Business

Λιανεμπόριο: «Crash test» για το click inside, αγωνία για την «επόμενη μέρα»

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Στην αντίδραση των καταναλωτών στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και πάλι στο λιανεμπόριο στρέφονται τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου, ο οποίος είναι εμφανώς απογοητευμένος από το κλείσιμο των καταστημάτων σε μεγάλος μέρος της επικράτειας.

Η επαναφορά του click away («παραλαβή εκτός») και κυρίως η εισαγωγή του click inside («παραλαβή εντός») στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές συνιστά «πισωγύρισμα», που ανατρέπει τη δυναμική που είχε αποκτήσει η αγορά το προηγούμενο διάστημα.

 «Περιμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία να δούμε πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές… Η σημερινή μέρα (Σάββατο) θα δείξει σε μεγάλο βαθμό πως θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα», σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς. Αρκετοί πάντως θεωρούν πως τα νέα μέτρα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την προσεχή Δευτέρα, ώστε να δοθεί κάποιος χρόνος στις επιχειρήσεις αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

«… οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ούτε το click inside ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Η απογοήτευση για την επιβολή των νέων αυστηρών περιορισμών στο εμπόριο είναι διάχυτη αφού εκτιμάται πως έρχονται τη χειρότερη δυνατή στιγμή και θα επιφέρουν νέο ισχυρό πλήγμα στις πωλήσεις τους. Αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν κατά τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, όπου τα καταστήματα ήταν ανοιχτά να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των εσόδων Ιανουαρίου (έως και 60%) και να πάρουν «βαθιά ανάσα». Η προσέλευση των καταναλωτών κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία στους εμπόρους να διαθέσουν μέρος του αποθέματος που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση τα χρήματα που εισέρευσαν στα ταμεία δεν αρκούν για να καλυφθεί η τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πολλοί μάλιστα θεωρούν επιβεβλημένη την περαιτέρω στήριξη του λιανεμπορίου, με ακόμη πιο «γενναία» μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος των μαζικών λουκέτων και των χιλιάδων ανέργων», υπογραμμίζουν. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης ζητά μεταξύ άλλων διατήρηση της επιδότησης ενοικίων, χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρούς, επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό αλλά και «θαρραλέα ρύθμιση και κούρεμα του τεράστιου χρέους που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Θα ξανασυζητηθεί το θέμα των κοσμηματοπωλείων, μελετάται αύξηση του χρονικού ορίου στα καταστήματα νυφικών

Προβληματισμός και ανησυχία στο λιανικό εμπόριο για το «πισωγύρισμα» στην Αττική

Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο τις επόμενες ημέρεςΣΧΟΛΙΑ