• Business

    Προβληματισμός και ανησυχία στο λιανικό εμπόριο για το «πισωγύρισμα» στην Αττική

    • NewsRoom


    Αντιδράσεις προκάλεσε στον εμπορικό κόσμο της Αττικής η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων για το λιανικό εμπόριo, καθώς η Περιφέρεια περνά στην «κόκκινη ζώνη αυξημένου κινδύνου».

    Ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι μάλιστα έρχονται όχι εξαιτίας δικών τους παραλήψεων, αφού κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε όλα τα μέτρα που είχαν ληφθεί, αλλά λόγω των εικόνων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στους δρόμους.

    Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, δήλωσε προβληματισμένος με τις νέες αποφάσεις.

    «Το τελευταίο διάστημα δώσαμε μια μάχη για να πείσουμε ότι το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή δημόσια υγεία, αλλά εμπόριο κλειστό ή ανεξέλεγκτοι όλοι οι άλλοι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση. Προφανώς αποφύγαμε τα χειρότερα. Η έρευνά μας που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες έδειξε πως εφόσον προχωρούσαμε σε τρίτο lockdown θα έβαζαν οριστικό λουκέτο μια στις δύο επιχειρήσεις. Το αποφύγαμε», πρόσθεσε.

    Ο κ. Καφούνης αναρωτήθηκε γιατί τα κοσμηματοπωλεία δεν συμπεριλαμβάνονται στο click in shop, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να απαντά πως στην πρόταση του υπουργείου προς τους λοιμωξιολόγους περιλαμβανόταν και η λειτουργία τους με ραντεβού, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από τους ειδικούς.

    «Το σπαστό, μισοί clik away, μισοί click inside δημιουργεί προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΑ. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε αύριο», ανέφερε ο κ. Καφούνης ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης: Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, Λύση για τα ενοίκια, χρηματοδοτήσεις και ρύθμιση των χρεών.

    Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο δηλώνει τα εξής:

    «Παρά την απόλυτη συμμόρφωση της αγοράς με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενώ οι εικόνες συνωστισμού αφορούσαν μόνο συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ξένες αλυσίδες, προκρίνεται και πάλι η περιστολή δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Απορούμε πως σε λιγότερο από 14 μέρες που απαιτούνται για την αξιολόγηση του επιδημιολογικού αποτυπώματός του, στοχοποιείται και πάλι το λιανεμπόριο.

    Είναι φανερό πως η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών απαιτεί χρόνο και αποτελεί απορίας άξιο αν πιστεύει κανείς ότι έως τότε οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία θα αντέξουν διασωληνωμένες.

    Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα λειτουργίας της αγοράς με κανόνες. Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα.

    Ας βάλουν οι ειδικοί της υγείας το πλαίσιο, η αγορά τις προτάσεις και η κυβέρνηση της αποφάσεις που θα αφήσουν χαραμάδα επιβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες
    οικογένειες».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας αναφέρει πως «είναι γεγονός πως οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων».

    «Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει «εκπτώσεις» σε αυτό το ζήτημα. Ρωτάμε όμως καλόπιστα, ως πολίτες της χώρας που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το επιχειρηματικό αλλά και για το κοινό συμφέρον: Θα κάνουμε αυτή τη φορά, όλοι μας, πολιτεία και κοινωνία, φορείς και κόμματα, την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας για την τήρηση και την επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων; Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που αναλογεί στον καθένα μας για να έλθει πιο σύντομα η μέρα που θα συναντιόμαστε ξανά ελεύθερα στους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια μας; Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης.

    Η ΕΣΕΕ και το σύνολο του εμπορικού κόσμου αυτό θα συνεχίσει να κάνει από αύριο το πρωί, ακόμη και αν το αντίκρισμα στο ταμείο είναι πενιχρό. Χωρίς να ξεχνάμε ότι χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους. Και θα φροντίζουμε καθημερινά να το θυμίζουμε στους συναρμόδιους υπουργούς».

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο τις επόμενες ημέρες

    Νίκος Χαρδαλιάς: Σε δύο επίπεδα ξανά η Ελλάδα – Στις «κόκκινες περιοχές» η Αττική

    Στο «κόκκινο» η Ερμού – Χιλιάδες καταναλωτές για τα ψώνια της «τελευταίας στιγμής»



    ΣΧΟΛΙΑ