• Business

    Κρας τεστ για το νομοσχέδιο online παιγνίων στη Βουλή – Τι θα ζητήσουν οι φορείς στη σημερινή Επιτροπή


    Το θέμα της αύξησης φόρου στην αγορά παιγνίων online, που αποκάλυψε το mononews, του κόστους της άδειας, και των λεπτομερειών που μπορεί να μπλοκάρουν την ελκυστικότητα του διαγωνισμού για τις μόνιμες άδειες, πρόκειται να θέσουν σήμερα οι φορείς της αγοράς  στις 1ο.00 πμ  την Επιτροπή Οικονομικών  της Βουλής  όπου θα συζητηθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιέχονται  και άρθρα  του νέου νομοσχεδίου για τα online παίγνια.

    Από την ημέρα που το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε, βρίσκεται σε αναβρασμό και έντονη ανησυχία ολόκληρη η αγορά online παιγνίων. Τόσο οι ελληνικές εταιρείες που ήδη έχουν μεταβατικές άδειες όσο και η RGA (Remote Gambling Association) που εκπροσωπεί τις διεθνείς εταιρείες που είτε έχουν παρουσία ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται για την απόκτηση μόνιμης άδειας.

    Κάποιες από αυτές θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, που έτσι όπως παρουσιάζεται, μοιάζει πολύ ακριβή και εκτιμάται ότι δεν θα χωρέσει πολλούς νόμιμους παίκτες.

    Αύριο θα παρουσιάσουν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους για το νόμο που παρουσιάστηκε οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοψίζονται στα εξής:

    Τι ζητάει η RGA

    -Να επανέλθει η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του νόμου 4002/11 που καταργεί ο νόμος, υποχρεώνοντας όλες τις εταιρείες σε εταιρικό φόρο για το σύνολο των μικτών κερδών τους, ακόμη και του 35% που αποδίδουν ως φόρο παιγνίων στο Δημόσιο. η συγκεκριμένη παράγραφος προέβλεπε ότι το 35% που αποδίδεται στο κράτος εκπίπτει του εταιρικού φόρου.

    -Να φύγει το άρθρο 8 που δεσμεύει τις εταιρείες που θα λάβουν άδειες να λειτουργούν σύμφωνα με τον 4172/2013, επομένως να έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα. Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά, τίθεται για να μην ωθήσει όλους τους κατόχους άδειας να λειτουργούν από το εξωτερικό, απολαμβάνοντας χαμηλότερο φόρο.

    -Να μη χρειάζεται οι εταιρείες που ήδη λειτουργούν στο μεταβατικό καθεστώς να κάνουν εκ νέου αίτηση για αυτό

    -Το κόστος της άδειας που είναι 3εκ ευρώ για το αθλητικό στοίχημα και 2 εκατ. ευρώ για τα άλλα παιχνίδια τύχης, και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, να μπορεί να καταβάλλεται σε δόσεις

    -Ο φόρος παιγνίων, που είναι 35%, και είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, να μειωθεί στο 20%

    -Να επιτρέπονται τα ανταλλακτήρια στοιχήματος, και να συνδέονται με την άδεια

    -Να καθοριστεί η περίοδος παραμονής στην black list ημερολογιακά, με μήνες και όχι με τη λέξη έτος γιατί αυτό δημιουργεί ασάφεια και ανισότητα ανάλογα με το μήνα του έτους που μπήκε ο καθένας. Επίσης αν διορθώνουν την παρανομία για την οποία μπήκαν, να μπορούν να βγουν.

    -Να αποσαφηνιστεί ότι από τη λίστα με τα έγγραφα που ζητά το άρθρο 198, αν κάποια δικαιολογητικά δεν υπάρχουν στη χώρα  που έχουν την έδρα τους οι  διεθνείς εταιρείες, να μπορούν να εξαιρεθούν  με μια υπεύθυνη δήλωση

    -Το ηλικιακό όριο για το αθλητικό στοίχημα (μόνο) να πάει στα 18 έτη όπως είναι και στο επίγειο, και για τα άλλα παιχνίδια να παραμείνει στα 21 έτη (όπως και στο επίγειο. Δηλαδή το όριο να μπαίνει ανάλογα το παιχνίδι.

    Τι ζητούν οι ελληνικές εταιρείες

    -Να επανέλθει η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του νόμου 4002/11, που εξαιρούσε το φόρο παιγνίων από τον εταιρικό φόρο. Με την κατάργησή του αυξάνει τον εταιρικό φόρο, αφού φορολογεί συνολικά τα μικτά κέρδη (μαζί με όσα αποδίδονται ως φόρος παιγνίων στο Δημόσιο)

    -Να αποσαφηνιστεί τι προβλέπει το άρθρο 8, αν δηλαδή υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα

    -Το τίμημα της άδειας των 3εκ.+2 εκ. ευρώ να μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις, ή αν πληρώνεται όλο μαζί να αυξάνεται η περίοδος αδειοδότησης

    -Το 35% του φόρου παιγνίων, να γίνει 25% και οι εταιρείες να υποχρεούνται με το υπόλοιπο 10% να χρηματοδοτούν χορηγίες στον αθλητισμό

    -Να καθοριστεί η περίοδος παραμονής στην black list ημερολογιακά, με μήνες και όχι με τη λέξη έτος, και να μπαίνουν στην blacklist οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα url και όχι μόνο τα url.

    -Να μη χρειάζεται οι εταιρείες που ήδη λειτουργούν στο μεταβατικό καθεστώς να κάνουν εκ νέου αίτηση για αυτό



    ΣΧΟΛΙΑ