• Business

    Κώστας Σκρέκας: Για 4 μήνες η επιδότηση, τι θα πληρώσει η ΔΕΗ- Το απόγευμα συνάντηση με προμηθευτές

    Σκρέκας από Λουξεμβούργο: Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις πριν το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος

    Κώστας Σκρέκας


    Από 27-33 ευρώ για το τρίμηνο ή το τετράμηνο θα λάβει ο μέσος καταναλωτής από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που θα επιδοτήσει το αυξημένο κόστος ρεύματος, είπε πριν απο λίγο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνέντευξη τύπου για τα μέτρα για το ρεύμα.

    “Θέλουμε τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές και πρέπει να τους προστατεύουμε ώστε να μην είναι έρμαια στις έκτακτες καταστάσεις που ανεβάζουν τις τιμές”, σημείωσε ο υπουργός και όπως είπε σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με όλους τους προμηθευτές ενέργειας.

    Έδωσε παραδείγματα, ενδεικτικών λογαριασμών, τα οποία είχε προετοιμάσει από κοινού με τη ΔΕΗ στα οποία η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ ύψους 20 ευρώ εξανεμίζεται από την έκπτωση της ΔΕΗ, και την κρατική επιδότηση.

    Σημειώνεται ωστόσο, ότι η επιδότηση είναι σταθερή στα 9 ευρώ, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής συνδέεται με τη χονδρεμπορική τιμή και αλλάζει κάθε μήνα με βάση τους τύπους που διαμορφώνει η κάθε εταιρεία. Στις καταναλώσεις 300-600 kwh η έκπτωση της ΔΕΗ φτάνει ως το 36,5%.

    Η κρατική επιδότηση ξεκινά από το Σεπτέμβριο και αφορά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, εξήγησε ο κ. Σκρέκας και με δεδομένο ότι η αύξηση τιμών δεν θα περάσει το 40%. Αν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά θα εξεταστούν και άλλα ενδεχόμενα.

    Σε σχέση με τη νέα εποχή αυξήσεων στην οποία έχουμε μπει, σημείωσε ότι η πορεία των τιμών το 2022 εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη την πορεία των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. “Ωστόσο”, είπε, “πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό βραχυπρόθεσμης απόσβεσης των αυξήσεων ενώ μακροπρόθεσμα η μόνη λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, χρησιμοποιώντας υλικά και τρόπους που απαιτούν λιγότερη ενέργεια”.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι το 2030 που θα αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, τα κόστη της ενέργειας θα έχουν διακυμάνσεις και γι αυτό είναι απαραίτητο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Όπως είπε θα συζητηθεί το θέμα του αυξημένου κόστους ενέργειας στο επόμενο Συμβούλιο του Υπουργών Ενέργειας στην Λουμπλιάνα.

    Κεντρικός ο ρόλος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

    Επίσης ανακοίνωσε ότι, περισσότερο από το 20% των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων για το 2021, θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τις επόμενες μέρες θα βγει η υπουργική αποφαση, που θα καθορίζει το ακριβές ποσοστό. Συνολικά, σημείωσε, τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ φέτος, από τα οποία το 60% θα κατευθυνθεί στο ΕΛΑΠΕ, το 11% στην αντιστάθμιση, το 1,5% στην ηλεκτροκίνηση, το 5-6% στις λιγνιτικές περιοχές και το υπόλοιπο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Ο ρόλος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα είναι κεντρικός και σταδιακά θα έχει και άλλα έσοδα, από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα περιβαλλοντικά τέλη, σημείωσε ο υπουργός. Επίσης εκτός από επιδοτήσεις θα πραγματοποιεί και δράσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

    Τα παραδείγματα της ΔΕΗ για τις καταναλώσειςμέχρι 600 kWh

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ