• Business

    ΛΑΡΚΟ: Νέο αφεντικό η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης


    Η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings θα είναι το αφεντικό στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, καθώς χθες ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι διαγωνισμοί που έτρεχαν ταυτόχρονα από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή της βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται εντός του Β΄ Εξαμήνου του 2023 για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η ανανέωση των συμβάσεων των 900 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έως και τα μέσα του Ιουλίου, ενώ εκτιμάται πως το ίδιο θα γίνει και για τον ειδικό διαχειριστή. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι η σύμβαση θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Ο τρίτος είναι ότι  πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο καθώς μεταξύ του διαστήματος από τις αρχές του Απριλίου έως τα μέσα του Μαΐου αναμένεται η προκήρυξη των εθνικών. Εάν λάβουμε υπόψη το επικρατέστερο σενάριο, δηλαδή, ότι θα χρειαστεί να γίνουν και δεύτερες εκλογές, ώστε να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε τελειώσει με το ζήτημα των εκλογών στις αρχές ή ακόμα και τα τέλη του Ιουνίου.

    Η μάχη για τη ΛΑΡΚΟ

    Ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και αφορά σε δύο διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ περιελάμβανε τη μίσθωση των μεταλλίων Λάρυμνας και Λουτσίου ενώ αυτός του ειδικού διαχειριστή αφορούσε την πώληση των μεταλλείων Ευβοίας και Καστοριάς.

    Υπενθυμίζεται πως και για τους δύο διαγωνισμούς δόθηκαν αρκετές παρατάσεις με αποτέλεσμα να «τραβήξουν» για δύο χρόνια. Για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τη μοναδική προσφορά ύψους 5 εκατ. Ευρώ είχε δώσει η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, ενώ στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή εκτός από την Κοινοπραξία συμμετείχε και η ιρλανδική COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND (CMI).

    Η CMI είχε δώσει την καλύτερη προσφορά, περί το 1,5 εκατ. Ευρώ, για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή, ενώ η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ . Η εξέλιξη αυτή επέτρεπε στη CMI να συμμετάσχει και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκδηλώσει εξ αρχής ενδιαφέρον. Πρόκειται για την περίφημη ρήτρα shoot-out.

    Εν τούτοις η συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings έκανε ένσταση σχετικά με την εγγυητική επιστολή της CMI και σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή της CMI δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που είχε θέσει ο ειδικός διαχειριστής. Αυτό συμβαίνει καθώς η εν λόγω επιστολή είχε παραδοθεί από εταιρεία που εκπροσωπούσε τη CMI, αλλά ο ειδικός διαχειριστής δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings με το αντίτιμο και για τους δύο διαγωνισμούς να ανέρχεται συνολικά στα 6 εκατ. Ευρώ.

    Η επόμενη ημέρα

    Με την υπογραφή της σύμβασης από τη συμμαχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings η ΛΑΡΚΟ περνάει σε μία νέα εποχή, στην οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξόρυξη των απαραίτητων για την αγορά υλικών (νικέλιο και κοβάλτιο) για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις  εκατοντάδων εκατ. Ευρώ και η Κοινοπραξία αναμένεται να αναζητήσει επενδυτές. Επίσης, θα υπάρξει και μία μεταβατική περίοδος χάριτος για την περιβαλλοντική συμμόρφωση των εργοστασίων.

    Ένα επιπλέον ζήτημα είναι το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι απολύθηκαν από τον ειδικό διαχειριστή και επαναπροσλαμβάνονται με συμβάσεις διάρκειας λίγων μηνών, οι οποίες ανανεώνονται μέχρι την έλευση του προτιμητέου επενδυτή.

    Σημειώνεται πως με την υπογραφή της σύμβασης θα δοθεί μία σημαντική «ανάσα» στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ δεσμεύει ετησίως 80 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ θα διαγραφούν πρόστιμα για κρατικές ενισχύσεις που εκτιμώνται στα 136 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Adani Enterprises: Ακύρωσε δημόσια προσφορά μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων

    Dimand: Στο 2,561% υποχώρησε το ποσοστό του Παναγιώτη Παναγιωτίδη

    ΑΒΑΞ: Δεν συναντηθήκαμε με τον Κύπρο Τσέντα της WADE ADAMS



    ΣΧΟΛΙΑ