• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Εξετάζουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ευστάθεια της αγοράς εν μέσω της κρίσης

    Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

    Κωστής Χατζηδάκης


    “Εξετάζουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ευστάθεια της αγοράς, εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στη μείωση τη ζήτησης και της μείωσης της Οριακής τιμής Συστήματος” είπε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης  μιλώντας στο Thessaloniki Summit.

    Μίλησε για την ενεργειακή μετάβαση που είναι η πράσινη πολιτική αλλά και η μετάβαση σε μια ανοιχτή και απελευθερωμένη αγορά  ενέργειας αλλά και την απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται η διαβούλευση και θα προχωρήσει σε επόμενη φάση.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε,  είναι το το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την Ενέργεια και το κλίμα, γιατί έχει στο επίκεντρό του την περιβαλλοντική πολιτική. “Θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί μας αντιστοιχούν δράσεις που αντιστοιχούν στο 37,5% του προϋπολογισμού του”, σημείωσε.

    Για την  εξοικονόμηση ενέργειας, σημείωσε ότι  έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και τώρα εντείνεται. “Το Εξοικονομώ Αυτονομώ  με προϋπολογισμό  850 εκατ. ευρώ θα καλύπτει κάθε χρόνο 60.000 νοικοκυριά”, σημείωσε.

    Προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις σε νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που αφορά την άδεια εγκατάστασης ώστε να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης στα 2 χρόνια,  αλλά και για να θεσμοθετήσεις υβριδικές μονάδες που θα συνδυάζουν τις ΑΠΕ με την αποθήκευση ενέργειας,  την ίδια την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και άλλες νέες σύγχρονες τεχνολογίες.

    Η ηλεκτροκίνηση, τόνισε, έχει αγκαλιαστεί ιδιαίτερα από τη νέα γενιά και όπως είπε έχουν κλέψει την παράσταση τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

    Σχετικά με την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μίλησε για τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι  στόχος είναι το κράτος να περιορίσει την παρουσία του στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε είναι κρίσιμες “γιατί θα εξασφαλίσουν επενδυτικά κεφάλαια που έχουμε ανάγκη και θα επιτρέψουν την επέκταση και των εκσυγχρονισμό των ενεργειακών επιχειρήσεων”. Υπενθύμισε ότι πρόκειται να γίνουν 7 ιδιωτικοποιήσεις, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, Αποθήκες Καβάλας, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και ΑΔΜΗΕ.

    Χαίρομαι που η ΔΕΗ έχει γυρίσει σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη μια εταιρεία ανθούσα, αλλά είναι σε καλό δρόμο. Όπως είπε θα προχωρήσει σύντομα η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα κινηθεί δυναμικά στον τομέα των ΑΠΕ.

    Σχετικά με το νέο σύστημα της αγοράς ενέργειας το target model, το ευρωπαϊκό μοντέλο που επιτρέπει να λειτουργεί με ανταγωνισμό η αγορά ενέργειας σημείωσε ότι δεν θα αποδώσει από τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, αλλά αφού γίνουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και έτσι θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο σκηνικό και σε επίπεδο τιμών.

    Ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό δρόμο σημείωσε, με θάρρος, γιατί πιστεύουμε στη σύνδεση της ενεργειακής με την ευρωπαϊκή πολιτική.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ