• Business

    Λιανεμπόριο: Αγωνία για τις αυριανές ανακοινώσεις – Απώλειες 50% εάν «αποκλειστούν» οι ανεμβολίαστοι  

    Λιανεμπόριο: Αγωνία για τις αυριανές ανακοινώσεις – Απώλειες 50% εάν «αποκλειστούν» οι ανεμβολίαστοι  


    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει το λιανεμπόριο, -όπως και η υπόλοιπη αγορά-, τις αυριανές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο για την πανδημία.

    Το ενδεχόμενο επιστροφής του click away και click inside είναι αυτό που «τρομάζει» περισσότερο τον εμπορικό κόσμο, ακόμη και εάν αυτό θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μη εμβολιασμένους καταναλωτές.

    Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό των ανεμβολίαστων, ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό παρά την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος. 

    Σοβαρές επιπτώσεις αν…

    Όπως λέει στο mononews ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης, εάν αποκλειστεί ή περιοριστεί ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών ηλικίας έως και 45 ετών, οι οποίοι αποτελούν την «κινητήριο δύναμη» της αγοράς θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση που θα πληγεί περαιτέρω.

    «Υπολογίζουμε ότι σε περίπτωση που εφαρμοσθεί το μέτρο του click away και click inside για τους ανεμβολίαστους θα χάσουμε το 65% των πελατών μας ενώ οι απώλειες εσόδων θα ξεπεράσουν το 50%» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κατάσταση είναι ήδη οριακή παρά τις γενναίες εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΑ, η εμπορική κίνηση είναι «χλιαρή» παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο καθώς όπως λέει πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να δαπανήσουν τα χρήματά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Ακόμη και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, σημειώνει, έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που εμφάνιζαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω και της επιβολή των περιοριστικών μέτρων.  

    Ακριβή εικόνα για την πορεία των εκπτώσεων θα υπάρξει στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

    Ο κ. Σαββίδης επισημαίνει τέλος πως το λιανεμπόριο έχει στοχοποιηθεί άδικα, υποστηρίζοντας πως οι εμπορικές επιχειρήσεις τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και καλεί τους αρμόδιους να εξετάσουν πιο προσεκτικά τους περιορισμούς που ισχύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου επιτρέπεται η παρουσία πολλών επιβατών ταυτόχρονα μέσα σε χώρους λίγων τετραγωνικών. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Εστίαση: Φόβοι ότι τα χειρότερα… έρχονται – Πονοκέφαλος οι ανεμβολίαστοι

    Οικονόμου: Μη αποδεκτοί οι λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν εμβολιάζονται – Αύριο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ