• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τελευταία ευκαιρία για τους αγοραστές- Οι προσφορές και η εμπλοκή των Γκλέιζερς

    • NewsRoom
    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ

    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ


    Πιο δύσκολη απ’ ότι φαινόταν έχει αποδειχθεί η εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους επίδοξους αγοραστές να μετράνε τη τρίτη –και μάλλον τελευταία- προθεσμία για την ολοκλήρωση του deal.

    Αν δεν υπάρξει νέα παράταση, η προθεσμία λήγει σήμερα το βράδυ.

    H οικογένεια Γκλέιζερ που βρίσκεται πάνω από 17 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έκτοτε, έχει δηλώσει ότι ίσως να μην προχωρήσει στην πώληση, έχει πιέσει τους υποψήφιους αγοραστές να ανεβάσουν την προσφορά τους, ενώ παράλληλα μελετάει και το ενδεχόμενο να βρει απλά νέους επενδυτές για την ομάδα και να διατηρήσει το μερίδιό της..

    Η πορεία της μετοχής της ομάδας έχει εξελιχθεί σε τρενάκι του τρόμου. Κάθε φορά που οι Γκλέιζερς αναφέρουν ότι θα πουλήσουν την ομάδα, αυτή εκτοξεύεται, ενώ κάνει ελεύθερη βουτιά όποτε τα τρία αδέρφια αλλάζουν γνώμη.

    Νέα δεδομένα

    Λίγο πριν την λήξη της διορίας για τις προσφορές, η Raine Group που έχει αναλάβει την διαδικασία της εξαγοράς εκ μέρους της οικογένειας Γκλέιζερ ζήτησε επιπλέον πληροφορίες από τους υποψήφιους αγοραστές σχετικά με την προέλευση των χρημάτων αλλά και τα οικονομικά τους μοντέλα για την επόμενη ημέρα.

    Πριν λίγες εβδομάδες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη δημιουργία μίας νέας ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρό, η οποία θα απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των συλλόγων της Premier League να δηλώνουν την προέλευση των χρημάτων για τη διαχείριση του χρέους.

    Η οικογένεια Γκλέιζερ συμμορφώνεται με τους κανόνες, ενημερώνοντας τους υποψηφίους αγοραστές στην εκπνοή της προθεσμίας.

    Μεταξύ δύο μεγάλων παικτών φαίνεται ότι παίζεται το παιχνίδι της εξαγοράς του κορυφαίου συλλόγου. Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, βρετανός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία των μηχανικών και ο Σεΐχης Jassim Bin Hamad Al Thani, πρόεδρος της Qatar Islamic Bank είναι οι δύο επίδοξοι μνηστήρες, οι οποίοι κατεβαίνουν με διαφορετικές προσφορές.

    Η τιμή της εξαγοράς για τους Γκλέιζερς είναι σημαντικότερη από άλλες παραμέτρους, και οι δύο πλευρές έχουν ζητήσει αρκετές παρατάσεις για να επανέλθουν με μία νέα προσφορά.

    Σύμφωνα με τους FT, ένα κριτήριο επιλογής είναι το πόσο γρήγορα θα ολοκληρώσουν την εξαγορά. Η πίεση προς τους δύο υποψηφίους είναι ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου ότι η οικογένεια συζητάει παράλληλα και μια σειρά από προτάσεις επενδυτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Elliott Management, οι οποίες θα διατηρούσαν την ιδιοκτησία της United στα χέρια της.

    Οι προσφορές από τα δύο φαβορί

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ, μέσω της εταιρείας του ΙΝΕΟS προτείνει σύμφωνα με τα διεθνή μέσα να αγοράσει το 50% του συλλόγου, με τους Γκλέιζερς να μπορούν να διατηρήσουν ένα μερίδιο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι στο 20%. Ο 70χρονος επιχειρηματίας με καταγωγή από το Μάντσεστερ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, με  προσωπική περιουσία περίπου 6 δισ. στερλίνες.

    Είναι οπαδός της ομάδας από μικτό παιδί και είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Βρετανία ως ο ιδρυτής της εταιρείας χημικών INEOS. Ξεκίνησε το 1998 και μέχρι σήμερα την έχει αναπτύξει σε έναν κολοσσό 50 δις λιρών. ότι αξίζει 50 δισ. λίρες.

    Ο Σεΐχης Jassim Bin Hamad Al Thani, ο  αγοραστής από το Κατάρ και ο ανταγωνιστής του Ράτκλιφ φαίνεται να θέλει το 100% του συλλόγου με την οικογένεια Γκλέιζερ να ζητάει τουλάχιστον 6 δις λίρες για να δεχτεί την προσφορά.

    Σύμφωνα με τους FT, λίγα είναι γνωστά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σεΐχη, ο οποίος σκοπεύει να αποκτήσει την ομάδα μέσω ενός σχήματος του Nine Two Foundation. Το ίδρυμα έχει συσταθεί στο Κατάρ και κρατάει τα χαρτιά του κλειστά σχετικά με την δραστηριότητά του μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

    Ο πατέρας του Jassim, ο σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani, γνωστός ως HBJ, είναι επίσης ο πρώην επικεφαλής του κρατικού ταμείου πλούτου του Κατάρ και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

    Το outsider

    Τις τελευταίες εβδομάδες έχει προστεθεί μία ακόμα υποψηφιότητα, αυτή του Φιλανδού επιχειρηματία Thomas Zilliacus, προέδρου του ομίλου μέσων κοινωνικής δικτύωσης novaM Group. Έχει υποβάλει προσφορά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσω της XXI Century Capital, μιας επενδυτικής εταιρείας που ανήκει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του.

    Ο 69χρονος, ο οποίος είχε μια σύντομη πολιτική καριέρα μετά τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο, έχει υποβάλει μια μοναδική προσφορά για την αγορά του 50% του συλλόγου και υποστηρίζει ότι οι οπαδοί μπορούν να αγοράσουν το υπόλοιπο 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street πρωταγωνιστούν στα deals του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου



    ΣΧΟΛΙΑ