• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το Κατάρ επιστρέφει με νέα προσφορά στα 6,1 δισ. δολάρια

    • NewsRoom
    Ο σεϊχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι

    Ο σεϊχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι


    Σε ντέρμπι εξελίσσεται η εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους δύο ισχυρούς παίκτες από Αγγλία και Κατάρ να παλεύουν για την απόκτηση της κορυφαίας ομάδας από την οικογένεια Γκλέιζερ.

    Ο Σεΐχης του Κατάρ Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο κύριος αντίπαλος του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, προχώρησε σε νέα προσφορά αξίας 6,1 δισ. δολαρίων, για να αγοράσει το 100% του συλλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, εκτοξεύοντας κατά 10% τις μετοχές της εταιρείας στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

    Το χρονικό

    Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι βρίσκονται στο τιμόνι της ομάδας τα τελευταία 17 χρόνια, εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να πουλήσουν την ομάδα τον περασμένο Νοέμβριο. Το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο από funds αλλά και αμερικανικούς κολοσσούς, για να συμμετάσχουν στο κλείσιμο του deal, με τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους να είναι ο Σεΐχης του Κατάρ Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο «βασιλιάς των χημικών», όπως είναι γνωστός στην Βρετανία, ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ.

    Ο Σεΐχης επανέρχεται με νέα προσφορά λίγο μετά τα δημοσιεύματα ότι ο Ράτκλιφ βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία.

    Και οι δύο πλευρές φέρεται να προσφέρουν το ποσό των 5 δις στερλινών, περίπου 6,1 δις δολάρια για να αγοράσουν το 100% της ομάδας, όμως η οικογένεια Γκλέιζερ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να φτάσει τα 6 δις στερλίνες, ένα ποσό που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν από τους δύο διεκδικητές να διαθέσουν.

    Τρίτος στη σειρά, είναι ένας ακόμα «μνηστήρας», ο Φιλανδός Τόμας Ζιλιάκους, ο οποίος προσφέρθηκε να αγοράσει την ομάδα από κοινού με τους οπαδούς. 

    Ποιοι είναι οι δύο μνηστήρες

    Ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δεν υπήρχε ούτε στην Wikipedia μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου ανακοινώνοντας την πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών προσφορά του για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο τρίτος γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπι Τζαμπέρ Αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, βρέθηκε στο προσκήνιο, αν και έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλό διεθνές προφίλ.

    Ο 40χρονος έχει εμπλακεί σε μια σειρά από επιχειρήσεις με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Κατείχε θέση στα διοικητικά συμβούλια μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Κατάρ πριν από τα 20 του χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών που ενσωματώνουν τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στη συμμετοχή του κράτους ή του κρατικού επενδυτικού ταμείου.

    Ειδικότερα, ο σεΐχης Τζασίμ έγινε πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες που συμμορφώνονται με τη σαρία της περιοχής, το 2005. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Qatar Navigation από το 2000 —  εταιρεία που μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο της χώρας μεταξύ άλλων υλικών.

    Ο αντίπαλός του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, είναι ένας 70χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος, γεννημένος στο Όλνταμ του Μάντσεστερ. Η έδρα του όμως βρίσκεται στο Μονακό ως ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ineos. Πρόκειται για μία εταιρεία που είναι παγκόσμιος κατασκευαστής χημικών ουσιών παράγοντας από συσκευασίες μέχρι βαφές για smartphone.

    Από παιδί ήταν οπαδός της Μάντσεστερ και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της. Λάτρης του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων είναι ήδη ιδιοκτήτης της ομάδας Nice της Γαλλίας Ligue 1, της ελβετικής ομάδας FC Lausanne-Sport, της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Sir Ben Ainslie.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τελευταία ευκαιρία για τους αγοραστές- Οι προσφορές και η εμπλοκή των Γκλέιζερς



    ΣΧΟΛΙΑ