• Business

    Lamda: Με το ομολογιακό δάνειο των 320 εκατ. ευρώ έβαλε τον μέσο Έλληνα συμμέτοχο στο Ελληνικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη του Ελληνικού δόθηκε από χιλιάδες Έλληνες που συμμετείχαν στη δημόσια πρόταση για το ομόλογο της Lamda Development, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κατά 1,93 φορές.

    Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 618,3 εκατ. ευρώ. Η τελική απόδοση ορίστηκε σε 3,40% και οι ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής, συνέπεια της σημαντικής ζήτησης από ιδιώτες: α) 223.000 Ομολογίες (69,7%) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και β) 97.000 Ομολογίες (30,3%) σε ειδικούς επενδυτές (θεσμικοί).

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος «όχι μόνο για τη σημαντική υπερκάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου, αλλά ακόμα περισσότερο για το ότι επετεύχθη μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά συμμετοχές ιδιωτών επενδυτών σε Ελληνικό Ομόλογο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου και πρόσθεσε: « Η έκδοση αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες να συμμετέχουν στο έργο του Ελληνικού, το μοναδικό αυτό έργο εθνικής σημασίας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία μας, που μόλις λίγους μήνες πριν εκφράστηκε και με την συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ. Το έργο του Ελληνικού γίνεται πλέον έργο όλων των Ελλήνων».

    Τα αντληθέντα κεφάλαια αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών της έκδοσης, δηλαδή καθαρό ποσό 312,8 εκατ., θα διατεθούν ως εξής: 1.) ποσό 81 εκατ. για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους 89,1 εκατ. την 31.12.2019. 2.) 163 εκατ. εντός 2 ετών σε θυγατρικές για τις ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού. 3.) 43,8 εκατ. εντός 3 ετών για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων. 4.) 25 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν εντός 3 ετών  για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων όπως ενδεικτικά εμπορικών κέντρων, κτηρίων γραφείων και μαρινών.

    Από το ομολογιακό θα αποπληρωθεί επίσης κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο της Lamda: Ποσό συνολικού ύψους 16,106 εκατ. περίπου θα δοθεί στην Τράπεζα Eurobank, 32,2 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς και 32,81 εκατ. στην Alpha Bank.

    Με την επιτυχή έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ η Lamda Development έκλεισε το «παζλ» της χρηματοδότησης των έργων στο Ελληνικό για την πρώτη πενταετία.

    Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τα έργα της πρώτης φάσης είναι ύψους 2 δις. ευρώ. Εκτός από το προαναφερόμενο ομολογιακό θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει προηγηθεί ύψους 650 εκατ. ευρώ, από δάνεια, συνολικού ύψους 879 εκατ. ευρώ για τα οποία η Lamda έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τις Eurobank και Πειραιώς, καθώς και από τα έσοδα από την πώληση αναπτύξεων (π.χ. σπίτια) εντός του Ελληνικού (περί τα 400 εκατ. ευρώ).

    Η πρώτη φάση του Ελληνικού

    Στην πρώτη πενταετία θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, τμήματος του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και σε ένα σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    Οι πρώτες κατεδαφίσεις στο Ελληνικό

    Βάσει του σχεδιασμού της Lamda τα βασικότερα έργα της πρώτης φάσης είναι:

    – Η υλοποίηση της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» στην οποία περιλαμβάνονται χρήσεις τουρισμού αναψυχής με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 24.600 τ.μ. τα οποία αφορούν στην κατασκευή ενός παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου (5 αστέρων) 170 περίπου δωματίων και το ενυδρείο – κέντρο θαλασσίων ερευνών.

    – Τμήμα της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» συνολικής επιφανείας 334.854 τ.μ. με συνολική επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 67.000 τ.μ. με χρήσεις τουρισμού – αναψυχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας του Αγίου Κοσμά 308 θέσεων ελλιμενισμού, η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου – καταστημάτων εκτιμώμενης δόμησης περίπου 30.000 τ.μ., στον χερσαίο χώρο της μαρίνας και η ανέγερση παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά», με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τ.μ. Το κτήριο αυτό θα αποτελέσει τοπόσημο της περιοχής.

    Το Ελληνικό προσεχώς

    – Η ανέγερση παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών – διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μ.), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά», με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ.

    – Η τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μ., διαμερίσματα, κ.λπ.), εκτιμώμενης δόμησης περίπου 40.000 τ.μ. (περίπου 800 κατοικίες) εντός της Πολεοδομικής Ενότητας Α-Π1 «Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας».

    – Η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εντός του πολεοδομικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, πλησίον της στάσης μετρό «Ελληνικό» με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 72 χιλ. τ.μ.

    – Η κατασκευή σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, ελευθέρων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών ως προς την λειτουργία τους και των  λοιπών έργων υποδομής όπως η ανάπλαση και διαμόρφωση αμμώδους παραλίας σε μήκος 1 χλμ., λιμενικά έργα, το έργο παράκαμψης και υπογειοποίησης τμήματος της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος (έργο που θα επιτρέψει την ενοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου με το παραλιακό μέτωπο), έργα ανασύστασης και διευθέτησης ρεμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ.α.

    Στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο επενδυτής για το Ελληνικό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία, συντήρηση και ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου 2.000 στρεμμάτων, η δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου και ανοιχτών χώρων 600 στρεμμάτων, η απόδοση 300 στρεμμάτων για κοινωφελείς δραστηριότητες, συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις, κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρος μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης, τα απαιτούμενα λιμενικά έργα, η παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, έργα ανασύστασης και διευθέτησης των ρεμάτων, εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων καθώς και την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου

    Επίσης στην ευθύνη του επενδυτή είναι η αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου και η δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές.



    ΣΧΟΛΙΑ