• Business

    Τζιμ Ράτκλιφ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που διεκδικεί την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Τζιμ Ράτκλιφ, Βρετανός επιχειρηματίας


    Σε επαφές με την Goldman Sachs και την JP Morgan βρίσκεται ο Άγγλος δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος προετοιμάζει προσφορά για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.

    Μία από τις κορυφαίες ομάδες έχει συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την οικογένεια Γκλέιζερ, που βρίσκεται στο τιμόνι της ηγεσίας για 17 χρόνια, να επιθυμεί να την πουλήσει.

    Ο Ράτκλιφ, με εμπειρία στην εξαγορά αθλητικών ομάδων ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ομάδας.

    Μεγάλος οπαδός της, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δύο κολοσσούς της Wall Street για να υποστηρίξουν την πρόταση εξαγοράς του, με ομόλογα και δάνεια, καλύπτοντας το υφιστάμενο χρέος της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ, το οποίο ανέρχεται στα 800 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα η οικογένεια Γκλέιζερ επιθυμεί μία προσφορά της τάξης των 7,2 δις δολαρίων, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενες «μνηστήρες», μεταξύ αυτών και επενδυτές από το Κατάρ, θα περιοριστούν σε 4,9 με 5,1 δις δολάρια.

    Η αγάπη του για τον αθλητισμό

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ είναι ένας 70χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος, γεννημένος στο Όλνταμ του Μάντσεστερ. Η έδρα του όμως βρίσκεται στο Μονακό ως ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ineos. Πρόκειται για μία εταιρεία που είναι παγκόσμιος κατασκευαστής χημικών ουσιών παράγοντας από συσκευασίες μέχρι βαφές για smartphone.

    Από παιδί ήταν οπαδός της Μάντσεστερ και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της. Λάτρης του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων είναι ήδη ιδιοκτήτης της ομάδας Nice της Γαλλίας Ligue 1, της ελβετικής ομάδας FC Lausanne-Sport, της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Sir Ben Ainslie.

    Η εταιρεία του Ineos είναι επίσης βασικός χορηγός της ομάδας Mercedes F1 και της ένωσης ράγκμπι All Blacks της Νέας Ζηλανδίας.

    Τα τελευταία χρόνια, ο Τζιμ Ράτκλιφ προσπάθησε να προσθέσει και την την Chelsea FC στη μακρά λίστα που χτίζει με αθλητικές ομάδες.

    Έκανε μια προσφορά για τον σύλλογο το 2019 και προσπάθησε να τον εξαγοράσει ξανά το 2022 όταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχοος Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιό του. Ωστόσο, έχασε την ευκαιρία από τον Αμερικανό επιχειρηματία Todd Boehly.

    Η αγάπη του για τον αθλητισμό για κάποιους δεν είναι τόσο αθώα, καθώς έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος.

    Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ ξεκίνησε την καριέρα του ως χημικός μηχανικός στην Exxon Chemicals, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Στη συνέχεια σπούδασε στο London Business School, όπου έλαβε MBA στη λογιστική, πριν ξεκινήσει να δουλεύει στην κατασκευαστική εταιρεία Courtaulds, η οποία έχει κλείσει.

    Το 1992, ηγήθηκε μιας εξαγοράς της Inspec Group – μιας εταιρείας χημικών που ανήκει στην BP και ίδρυσε την Ineos για να αποκτήσει μέρος της Inspec.

    Η Ineos αναπτύχθηκε γρήγορα καθώς εξαγόρασε πετροχημικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Με τον Ράτκλιφ να κατέχει ένα σημαντικό μέρος της επιχείρησης, η άνοδος της περιουσίας της εταιρείας οδήγησε σε σημαντική αύξηση του προσωπικού του πλούτου.

    Η περιουσία του εκτιμάται στα 13 δις δολάρια και βρίσκεται στο top ten των πλουσιότερων βρετανών.

    Η μάχη για την εξαγορά

    Ο τίτλος της Μάντσεστερ Γουνιάιτεντ έχει προκαλέσει ισχυρό ενδιαφέρον, με τον Ράτκλιφ να αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην προσπάθεια εξαγοράς της ομάδας.

    «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε βάλει επίσημα τον εαυτό μας στη διαδικασία», δήλωσε μέσω email ένας εκπρόσωπος της Ineos Group AG του Ράτκλιφ, τον Ιανουάριο επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να συμμετέχει στη διαδικασία εξαγοράς, με την είδηση να ανεβάζει την τιμή της μετοχής της ομάδας.

    Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης ένας πιθανός αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο υπουργός Αθλητισμού Πρίγκιπας Abdulaziz bin Turki Al-Faisal είπε στο BBC τον Νοέμβριο ότι υπήρχε μεγάλο «ενδιαφέρον και όρεξη» τόσο για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και γι’ αυτή της Λίβερπουλ και η κυβέρνησή του θα υποστήριζε μια προσφορά του ιδιωτικού τομέα.

    Το Bloomberg News έχει αναφέρει ότι ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για την εξαγορά βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων όπως η Μάντσεστερ Γουνάιτεντ, η Λίβερπουλ αλλά και η Τότεναμ, μερικές από τις κορυφαίες στην Premier League από το Κατάρ.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικογένεια Γκλέιζερ: Ποιοι βγάζουν στο σφυρί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



    ΣΧΟΛΙΑ