• Business

    ΛΑΡΚΟ: Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το προβάδισμα – Πότε ξεκινά η μάχη των προσφορών με τη CMI

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η μάχη της Κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holidings με την ιρλανδικών συμφερόντων COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND (CMI) για το διπλό διαγωνισμό που αφορά τη ΛΑΡΚΟ.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο mononews πως τότε θα ενεργοποιηθεί η ειδική ρήτρα shoot out και ότι ενδέχεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο νικητής.

    Αφετηρία της μάχης αυτής είναι η χθεσινή αποσφράγιση των προσφορών για τους δύο διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος έχει βγει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holidings έχει δώσει τη μοναδική προσφορά.

    Από την άλλη πλευρά ο δεύτερος διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας νικελίου, η οποία πλέον έχει συσσωρευμένα χρέη ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν συμμετείχε στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holidings και απέναντί της είχε τη CMI, η οποία, όπως έχει ήδη γράψει το mononews, έχει δώσει την καλύτερη προσφορά.

    Ωστόσο, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ένα ισχυρό προβάδισμα, καθώς φέρεται να έχει δώσει συνδυαστικά πολλαπλάσια προσφορά από αυτή της CMI και κάνουν λόγο για ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

    Γεγονός, και το οποίο μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών, καθώς πλέον τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ειδικός διαχειριστής θα επιλέξουν τον προτιμητέο επενδυτή βάσει του συνόλου των προσφορών.

    Αυτό κάνει σχετικά δύσκολα τα πράγματα για την ιρλανδική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να «σηκώσει το γάντι» και να δώσει μία αρκετά καλύτερη προσφορά από αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

    Πλέον η διαγωνιστική διαδικασία θα εισέλθει στη φάση του λεγόμενου shoot-out. Μέσω αυτής η ιρλανδική εταιρεία, αφού πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή, αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και δεν έχει περάσει το «κόσκινο» του ΤΑΙΠΕΔ.

    Η επιλογή της ρήτρας αυτής προκύπτει από την επιθυμία και των δύο αναθετουσών αρχών να επιλεγεί ένας επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τέλος σε ένα «σήριαλ» που διήρκησε δύο χρόνια.

    Υπενθυμίζεται πως και οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν προς τα τέλη του Νοεμβρίου του 2020. Πρώτος ήταν αυτός του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος βγήκε στον αέρα στις 23 Νοεμβρίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε αυτός του ΤΑΙΠΕΔ.

    Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός του διαχειριστή αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Ευβοίας και Καστοριάς (και των ιδιόκτητων παραχωρήσεων και μισθωμένων ιδιωτικών παραχωρήσεων) και αγροτεμάχια στη Λάρυμνα.

    Όσον αφορά τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αυτός αφορά τη μίσθωση των δύο μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λόυτσι, καθώς και τα ακίνητα, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους. Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε προσελκύσει, επίσης, το ενδιαφέρον σημαντικών εγχώριων και διεθνών Ομίλων όπως οι Mytilineos, Solway Investment Group, Tharisa Plc και Trafigura Group.

    Ωστόσο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Α’ Φάση του διαγωνισμού από τους παραπάνω Ομίλους, δε μεταφράστηκε και σε υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

    Ποια είναι η ιρλανδική CMI

    Η COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND (CMI) ιδρύθηκε το 2009 από τον Mike Braden, ο οποίος εκτελεί και χρέη διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία.

    Η ιρλανδική εταιρεία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Επικεντρώνει κατά κύριο λόγο στους τομείς της μεταλλουργίας και της εξόρυξης ορυκτών, ενώ στο πελατολόγιο της ανήκουν και Όμιλοι που είναι εισηγμένοι στον FTSE 100.

    Διαβάστε επίσης 

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εναντίον CMI – Ποιο σχήμα δίνει συνδυαστικά «πολλαπλάσια προσφορά» για τη ΛΑΡΚΟ

    Λιμάνι Αλεξαδρούπολης: Ξεκίνησε το σκληρό ροκ των 2 διεκδικητών – Ποιος προηγείται

    Reds: 50 ημέρες για τη μεταβίβαση του «μικρού Ελληνικού» από το ΤΑΙΠΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ