• Business

    Lavipharm: Με 15% οι ξένοι θεσμικοί, συγκέντρωσε 17 από 24 εκατ. που ζητούσε

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm


    Μπορεί στο Χρηματιστήριο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ανακοίνωση της Lavipharm να έφερε τον τίτλο «μερική κάλυψη κεφαλαίου», αλλά στο επιτελείο του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο οποίος την περίοδο αυτή νοσεί από κορωνοϊό, επικρατεί ενθουσιασμός.

    Και ο λόγος είναι ότι η «μερική κάλυψη» της αύξησης κεφαλαίου ανήλθε σε ποσοστό 88,42% και συγκεντρώθηκαν 51,286 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν η άντληση 58 εκατ. ευρώ.

    Η οικογένεια Λαβίδα τοποθετήθηκε με περίπου 34 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

    Ενορχηστρωτής της αύξησης της Lavipharm ήταν ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital με έδρα το Λονδίνο, αν και είχε προκαλέσει αίσθηση ότι για την επίτευξη του εγχειρήματος δεν κλήθηκαν ούτε ελληνικές τράπεζες, αλλά ούτε και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Πάντως, πηγές από την εταιρεία αναφέρουν ότι στη διαδικασία μετείχαν και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές. Από την άλλη, είναι σημαντικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ότι οι ξένοι θεσμικοί θα μετέχουν στο νέο μετοχικό σχήμα μετά την αύξηση κεφαλαίου σε 15%!

    Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπουν προς διαπραγμάτευση στην αγορά οι νέες αγορές και την ίδια μέρα, η διοίκηση της εταιρείας ελπίζει να εγκρίνει η διοίκηση του Χ.Α. την άρση επιτήρησης της μετοχής, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια εξαιτίας των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της.

    Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του 6μήνου το ύψος των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της διαμορφωνόταν σε 8 εκατ. ευρώ. Με την είσοδο του φρέσκου χρήματος στα ταμεία, ο όρος αυτός εξαλείφεται.

    Οπότε ανοίγει ο δρόμος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την είσοδο νέων επενδυτών αφού διαλύεται η σκιά της επιτήρησης. Άλλωστε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν ήταν και λίγοι οι ξένοι που δεν μπήκαν στην αμκ, διότι το καταστατικό τους δεν προέβλεπε τοποθετήσεις σε μετοχές που δεν διαπραγματεύονται σε κύρια αγορά ή δεν μετέχουν σε δείκτες.

    Με το γεγονός ότι η εταιρεία περνάει σε καθαρή θέση τον ισολογισμό της, τότε, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση, θα μπορέσει να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Τέλος σημειώνεται ότι κανένας από τους Έλληνες ή ξένους θεσμικούς δεν έχει συμμετοχή μεγαλύτερη από 3%, ενώ μένει να φανεί το ποσοστό συμμετοχής του fund Orasis του George Eliott.

    Διαβάστε επίσης

    Lavipharm: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ με μερική κάλυψη 88,42%



    ΣΧΟΛΙΑ