• Business

    Κοντοβερός: Από το Βελγικό Κονγκό, στη βιομηχανία πρότυπο και στη δίνη των πλειστηριασμών

    • NewsRoom
    Μάριος Κοντοβερός

    Μάριος Κοντοβερός


    Όταν το 1968 ο Μανώλης Κοντοβερός ίδρυε μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα εταιρεία με έδρα το Μοσχάτο, δεν περίμενε την τεράστια εξέλιξη που θα είχε. Ούτε, όμως, περίμενε ότι μετά από μισό και πλέον αιώνα λειτουργίας της θα βρίσκονταν αντιμέτωπη με τεράστια χρέη και πλειστηριασμούς των ακινήτων της.

    Η ιστορία του αείμνηστου Μ. Κοντοβερού είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Με καταγωγή από την Κω, ο πολυμήχανος Κοντοβερός έφυγε για το Βελγικό Κονγκό στην Αφρική κι εκεί ίδρυσε με έναν συνέταιρο, την εταιρεία γενικού εμπορίου Societa Menase Contoveros.

    Λίγα χρόνια μετά, όμως, φεύγει από το Κονγκό αφού γνωρίζει τη γυναίκα του Κυριακή, κόρη επιχειρηματία με αλιευτικά σκάφη στον Πειραιά. Το 1968 κάνει τη δική του αρχή ιδρύοντας την εταιρεία στο Μοσχάτο, αλλάζοντας τα καταναλωτικά δεδομένα και φέρνοντας για πρώτη φορά κατεψυγμένα αλιευτικά στην Ελλάδα

    Η Κοντοβερός (Freskot), μια οικογενειακή επιχείρηση που τώρα βρίσκεται στα χέρια της επόμενης γενιάς, των αδερφών Μάριου και Χρίστου Κοντοβερού, ήταν για πολλά χρόνια υπόδειγμα.

    Μια εταιρεία που ξεκίνησε με αντικείμενο την εισαγωγή, επεξεργασία και συσκευασία αλιευμάτων από όλο τον κόσμο κατέληξε να φέρνει φρέσκα θαλασσινά στο τραπέζι των Ελλήνων, έγινε η πρώτη μεταποιητική βιομηχανία έχοντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό αλλά επεκτάθηκε και στο εξωτερικό έχοντας σημαντικό μερίδιο.

    Στις 8 Νοεμβρίου, και μετά από 4 άγονους διαγωνισμούς, βγαίνει πάλι στο σφυρί η «καρδιά» της εταιρείας, οι εγκαταστάσεις της Κοντοβερός στον Ασπρόπυργο, μιας και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, τα πολλά δάνεια και η μείωση του τζίρου με τις πολλές ζημιές στους ισολογισμούς «λύγισαν» τους ιδιοκτήτες.

    Χρήστος Κοντοβερός
    Χρήστος Κοντοβερός

    Η εταιρεία Κοντοβερός
    Η εταιρεία Κοντοβερός

    Οι προσπάθειες που κάνουν τα αδέρφια Κοντοβερού είναι πολλές και συγκινητικές για να κρατήσουν όρθια την εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων. Ηδη, όμως, έχουν χάσει σε πλειστηριασμό ένα συγκρότημα κατοικιών που πωλήθηκε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ και άνηκε στον Χρ. Κοντοβερό. Στο σφυρί έχουν βγει και οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο αλλά δεν υπήρξαν πλειοδότες και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

    Σε μία εβδομάδα περίπου θα γίνει ένας ακόμη διαγωνισμός για τον Ασπρόπυργο και ίσως μπουν τίτλοι τέλους για την επιχείρηση, αν και από πολλούς εκφράζεται η άποψη ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής.

    Το ακίνητο έκτασης 12.072 τ.μ. με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του βρίσκεται  στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Στο σφυρί βγαίνει για άλλη μια φορά:

    • Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
    • Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
    • Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.
    • Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.μ. με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
    • Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι επεκτάσεις έχουν τακτοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/2013.
    • Κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.

    Ακόμη και για την τιμή του πλειστηριασμού του συγκεκριμένου ακινήτου υπάρχει μια μεγάλη ιστορία με δικαστικές αποφάσεις.

    Αρχικά η τιμή προσφοράς του για τον πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Intrum, είχε οριστεί στα 4,2 εκατ. ευρώ (3,6 εκατ. για το ακίνητο και 548 χιλ. για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

    Η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια για τη διόρθωση με την τιμή να φτάνει τα 7,5 εκατ. ευρώ.

    Όμως, οι πρώτοι πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν άγονοι και τον περασμένο Ιούνιο η τιμή εκκίνησης έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία άσκησε ανακοπή κατά της επισπεύδουσας ζητώντας τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης λόγω διαφόρων σφαλμάτων και τον ορισμό της συνολικής τιμής εκκίνησης (για τα ακίνητα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό) στα €8.278.396,64.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή εκκίνησης για το ακίνητο στα €7 εκατ. και για τα μηχανήματα στις €542.321,51.

    Ως εκ τούτου, ο πλειστηριασμός έγινε με τη συνολική τιμή εκκίνησης να είναι στα €7.542.321,51, αυξημένη κατά €3,32 εκατ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι €700.000.

    Πλέον ο διαγωνισμός της 8ης Νοεμβρίου θα γίνει ξανά με μειωμένη τιμή στα 4,9 εκατ. ευρώ.

    Η ιστορία της εταιρείας και τα χρέη

    Η Κοντοβερός για περισσότερα από 50 χρόνια κυριάρχησε στο χώρο των κατεψυγμένων αλιευμάτων, στην εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή τους. Παράλληλα, αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα και κατάφερε να γίνει μεταποιητική βιομηχανία φέρνοντας τα προϊόντα σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και στα σπίτια των καταναλωτών.

    Η μετακόμιση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο απέδωσαν αφού εκεί υπάρχουν γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και τυποποίηση και συσκευασία νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και των καινοτόμων προϊόντων, ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια κατάψυξης στην Ελλάδα, εκτάσεως 1.050 τ.μ και δυναμικότητας 3.500 ευρωπαλλετών, με ρομποτικό σύστημα διαχείρισης.

    Η κρίση χτύπησε τη βιομηχανία και τα οικονομικά της αποτελέσματα άρχισαν να υποχωρούν.

    Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία είχε εμφανίσει το 2021 ζημίες €3,56 εκατ. έναντι ζημιών €3,20 εκατ. του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών της είχε το 2021 συρρικνωθεί σε €3,18 εκατ., από €7,67 εκατ. το 2020.

    Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στο τέλος του 2021 αρνητικά (€-15,07 εκατ.). Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν σε €30,10 εκατ., ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας κατά την 31.12.2021 ανερχόταν σε €22,18 εκατ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της Κοντοβερός βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, έπεσε στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020.

    Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια το 2019 κι έκτοτε η εταιρεία μπήκε στον κυκεώνα των πλειστηριασμών. Οι προσπάθειες για  εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα για μια ελληνική, οικογενειακή εταιρεία με καινοτόμα προϊόντα η οποία με το προϊόν «Κοντοβερός Μεζεδάκι» κατάφερε το 2011, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να πάρει την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας “Ecotrophelia 2011”.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαργυρόπουλος, Ψυχάρης, Δαυίδ, Ελευθερουδάκη: Οι «επώνυμοι» που έχασαν πρόσφατα την περιουσία τους

    «Τσουνάμι» 250.000 πλειστηριασμών ακινήτων τα επόμενα επτά χρόνια

    Άλλαξε χέρια με 2,28 εκατ. οικόπεδο του Γιάννη Καρούζου στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ