• Business

    Κρίσιμη σύσκεψη Σταϊκούρα για τη ρευστότητα στην αγορά

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μείζον θέμα για την αγορά αποτελεί η χορήγηση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα και από το κράτος. Σήμερα συνεδριάζει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

    Υπενθυμίζεται πως το παρατηρητήριο ιδρύθηκε με πρόσφατο νόμο, με στόχο να παρακολουθεί την πορεία διάθεσης στην αγορά των κεφαλαίων που διοχετεύονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Στο στόχαστρο βρίσκεται και πορεία εκταμίευσης του νέου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το σύνολο των κονδυλίων να έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, από τον περσινό Μάρτιο.

    Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν δανειοδοτηθεί 10.900 επιχειρήσεις και άλλες 17.000 μέσω του ΤΕΠΙΧ.

    Από την πρώτη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας φαίνεται πως έχουν εκταμιευθεί δάνεια  3,5 δισ. ευρώ, ενώ για τη δεύτερη φάση έχουν εγκριθεί σχεδόν 2 δισ. ευρώ, όταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι η χορήγηση 2,7 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Δημοσίου.

    Τονίζεται πως τα κεφάλαια του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα πρέπει να εκταμιευθούν έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή των ποσών

    Απ. Βεσυρόπουλος: Ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

    Άρθρο στην Die Welt: «Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φέρει επενδυτική ώθηση στη χώρα»



    ΣΧΟΛΙΑ