• Business

    Κομισιόν: Σχεδίασε και ανακοινώνει αύριο το Μηχανισμό για δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Στο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση που πρόκειται  να προτείνει αύριο η Κομισιόν είναι και ο  Μηχανισμός για ένα δυναμικό  όριο τιμών που θα περιορίσει την αστάθεια των τιμών στο ολλανδικό TTF και την κερδοσκοπία ώστε να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές παραγώγων για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

    Ο προσωρινός Μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο ολλανδικό TTF, τον δείκτη τιμών του φυσικού αερίου που καθορίζει τις τιμές φυσικού αερίου που διακινείται στην  Ευρώπη.
    «Ο νέος Μηχανισμός θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», αναφέρει  προσχέδιο της Κομισιόν για τα αυριανά μέτρα που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg News.

    Στόχος είναι να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αυξομειώσεις και βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

    Η οριστικοποίηση του προσχεδίου  και η ανακοίνωσή του αναμένεται αύριο Τρίτη. Το επόμενο βήμα, είναι το πακέτο των νέων ενεργειακών μέτρων να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    Στην αναγκαιότητα ενός νέου   Μηχανισμού της Κομισιόν για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου άμεσα, είχε αναφερθεί πρόσφατα και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, καθώς όπως είπε η νομοθετική πρόταση για την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου μπορεί να καθυστερήσει. “Αναμένω ότι το σημείο αναφοράς θα είναι σε ισχύ την επόμενη σεζόν πλήρωσης, αλλά οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές τώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Ως μέρος του επερχόμενου πακέτου, θα ορίσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός και πώς να μετριαστούν οι κίνδυνοι που αναπόφευκτα συνεπάγεται αυτός ο μηχανισμός”

    Η πρόταση πλαφόν με δυναμικό όριο τιμών των 15 κρατών μελών

    Η Επιτροπή έχει δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις 15 κρατών μελών να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και η πρότασή της είναι κοντά σε αυτήν την πρόταση. Αντίθετα, φαίνεται πως απορρίπτει την πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

    Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο είχαν προτείνει την περασμένη εβδομάδα ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα. Πρότειναν ότι το εύρος τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο τιμών του φυσικού αερίου στον υπόλοιπο κόσμο στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
    Το δυναμικό όριο τιμών της Κομισιόν, θα είναι μια παρέμβαση στην τιμή του υγροποιημένου αερίου, όμως, που θα επηρεάζει τον χρηματιστηριακό δείκτη του TTF και θα τεθεί σε ισχύ πριν ολοκληρωθεί η προετοιμασία ενός νέου δείκτη τιμών που σχεδιάζει επίσης η Κομισιόν. Το νέο όριο τιμών  θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

    Μια άλλη πρόταση είχε στόχο την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή απορρίπτει. Ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε στο προσχέδιο, όπως ανέφερε το Bloomberg.

    Τόνωση της ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας

    Στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται και προτάσεις της Κομισιόν για εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, από τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας σε περίπτωση margin call.

    Η Επιτροπή σχεδιάζει να αυξήσει το όριο εκκαθάρισης για μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους ( δηλαδή ενεργειακές εταιρείες) στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και να διευρύνει  τον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις για ένα έτος.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες ενέργειας πωλούν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους από πριν σε συγκεκριμένη τιμή, για την οποία κάνουν hedging με κάποιες  εξασφαλίσεις που είναι σε ισχύ με βάση κάποιες τιμές ενέργειας. Όταν όμως οι τιμές αυτές ξεπερνιούνται τότε  χτυπάνε  τα margin call και πρέπει να καταθέσουν παραπάνω κεφάλαια για εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν έκτακτη και επιτακτική ανάγκη ρευστότητας. Διευρύνοντας τον κατάλογο αποδεκτών εξασφαλίσεων η Κομισιόν, απαλείφει τον κίνδυνο έκτακτης έλλειψης ρευστότητας λόγω των margin call.

    Κοινές αγορές φυσικού αερίου

    Για να αυξήσει τη δύναμή της στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
    Το σχέδιο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη συμμετοχή.

    Μέτρα μείωσης της Κατανάλωσης φυσικού αερίου

    Όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον υπάρχει άμεση ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, ακόμη και με την ενεργοποίηση του συναγερμού της ΕΕ ή  και με μια νέα διαφορετική προσέγγιση και περαιτέρω μέτρα.

    Όπως εξήγησε,  “οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου απαιτεί περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά αναγκαιότητα για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στο πλαίσιο μιας παρέμβασης στην αγορά. Μια επιλογή είναι να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός της ΕΕ, που θα καθιστούσε υποχρεωτικό τον στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 15%. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση ή περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές. Οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνουμε για τη μείωση των τιμών δεν πρέπει να στέλνουν λάθος μηνύματα που αυξάνουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την ΕΕ. κατανάλωση φυσικού αερίου που δεν θα είναι διαθέσιμη σε επαρκείς όγκους”.



    ΣΧΟΛΙΑ