεχνικές συνεδρίες, εργαστήρια και άλλες συζητήσεις, καθώς και να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση από τους ειδικούς μας σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα. Οι εταιρείες B2B θα μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν το δίκτυο συνεργατών AWS Partner Network, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε credits, εργαλεία μάρκετινγκ και τεχνικές αξιολογήσεις. Επιπλέον, θα οργανώσουμε «Ώρες Γραφείου» για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των μελών του Elevate Greece και να προσφέρουμε νέα προγράμματα για την υποστήριξή τους, όπως συναντήσεις με εξειδικευμένους Solutions Architects ή πρόσβαση σε πιστοποιήσεις μηχανικής μάθησης, ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και ασφαλείας.

    Τι προσδοκά η Amazon Web Services από τη συνεργασία της με την Elevate Greece ή ενδεχομένως και με την Πολιτεία Καινοτομίας;

    Στην AWS θέλουμε να είμαστε μέρος ενός οικοσυστήματος που προωθεί και προάγει την καινοτομία. Άλλωστε, μερικές από τις πιο επιτυχημένες και πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups είναι πελάτες μας (π.χ. Beat, Omilia, Deepsea, Orfium), ενώ εξετάζουμε συνεχώς πιθανές συνέργειες με καινοτόμες εταιρείες σε όλους τους κλάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια το τοπικό οικοσύστημα τεχνολογίας μέσω προγραμμάτων, όπως το AWS Activate που προανέφερα και το AWS Academy που εκπαιδεύει καθηγητές και φοιτητές στη χρήση και ανάπτυξη εφαρμογών στο AWS Cloud.
    Θέλουμε να ενισχύσουμε τις ομάδες που οδηγούν τις εξελίξεις και ανοίγουν νέους δρόμους στη χώρα μας και να βοηθήσουμε τους σημερινούς και μελλοντικούς πελάτες μας να αξιοποιήσουν το cloud για να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

    Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece

    Το Elevate Greece αποτελεί την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και έχει ως στόχο εκτός από τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων, την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.

    Η πρωτοβουλία ξεκινάει με την ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επίσημη πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

    «Το Elevate Greece μέσα σε 15 μήνες έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και πρόσθεσε ότι, εκτός από την επίσημη καταγραφή και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος, το Elevate Greece εφαρμόζει δημόσιες και ιδιωτικές πολιτικές προς όφελος των επιχειρήσεων.

    Ανάμεσα στις δράσεις αυτές είναι η θέσπιση κινήτρων για «επενδυτικούς αγγέλους», κίνητρα για την απόκτηση των μετοχών προαίρεσης (stock options), η δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των οφειλών επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η διοργάνωση των πρώτων βραβείων επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και mentoring.



    ΣΧΟΛΙΑ