• ESG News

    Κάντρι Σίμσον (Κομισιόν): Στις 18 Οκτωβρίου νέα δέσμη μέτρων-Χρειαζόμαστε τώρα μηχανισμό μείωσης τιμών αερίου και μέτρα μείωσης κατανάλωσης

    Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας


    Την ανάγκη για μια νέα δέσμη μέτρων για το μετριασμό της ενεργειακής κρίσης, προανήγγειλε η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, σήμερα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

    Στις νέες προτάσεις, θα περιλαμβάνεται ένας προσωρινός μηχανισμός για τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου, καθώς όπως είπε η νομοθετική πρόταση για την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου μπορεί να καθυστερήσει. “Αναμένω ότι το σημείο αναφοράς θα είναι σε ισχύ την επόμενη σεζόν πλήρωσης, αλλά οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές τώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Ως μέρος του επερχόμενου πακέτου, θα ορίσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός και πώς να μετριαστούν οι κίνδυνοι που αναπόφευκτα συνεπάγεται αυτός ο μηχανισμός”, σημείωσε.

    Συναγερμός και περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης

    Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, ακόμη και με την ενεργοποίηση του συναγερμού της ΕΕ ή  και διαφορετική προσέγγιση και περαιτέρω μέτρα.

    Είπε: “Οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου απαιτεί περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά αναγκαιότητα για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στο πλαίσιο μιας παρέμβασης στην αγορά. Μια επιλογή είναι να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός της ΕΕ, που θα καθιστούσε υποχρεωτικό τον στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 15%. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση ή περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές. Οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνουμε για τη μείωση των τιμών δεν πρέπει να στέλνουν λάθος μηνύματα που αυξάνουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την ΕΕ. κατανάλωση φυσικού αερίου που δεν θα είναι διαθέσιμη σε επαρκείς όγκους”.

    Αλληλεγγύη και κοινές αγορές

    Τόνισε ότι μια κοινή προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών απαιτεί αλληλεγγύη. “Καθώς δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη συμφωνίες αμοιβαίας αλληλεγγύης σε ισχύ, θα προτείνουμε μια ρύθμιση που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη σε αυτήν την περίπτωση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση που χρειαστούν αυτές οι συμφωνίες. Και εξετάζουμε την ανάγκη για περαιτέρω προτάσεις για καταστάσεις όπου ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού από άλλες.

    Και τέλος, θα υποβάλουμε πρόταση για τη διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη συλλογική μας αγοραστική δύναμη για να περιορίσει τις τιμές και να αποφύγει τα κράτη μέλη να υπερθεματίζουν το ένα το άλλο στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τις τιμές. Θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα μικρότερα κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση ως αγοραστές. Η εστίασή μας θα είναι, ενδεικτικά, ο συντονισμός και η συγκέντρωση της πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου για τον επόμενο χειμώνα”, σημείωσε.

    Παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Εκτός από τις επείγουσες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών τιμών, η Επιτροπή προετοιμάζεται να βελτιώσει τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα.

    Ο κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να φέρει στους καταναλωτές τα οφέλη από προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διατηρώντας ταυτόχρονα τα οφέλη ενός κοινού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένο στην αγορά. «Θα διασφαλίσουμε ότι κανένας φορέας ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της αγοράς όπως το φυσικό αέριο σήμερα.

    Έχω δεσμευτεί να παρουσιάσω τα πρώτα αποτελέσματα με τα κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος αυτού του έτους, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος von der Leyen. Αυτό θα χρησιμεύσει για τη διαβούλευση με τους υπουργούς και άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με ένα συγκεκριμένο σύνολο ιδεών που παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει σε πρόταση της Επιτροπής στις αρχές του επόμενου έτους», τόνισε η κ. Σίμσον..

    Στην έναρξη της ομιλίας της σημείωσε ότι είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι μη βιώσιμα υψηλές, οι ροές του ρωσικού αγωγού έχουν πέσει κάτω από 10% και οι επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της ΕΕ αυξάνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εργάζεται για να παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων στις 18 Οκτωβρίου. Δεν θα είναι το τελευταίο τέτοιο πακέτο, καθώς πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα εργαλεία μας και να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.



    ΣΧΟΛΙΑ