• Business

    Lonza: Αποκτά μονάδα της Roche στις ΗΠΑ έναντι $1,2 δισ.

    • Bloomberg
    Jean-Christophe Hyvert

    Jean-Christophe Hyvert, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών προϊόντων της Lonza (Πηγή: Linkedin)


    Mονάδα παραγωγής της Roche στις ΗΠΑ, συμφώνησε να εξαγοράσει η ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Lonza Group, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας την παραγωγική της ικανότητα στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των βιολογικών φαρμάκων.

    Η εγκατάσταση που βρίσκεται στο Βάκαβιλ της Καλιφόρνια, είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής βιολογικών ουσιών στον κόσμο σε όγκο και αποτελεί την τελευταία προσθήκη ακινήτου της Lonza στην ανατολική ακτή,  σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Περίπου 750 εργαζόμενοι θα ζητηθούν από την Lonza για να  δουλέψουν στις εγκαταστάσεις, ενώ την ευθύνη προμήθειας των προϊόντων που παράγονται επί του παρόντος εκεί από τη Roche θα την έχει η Lonza για μια μεταβατική περίοδο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το τμήμα βιολογικών προϊόντων της Lonza, το οποίο προμηθεύει κατά παραγγελία αντισώματα και πρωτεΐνες σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρησή της, με πωλήσεις 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

    Εκεί, έχουν παραχθεί μονοκλωνικά αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών φαρμάκων της Roche, Herceptin και Avastin.

    Η Roche, η οποία απέκτησε την τοποθεσία ως μέρος της εξαγοράς της Genentech το 2009, ανέφερε πέρσι ότι προσπαθούσε να την πουλήσει ή να την καταργήσει μέχρι το 2029.

    «Η απόκτηση της μονάδας στο Βάκαβιλ, αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη στρατηγική απόκτηση, η οποία θα αυξήσει τη χωρητικότητα μας και θα “ξεκλειδώσει” τη μελλοντική ανάπτυξη του Biologics τμήματός μας», δήλωσε ο Jean-Christophe Hyvert, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών προϊόντων της Lonza.

    Μετά την ανακοίνωση της είδησης, η Lonza αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τις μεσοπρόθεσμες πωλήσεις, σημειώνοντας ότι αναμένει τώρα ετήσια αύξηση σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από 12% έως 15% από το 2024 έως το 2028, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 11% έως 13%.

    Ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 520 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ιστότοπού της.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Lonza σημείωσαν άνοδο στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου στις αρχές των διαπραγματεύσεων στη Ζυρίχη.

    Η μετοχή σημείωνε άνοδο άνω του 5% στα 507,6 φράγκα στις 13:35 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ η Roche σημείωνε άνοδο 1,2%.

    Διαβάστε επίσης: 

    On: Στο Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται η εταιρεία που επένδυσε $54 εκατ. ο Ρότζερ Φέντερερ

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Gucci: Ο όμιλος προβλέπει βουτιά 20% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ