• Business

    Κρητικός: Μισό δισ. τζίρος και ψαλίδι στα καθαρά κέρδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός


    Μια ανάσα από τα 500 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ της οικογένειας Κρητικού, η οποία αναπτύσσει  με ραγδαίους ρυθμούς το δίκτυό της με εξαγορές και οργανική ανάπτυξη εστιασμένη σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα δικαιόχρησης, σε μια δύσκολη χρονιά κατάφερε να κρατήσει το θετικό αποτέλεσμα καταγράφοντας μείωση 10,1% στα καθαρά της κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ το 2021.

    Παράλληλα αύξησε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της και οριακά τον βραχυπρόθεσμο ενώ στο τέλος της χρήσης αύξησε τα ίδια κεφάλαια από 16,5 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες η εταιρεία οι πωλήσεις ανήλθαν σε 497,8 εκατ. ευρώ έναντι 419,8 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,5 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ αυξημένα ήταν και τα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα  3,54 εκατ. ευρώ από 3,21 εκατ. ευρώ.  Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,71% από 0,76%.

    Η διεύρυνση μέσω εξαγορών

    Μέχρι σήμερα το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας αποτελείται από 833 καταστήματα, 319 εταιρικά και 514 franchise και αντιπρόσωποι. Στο σύνολο των franchise καταστημάτων περιλαμβάνεται και τα 334 καταστήματα στη βόρεια Ελλάδα που προήλθαν από την εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Εχει οκτώ κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους.

    Πέρυσι η αλυσίδα, που συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων, διεύρυνε την παρουσία της και στην Κρήτη με την εξαγορά της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης, αποκτώντας τα 17 καταστήματα του ομίλου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και τα οποία σταδιακά ενσωματώνονται στον όμιλο.

    Η επέκταση μέσω εξαγορών συνεχίστηκε και στη φετινή χρονιά, καθώς τον περασμένο Μάρτιο μπήκε στην αγορά της μεσσηνιακής Μάνης με την απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων της τοπικής αλυσίδας Katerina’s Market.

    Η αύξηση δανεισμού και ο κίνδυνος ρευστότητας

    Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στο τέλος της χρήσης έχει αυξηθεί στα 33,5 εκατ. ευρώ από 18,8 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια έχουν οριακή αύξηση στα 16,9 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός που πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και μαζί με τους προμηθευτές και τις λοιπές υποχρεώσεις ανέρχεται σε 91 εκατ. ευρώ και ένα αντίστοιχο ποσό προβλέπεται σε διάστημα από έξι έως 12 μήνες. Τα αντίστοιχα ποσά στη χρήση του 2021 ήταν στα 69,1 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις ο κίνδυνος ρευστότητας είναι σημαντικός, καθώς η εταιρεία έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, στηρίζεται στις λειτουργικές ταμειακές ροές της για την ταμειακή κάλυψη των υποχρεώσεών της. Η διαχείριση της ρευστότητας επιτυγχάνεται με την ύπαρξη του κατάλληλου συνδυασμού ρευστών διαθεσίμων και εγκεκριμένων τραπεζικών πιστώσεων ενώ η εταιρεία διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από έλλειψη επαρκούς ρευστότητας φροντίζοντας να υπάρχουν πάντα εξασφαλισμένες τραπεζικές πιστώσεις προς χρήση.

    Οι προοπτικές για το 2023

    Η διοίκηση της εταιρείας σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία χαρακτηρίζει τις προοπτικές για το 2023 πολύ θετικές. Όπως επισημαίνεται η  αναπτυξιακή πορεία βασίζεται στις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, σε περιοχές που έχει μικρή παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων καταστημάτων. Στον προγραμματισμό για φέτος όπως έχει γράψει το mononews είναι η δημιουργία 20 νέων καταστημάτων, 10 εταιρικών και 10 convenience store ενώ ο πήχης σχετικά με τις πωλήσεις μπαίνει ψηλά, καθώς εκτιμάται ότι με την ενσωμάτωση των καταστημάτων από τις εξαγορές, στις οποίες προχώρησε πέρυσι και με τον υφιστάμενο ρυθμό ανάπτυξης, ο τζίρος- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης- θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

    ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Εξαγορές και οργανική ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο

    ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Εξαγορά της αλυσίδας Katerina’s Market στη Μεσσηνιακή Μάνη



    ΣΧΟΛΙΑ