• Business

    Λίστα UBS: 15 Έλληνες παραδέχτηκαν στην εφορία ότι είχαν μαύρο χρήμα


    Καλά τα νέα για το ελληνικό δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους καταθέτες, που περιλαμβάνονται στη λίστα της UBS, εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι τώρα, οι 15 από τους 30 που ειδοποιήθηκαν από την εφορία δέχτηκαν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους, καθώς φαίνεται ότι οι καταθέσεις αυτές ήταν αδήλωτες. Το mononews.gr, το Σάββατο, είχε αποκαλύψει ότι στη λίστα της UBS περιλαμβάνονται δύο γνωστές κυρίες της Showbiz με καταθέσεις 3 εκατ. Ευρώ, ενός γνωστού ηθοποιού και παραγωγού τηλεοπτικής εκπομπής κι ενός ιερέα με κατάθεση 500 χιλιάδων ευρώ.

    Οι προσκλήσεις για τους περίπου 10.500 που φιγουράρουν στη λίστα που ήρθε από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με τους καταθέτες της ελβετικής UBS μόλις ξεκίνησαν. Από τους 30, όμως, ήδη οι 14 έδειξαν διάθεση να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, με σκοπό να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και να μην ελεγχθούν για εισοδήματα που τυχόν απέκρυψαν στο παρελθόν.

    Αντιθέτως, σε περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνουν άλλα επτά άτομα που αγνόησαν την πρόσκληση της εφορίας, τα οποία θα κληθούν σύντομα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

    Οι υπόλοιποι εννέα, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους και είτε θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους ως αποταμίευση από φορολογημένα εισοδήματα, είτε ενδεχομένως να δεχτούν και αυτοί να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, για να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα του παρελθόντος.

    Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα εφαρμοστεί και σε αυτές τις περιπτώσεις το νέο πλαίσιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, που θα έρθει στη Βουλή εντός των ημερών, ή αν θα φορολογηθούν με τις πάγιες ισχύουσες διατάξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ