• Business

    Κώστας Σκρέκας: Γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για Ανανεώσιμες μετέφερε ο Γερμανός Πρέσβης


    Τις σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο γερμανός Πρέσβης Ernst Reichel με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκας.

    Όπως τόνισε ο γερμανός πρέσβης, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλές μικρότερες εταιρείες του χώρου της ενέργειας που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, και όχι μόνο από την RWE.

    Από την πλευρά του ο Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τον κ. Reichel για το φιλόδοξο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

    Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο RWE-ΔΕΗ

    Σημειώνεται ότι στη Γερμανία είναι σε εξέλιξη ανάλογο project απολιγνιτοποίηση και η γερμανική πλευρά πρόσφατα ενημέρωσε την Επιτροπή Δίκαιης Μετάβασης και τον Κωστή Μουσουρούλη για τη δική τους εμπειρία.

    Όσον αφορά τη συνεργασία RWE με τη ΔΕΗ, σημειώνεται ότι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και την υπογραφή της, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος 2 GW το επόμενο διάστημα με την πλειοψηφία των νέων έργων να φορά φωτοβολταϊκά έργα. Στα φωτοβολταϊκά η RWE έχει πολύτιμη τεχνογνωσία και θα συμβάλει ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου που διαθέτει σε φωτοβολταϊκά.

    Στο επίκεντρο της «πράσινης» σύμπραξης ΔΕΗ-RWE βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εισφέρει στο joint venture μέρος από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζει να αναπτύξει στις εκτάσεις ορυχείων. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα από τη «συμμαχία» των δύο εταιρειών να υλοποιηθούν projects και σε άλλες περιοχές.

    Για τη RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση.

    Η πλευρά της RWE κατέχοντας υψηλή τεχνογνωσία στις ΑΠΕ, από τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο υπέγραψε μνημόνιο για στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, στο διάστημα που μεσολάβησε οι δύο πλευρές εργάστηκαν μεθοδικά για να καθορίσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να επικεντρωθούν σε επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με αμοιβαίο όφελος.



    ΣΧΟΛΙΑ