• Business

    Λάμψα: Ελαφρώς χαμηλότερη πληρότητα το 2023 – Πόσο αυξάνεται η τιμή δωματίου

    Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της Λάμψα

    Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της Λάμψα


    Με πληρότητες της τάξης του 70% εκτιμάται ότι θα κινηθούν φέτος τα αθηναϊκά ξενοδοχεία της Λάμψα, σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά του 2022, με τις τιμές να αυξάνονται και τη φετινή χρήση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στη διοίκηση της εισηγμένης, η μέση τιμή δωματίου των ξενοδοχείων στην Αθήνα θα είναι το 2023 αυξημένη κατά περίπου 10%, ενώ είχε ήδη αυξηθεί κατά σχεδόν 30% πέρσι σε σύγκριση με το 2021.

    Θυμίζουμε ότι πέρσι η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των Hyatt Regency Belgrade και Mercure Excelsior στη Σερβία) αυξήθηκε κατά 24,5% έναντι του 2021, φτάνοντας τα 206,17 ευρώ έναντι 165,55 ευρώ το 2021.

    Το 2022 ήταν η πρώτη κανονική χρονιά μετά την πανδημία.

    Από τον Μάιο η κίνηση ανέκαμψε, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι απώλειες του πρώτου τετραμήνου, τόνισε η διοίκηση. Αναφορικά με την πληρότητα, την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου η πληρότητα σε Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital θα ξεπεράσει το 95%.

    Ενδεικτικά, τον Ιούνιο το Athens Capital έχει καταγράψει πληρότητα 98%.

    Η πληρότητα περί του 70% το 2023 αποδίδεται στο ότι θα πρέπει να συγκρατηθεί η ημερήσια τιμή δωματίου, εξηγούν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας πώς μια καλή χρονιά για την Αθήνα συνεπάγεται πληρότητα σε επίπεδα του 73%.

    Υπενθυμίζεται επίσης πως η πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας αυξήθηκε κατά 71,4% το 2022.

    Το 2025 ξεκινά τη λειτουργία το «νέο» Elatos Resort

    Παράλληλα, και μετά την πώληση του Sheraton Rhodes στο ισπανικό fund Azora, η Λάμψα δρομολογεί την ανακαίνιση του Elatos Resort, καθώς και την επέκταση του Athens Capital στα ασφαλιστικά ακίνητα των Κριεζώτου και Ζαλοκώστα.

    Το χειμερινό θέρετρο που αγόρασε η εισηγμένη από την Eletson των εφοπλιστών Κέρτσικωφ, Χατζηελευθεριάδη και Καρασταμάτη αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νωρίτερο το 2025.

    Η επέκταση του Elatos Resort βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού, μέχρι ώρας δεν έχουν εκδοθεί άδειες. Η

    Λάμψα επισημαίνει ότι θα παραμείνει ένα mountain resort, το οποίο θα είναι πολυτελέστερο, αφού θα ανακατασκευαστεί.

    Θυμίζουμε πως το θέρετρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, σε μικρή απόσταση από τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου και μέχρι τον προηγούμενο Μάρτιο, οπότε διέκοψε τη λειτουργία του αποτελούταν από ένα κεντρικό κτίριο και 45 σαλέ.

    Όσον αφορά το ξενοδοχείο που θα διαχειρίζεται η Accor στο Κολωνάκι, προσεχώς ολοκληρώνεται η αδειοδότηση του ακινήτου της Ζαλοκώστα, που λόγω της ιστορικότητάς του φέρεται να χρονοτρίβησε. Στο σημείο θα αναπτυχθούν 18 διαμερίσματα για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση υπό την ομπρέλα του γαλλικού ομίλου.

    Τ. Χωμενίδης: Πτώση του τουρισμού όπου έχουν γίνει ήδη υπερβολές

    Ο Τάσος Χωμενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα, μίλησε για τη διαφαινόμενη τάση ύφεσης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε χθες.

    «Όταν μιλάμε για τουρισμό και πτώση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ορόσημο ήταν το 2019, καθώς και για το αν μιλάμε για αφίξεις, έσοδα, πεντάστερα, Airbnb. Υπάρχει πτώση του τουρισμού, αλλά σε περιοχές όπου έχουν γίνει ήδη υπερβολές.

    Αυτό ίσως είναι και καλό για να μην προσπαθήσουν κι άλλοι να τις μιμηθούν», είπε, προσθέτοντας πως «η Αθήνα από πλευράς πληρότητας είναι περίπου στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο χαμηλότερα, αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευτεί εκεί όπου υπάρχει περιθώριο.

    Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά, παρά την αύξηση του τζίρου, η κερδοφορία έχει μειωθεί πάρα πολύ, αν λάβουμε υπόψη και το ενεργειακό και μισθολογικό κόστος.

    Σε συνδυασμό με το δανεισμό που αυξάνεται λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι ρόδινα στον ξενοδοχειακό κλάδο».

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος 8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 0,40 ευρώ μεικτά ανά μετοχή, έπειτα από πρόταση των μετόχων μειοψηφίας.

    Σημειωτέον ότι εκτός της οικογένειας Λασκαρίδη, ποσοστό 10% της εταιρείας ελέγχει ο Βασίλης Θεοχαράκης και 5,6% η JP Morgan.

    Επιπλέον, εγκρίθηκε η αλλαγή καταστατικού «για νομικούς και φορολογικούς σκοπούς», με αποτέλεσμα να εισέλθει σε δραστηριότητες συναφείς με τη δραστηριότητα της Λάμψα, όπως η μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, αστικών και αγροτικών εκτάσεων (με σκοπό τη διευκόλυνση της επένδυσης στον Έλατο), και η πώληση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού.

    Στον αρχικό σχεδιασμό επέκτασης των σκοπών λειτουργίας ήταν η ανάπτυξη εμπορίας, εγκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης συστημάτων παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Λάμψα είναι η ένταξη σε ενεργειακή κοινότητα, προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό κόστος, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Χωμενίδης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    Λάμψα: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ/μετοχή

    ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η καταβολή μερίσματος 0,202 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ