Business

Google: Cloud Region στην Ελλάδα με συμβολή 2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030

Η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου

Η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα ανακοίνωσε σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Google Cloud International Αντέρ Φοξ Μάρτιν, μία επένδυση που θα συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας 2,2 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2030.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού ανακοίνωσε την επένδυση που θα δώσει στους πελάτες της Google στην Ελλάδα βελτιωμένες δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης των δεδομένων τους, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η επένδυση θα δημιουργήσει περισσότερες από 19.400 θέσεις εργασίας.

Όπως αποκάλυψε κατά την ομιλία του ο Κυριακός Μητσοτάκης, εκτός από τη δημιουργία cloud region, η Google βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκπαίδευση στελεχών του δημοσίου, με σκοπό την αξιοποίηση υπηρεσιών cloud, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τη δημιουργία δύο κέντρων αριστείας στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

«Η Google, όχι μόνο έμεινε στη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της. Η τροχιά της παραμένει σταθερά ανοδική, παρά το ασταθές περιβάλλον. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματιών σχεδίων που δεν έμενα στα λόγια αλλά έγιναν πράξη, όπως το κέντρο καινοτομίας της Pfizer, το κέντρο πληροφορικής της Deutche Telekom, οι στρατηγικές κινήσεις της Amazon, της Cisco, της Microsoft, η συμφωνία της JP Morgan με τη Viva Wallet. Οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής αποτελούν στρατηγικής μας προτεραιότητα, γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων».

Μητσοτάκης: «Θα δημιουργηθούν περίπου 20 χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

Την επιλογή και το όραμα της κυβέρνησης να επενδύσει και να προωθήσει ένα ψηφιακό άλμα στη χώρα μας, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και την στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός αρχικά ευχαρίστησε την Google «για την εμπιστοσύνη της όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που ενίσχυσε την παρουσία της στη χώρα μας» και τόνισε ότι στην Ελλάδα πλέον η ενίσχυση του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ έκανε λόγο για «έκρηξη επενδύσεων ρεκόρ, εξαγωγών και την πιο δυναμική μείωση της ανεργίας» καθώς και στην επιστροφή από το εξωτερικό στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και τόνισε ότι δεν έκρυψε ποτέ το όραμα του για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της χώρας μας, που περιγράφεται με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Τόνισε ότι η Google συντάσσεται προς αυτή την κατεύθυνση και το σχέδιο της για την Ελλάδα θα δημιουργήσει περίπου «20 χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής είναι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή δημιουργούν εθνικό πλούτο και αναστέλλουν την φυγή των νέων, αλλά γιατί κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση, και αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη διανομής κεφαλαίων.

«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το δημόσιο, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς να ανέβουν στο άλμα τεχνολογιών του μέλλοντος.

Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς αυτές αφορούν και την εθνική μας άμυνα, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Ήδη το κράτος παρέχει ψηφιακά 1.500 υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης”.

Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην εκδήλωση της Google για την παρουσίαση της επένδυσης σε τεχνολογία cloud της Google στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην εκδήλωση της Google για την παρουσίαση της επένδυσης σε τεχνολογία cloud της Google στην Ελλάδα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα»

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox Martin, στην ομιλία της τόνισε πως σύμφωνα με τη σχετική μελέτη η επένδυση θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

«Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία 15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, μιλά στην εκδήλωση της Google για την παρουσίαση της επένδυσης σε τεχνολογία cloud της Google στην Ελλάδα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση:

Νωρίτερα το πρωί, στις 10.30, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Google Cloud International, Άντερ Φοξ- Μάρτιν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox- Martin, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox- Martin, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)ΣΧΟΛΙΑ