• Business

    Κρίσιμη εβδομάδα για ΔΕΗ: Την Πέμπτη στη Βουλή, την Παρασκευή στο ΔΣ τα μέτρα σωτηρίας


    Σημαντική είναι αυτή η εβδομάδα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ καθώς την  Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την τιμολογιακή της πολιτική και γενικότερα για  το πώς θα αυξηθούν τα έσοδά της  ενόψει και της κατάρτισης των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου.

    Εν τω μεταξύ την ανάγκη λήψης μέτρων σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα επισημάνουν στη Βουλή την Πέμπτη ο υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης στη σχετική συζήτηση για την κρισιμότητα της κατάστασης της εταιρείας.

    Η νέα διοίκηση θα αναζητήσει τον τρόπο να καλύψει το ταμειακό κενό των εκατοντάδων εκατομμυρίων που παρουσιάζεται ως το τέλος του 2020 με συγκεκριμένο και απτό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι σαφές πριν την έκθεση της Ernst and Young.

    Πρόκειται για την πρώτη σημαντική πρόκληση για τη νέα διοίκηση της εταιρείας καθώς πρέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης, να καταφέρει από τη μια να αποφύγει μια νέα σημείωση του ορκωτού, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα με το δανεισμό της επιχείρησης  και από την άλλη να εισηγηθεί και να εφαρμόσει ένα πειστικό σχέδιο που θα επιλύσει σταδιακά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας.

    Κάποια μέτρα σωτηρίας ( αύξηση τιμολογίων, κυνήγι κακοπληρωτών, τιτλοποίηση οφειλών, εθελούσια) έχουν ήδη ακουστεί, ωστόσο πρέπει τώρα να παρουσιαστούν σε συμπαγές και συντονισμένο πλάνο και κυρίως να εφαρμοστούν.

    Τα τιμολόγια

    Αν και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θεωρείται πλέον ένα δεδομένο μέτρο, ωστόσο μένει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεθοδολογία «συμψηφισμού» των επιβαρύνσεων, με τη μείωση  του ΕΤΜΕΑΡ. Το πρώτο βήμα για την ειδική μεθοδολογία του συμψηφισμού, είναι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ, ανά κατηγορία καταναλωτών, να αποφασίζεται  από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι από τη  ΡΑΕ, με τη σχετική ρύθμιση να αναμένεται στη Βουλή,  ή με τροπολογία  ή με άρθρο  στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

    Ακολούθως με Υπουργική Απόφαση του κ. Χατζηδάκη θα καθοριστεί η μειωμένη τιμή ΕΤΜΕΑΡ,  που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί στα   17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 22,67 ευρώ που είναι σήμερα.

    Η μείωση αυτή θα δίνει περιθώριο για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενώ εκτός από την αύξηση θα περιλαμβάνει και ρήτρα CO2 και αναμένεται να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας από το 10% στο 5% .  Η έκπτωση συνέπειας 10%,   μεταφράζεται σε συνολικό κόστος τα 200 εκατ. ευρώ και είχε καθιερωθεί από την εταιρία το 2016 στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της και αρχικά ήταν 15%, από 1ης Απριλίου η έκπτωση περιορίστηκε στο 10% καθώς τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν της έδιναν άλλα περιθώρια.

    Τα μέτρα σωτηρίας

    Εν τω μεταξύ μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ την Παρασκευή, τα μέτρα σωτηρίας για την εταιρεία θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Βουλή. Ο κ. Χατζηδάκης με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γ. Βλάχο,  ζήτησε  να οριστεί η  σχετική συζήτηση, που ορίστηκε για την Πέμπτη, και στην οποία θα προσέλθει, τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τη θέση της επιχείρησης και για την ανάγκη λήψης των «μέτρων σωτηρίας» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΔΕΗ  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. “Δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και ακολούθησε ένα σχέδιο για “κουτσή” ΔΕΗ που απαξίωσε οικονομικά και χρηματιστηριακά την εταιρεία”, τόνισε, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι ήδη χρηματιστηριακά, λόγω της βούλησης της κυβέρνησης να δώσει λύση, έχει αυξηθεί η αξία της εταιρείας.

    “Έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να σωθεί η εταιρεία”, είπε ο κ. Πέτσας.

    Σημειώνεται ότι εκτός από την τιμολογιακή πολιτική στα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των εσόδων της επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού και ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, παράλληλα με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πώς θα αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

    Με σκληρά μέτρα ετοιμάζεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προωθώντας ρύθμιση  που θα προβλέπει από αποκοπές ρεύματος μέχρι κατασχέσεις πολυτελών σπιτιών.

    Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα σε κακοπληρωτές, των οποίων οι οφειλές διαμορφώνονται στο 1,05 δισ. ευρώ, με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 890.000 τελικούς πελάτες, δηλαδή καταναλωτές που αποχώρησαν από τη ΔΕΗ, χωρίς να πληρώσουν τις εκκρεμότητές τους.

    Οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν «χωριστεί» σε τέσσερις κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά όσους διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους, η δεύτερη περιλαμβάνει καταναλωτές που έκαναν «μεταγραφή» σε άλλο πάροχο, η τρίτη εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ αλλά συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η τέταρτη αφορά πελάτες που αποκλείστηκαν από τη ΔΕΗ. Πρώτοι στο μικροσκόπιο θα μπουν πάντως οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ, οι οποίοι είναι περίπου 70.000 τελικοί πελάτες – πράγμα που σημαίνει εισπράξεις τουλάχιστον 700.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ