• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Κληρώνει σήμερα για τη ΛΑΡΚΟ – Ποια είναι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Δύο είναι τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και αφορούν στην αποσφράγιση της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς και την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

    Πηγές με πολύ καλή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας επισημαίνουν στο mononews πως θα γνωρίζουμε το ύψος της προσφοράς που έχει δώσει η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings για τη μίσθωση των δύο μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λόυτσι, καθώς και τα ακίνητα, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους. Τονίζουν, δε, πως δεν πρόκειται να ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά.

    Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ανοίξουν και οι δύο προσφορές για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ για τα ορυχεία Σημειώνεται πως πρόκειται για έναν διπλό διαγωνισμό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί -υπό προϋποθέσεις- προσφορά από ακόμα έναν ενδιαφερόμενο για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

    Όσον αφορά το λιμένα Βόλου, το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται  να προοσκαλέσει  στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τους ενδιαφερούμενος να υποβάλουν το φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν πως ενδέχεται οι πιθανοί μνηστήρες να προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

    Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ προκηρύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2020 και συγκεκριμένα αφορά στη μίσθωση των δημοσίων μεταλλείων Λάρυμνας και Λουτσίου με μοναδικό διεκδικητή την Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings SA.

    Υπενθυμίζεται πως σε αρχικό στάδιο το ενδιαφέρον τους είχαν δείξει, επίσης, ισχυροί εγχώριοι Όμιλοι και διεθνείς παίκτες, όπως οι Mytilineos, Solway Investment Group, Tharisa Plc και Trafigura Group.

    Λίγο νωρίτερα, στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ που αφορούσε την πώληση των μεταλλείων Ευβοίας και Καστοριάς και σε αυτόν εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings SA συμμετέχει και η ιρλανδική COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND (CMI).

    Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ. Αυτό συμβαίνει, διότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει εφαρμόσει τη ρήτρα shoot-out.

    Μέσω αυτής η ιρλανδική CMI, εφόσον δώσει την καλύτερη προσφορά για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή, μπορεί «κτυπήσει» και αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ. Στο ενδεχόμενο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει την ιρλανδική εταιρεία, ώστε να υποβάλει προσφορά και για το δικό του διαγωνισμό, και θα ληφθεί υπόψη το σύνολο της προσφοράς που έχουν δώσει και οι δύο μονομάχοι. Αυτό συμβαίνει καθώς στόχος και των δύο φορέων που τρέχουν τους διαγωνισμούς είναι να υπάρξει ένας προτιμητέος επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ.

    Ξεκινά ο διαγωνισμός για το Λιμένα Βόλου

    Όσον αφορά το έτερο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ ΤΑΙΠΕΔ, θα δοθεί το πράσινο φως για τον διαγωνισμό που αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ταμείου στο Οργανισμό Λιμένος Βόλου και το ρόλου του συμβούλου έχουν αναλάβει οι Deloitte, Euroconsultants και Doxiadis Associates.

    Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εκκίνηση της Α΄Φάσης του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φανεί ποιοι είναι οι πιθανοί μνηστήρες του λιμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εξ΄αυτών θα είναι το αμερικανικό fund Black Summit του John Charalambakis, το οποίο θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό μέσω Κοινοπραξίας.

    Να υπενθυμίσουμε πως το Black Summit έχει ήδη «κλειδώσει» το λιμένα Καβάλας σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την EFA, ενώ διεκδικεί μέσω του ίδιου σχήματος και την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον εκ μέρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς μεγάλη εταιρεία φέρεται να φλερτάρει με τον διαγωνισμό για το λιμένα.

    Διαβάστε επίσης

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ξεκίνησε το σκληρό ροκ των 2 διεκδικητών – Ποιος προηγείται

    Παπαδόπουλος: Στη Φυλή το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταφορών και Logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    Reds: 50 ημέρες για τη μεταβίβαση του «μικρού Ελληνικού» από το ΤΑΙΠΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ