Πολιτική

Οικονόμου: Μη αποδεκτοί οι λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν εμβολιάζονται – Αύριο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

  • NewsRoom
Προειδοποίηση Οικονόμου σε αρνητές που εισβάλουν στα σχολεία: «Μην παίζετε με την φωτιά-Θα έχετε νομικές συνέπειες»

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


Το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει η ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο να μπει φραγμός στην διασπορά του κορονοϊού, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί» είπε αρχικά ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

«Στο τέλος του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας πρόσφερε τα εμβόλια. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και λίγους μήνες μετά, εμβολιάζουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και όπου θέλει» τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κοινωνία δεν περιμένει»

Και συνέχισε: «Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορου εμβολιασμού και με αναβαθμισμένο το ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην αποκατάσταση της ζωής. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε χρόνος και πληθώρα μέσων όλοι όσοι βρίσκονται εντός επικράτειας να μπορέσουν από Σεπτέμβριο να εργαστούν, να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα πολιτών αρνείται τον εμβιολιασμό. Οι λόγοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν γνωστοί, αλλά μη αποδεκτοί.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων.

Προχωράμε αύριο το απόγευμα σε εξαγγελίες μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις.

Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει να εξασφαλίσει προς το ζην, το νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορονοϊό. Είναι υποχρεώσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εικόνα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά και για όσα δεν λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά, που θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελέγχονται.

Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των μέτρων θα υπάρχει διαχωρισμός εμβολιασμένων από τους μη εμβολιασμένους.

Αναφορικά με το πώς θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες τα σχολεία είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός, που θα ανακοινωθούν στην ώρα τους από το αρμόδιο υπουργείο.

Τείχος ανοσίας

«Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να βρισκόμαστε, αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο» σχολίασε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος για το τείχος ανοσίας.

Πρόσθεσε ότι είμαστε το ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες φτάνει στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.

Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, ως μέτρο πρόληψης.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για την αναχαίτιση του κύματος προσφύγων, απάντησε ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι να βοηθηθούν οι χώρες γύρω από το Αφγανιστάν, για να μείνουν οι πολίτες κοντά στις εστίες τους.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί επιχειρησιακά να φυλάξει τα σύνορά της» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Εστίαση: Φόβοι ότι τα χειρότερα… έρχονται – Πονοκέφαλος οι ανεμβολίαστοι

Τρόμος για το κύμα των ανεμβολίαστων: Μαζί με τους εκδρομείς γυρίζουν και τα μέτραΣΧΟΛΙΑ