• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εναντίον CMI – Ποιο σχήμα δίνει συνδυαστικά «πολλαπλάσια προσφορά» για τη ΛΑΡΚΟ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Αποσφραγίστηκαν προ ολίγου οι προσφορές για τους δύο διαγωνισμούς που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ και από ότι φαίνεται βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο ημίχρονο της διεκδίκησης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, να έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού της, που είναι η CMI, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή και όχι σε αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα το ύψος της προσφοράς που φέρεται να έχει δώσει συνδυαστικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  κινείται στα 5 εκατ. ευρώ

    Στο πρώτο διαγωνισμό, δηλαδή αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση των εργοστασίων, η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings έχει δώσει τη μοναδική προσφορά και εντός της ημέρας αναμένεται γνωρίζουμε το ακριβές ποσό, ενώ στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα μεταλλεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την καλύτερη προσφορά φέρεται να έχει δώσει η ιρλανδική CMI.

    Αυτό σημαίνει πως το Δημόσιο θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ρήτρας Shoot-Out. Θα ζητηθούν αναθεωρημένες προσφορές και από τα δύο σχήματα και το κριτήριο επιλογής του προτιμητέου επενδυτή θα είναι το συνολικό ποσό που έχει κατατεθεί και για τους δύο διαγωνισμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που έχει δώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνδυαστικά είναι πολλαπλάσια από αυτή της CMI, και αναμένεται να φανεί εάν οι Ιρλανδοί θα «σηκώσουν το γάντι» στο δεύτερο γύρο προσφορών.

    Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

    Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε.
    Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν (α) το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και (β) το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

    Το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οικονομική προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας, εφόσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας καθορίζονται από την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32/14.02.2020), σε συμφωνία και με την απόφαση Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition).

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Κληρώνει σήμερα για τη ΛΑΡΚΟ – Ποια είναι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού



    ΣΧΟΛΙΑ