• Business

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ξεκίνησε το σκληρό ροκ των 2 διεκδικητών – Ποιος προηγείται

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κριστιάν Χατζημηνάς (EFA Group), John Charalambakis (Black Summit), William (Will) K. Robertson (Quintana Infrastructure & Development)


    Μάχη στήθος με στήθος δίνουν τα δύο ενδιαφερόμενα σχήματα για την παραχώρηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ ξεκινά το σκληρό ροκ μεταξύ των Αμερικανών μνηστήρων.

    Αυτοί είναι το αμερικανικό Fund Black Summit του John Charalambakis που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την EFA από τη μία πλευρά, και από την άλλη η Quintana Infrastructure Development των οικογενειών Cullen/Robertson που έχει τη βάση της το Τέξας.

    Όπως αναφέρουν στο mononews πηγές της αγοράς, η διαφορά μεταξύ των τιμημάτων που έχουν προσφερθεί από τα τέλη του περασμένου μήνα είναι μικρή, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το ΤΑΙΠΕΔ, που «τρέχει» τον διαγωνισμό, θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές.

    Δηλώνουν, δε, πως το ΤΑΙΠΕΔ κάνει «φύλλο και φτερό» τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και των δύο σχημάτων, και ότι η μάχη των αντιμαχόμενων πλευρών για τον αποκλεισμό του αντίστοιχου αντιπάλου έχει ανάψει για τα καλά.

    Τα «κενά» της Quintana και οι φήμες για το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πως η προσφορά της Quintana «χωλαίνει» όσον αφορά τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Αρχικά η Τεξανή εταιρεία δε συνεργάζεται με κάποιον port operator. Τονίζουν, πως πρόκειται για μία σημαντική παράληψη εκ μέρους της εταιρείας και δεν αποκλείεται να της στερήσει την επικράτηση, στην περίπτωση που αυτή δώσει την καλύτερη προσφορά.

    Ταυτόχρονα, ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες είναι το γεγονός ότι ως εκπρόσωπος της Quintana Infrastructure Development στην Ελλάδα, εμφανίζεται ένας Έλληνας επιχειρηματίας από το Λονδίνο, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσεγγίσει την Black Summit.

    Στόχος του ήταν η συνεργασία με το Fund του John Charalambakis, αλλά το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς, και από τον περασμένο Απρίλιο έχει υπογραφεί συμφωνία μη άσκησης ανταγωνισμού (non-competement clause) μεταξύ των δύο πλευρών. Με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες της Quintana για την επικράτηση στον διαγωνισμό για την παραχώρηση.

    Από την άλλη πλευρά, φήμες σχετικά με την πώληση του ποσοστού της Black Summit στους λιμένες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρική Κυβέρνηση φαίνεται να μη στοιχειοθετούνται. Οι φήμες αυτές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, έχουν οδηγήσει το Βούλγαρο Πρέσβη στην Ελλάδα, Βαλεντίν Ποριάζοβ, να απολογείται στο αμερικανικό Fund για τα προβλήματα που δημιούργησαν μερικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής της γείτονος χώρας σχετικά με τις βλέψεις για τη συμμετοχή στις παραχωρήσεις των ελληνικών λιμένων.

    Η δράση του επιχειρηματία από το Λονδίνο και η απάντηση της Black Summit

    Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές ο εκπρόσωπος της Quintana Infrastructure Development δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο και έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο που είναι το ίδιο με γνωστής οικογένειας πλοιοκτητών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μεταξύ τους συγγένεια.

    Μάλιστα, όπως προσθέτουν άτομα με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, ο ίδιος επιχειρηματίας έχει προσεγγίσει τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, και του έχει συστηθεί ως εκπρόσωπος της Quintana, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία με την Black Summit.

    Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στο αμερικανικό Fund αναφέρουν πως το νομικό τους τμήμα ετοιμάζεται να κινηθεί κατά του εν λόγω επιχειρηματία, καθώς η συμφωνία μη ανταγωνιστικότητας δε θα του επέτρεπε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό που θα είχε ως αντίπαλο τη Black Summit.

    Διαβάστε επίσης

    John Charalambakis (BlackSummit): Ο ριζοσπαστικός καθηγητής και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης που «χτύπησε» τον λιμένα Καβάλας



    ΣΧΟΛΙΑ