• Business

    «Κυνήγι» προμηθειών από τις τράπεζες – Έως 3 ευρώ η προμήθεια για τις κάρτες ξένων τραπεζών


    Προμήθεια έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη που κάνουν από ΑΤΜ στην Ελλάδα όσοι χρησιμοποιούν κάρτες ξένων τραπεζών και επισκέπτονται τη χώρα μας, ισχύει από τα τέλη Ιουλίου. Η χρέωση, για την οποία οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν με ειδικό σήμα που εμφανίζεται στην οθόνη του ATM κάθε φορά που κάποιος κάτοχος κάρτας από ξένη τράπεζα επιχειρεί να κάνει ανάληψη μετρητών, ονομάζεται προμήθεια άμεσης πρόσβασης (direct access fee) και συνιστά μια νέα χρέωση που έχει γίνει αισθητή από χιλιάδες τουρίστες, αλλά και Έλληνες κατοίκους τους εξωτερικού και οι οποίοι έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας.

    Μετά και την επιβολή των capital controls οι τράπεζες και ελλείψει άλλων πηγών εσόδων κυρίως από νέες χορηγήσεις, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι προμηθειών, που έχουν αυξηθεί γεωμετρικά και αφορούν τόσο τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για τη διενέργεια πληρωμών από επιχειρήσεις και προμηθευτές, όσο και τις συναλλαγές που γίνονται μέσω του τραπεζικού καταστήματος ή μέσω internet banking.

    Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η νέα προμήθεια άμεσης πρόσβασης επιβλήθηκε στο πλαίσιο της τιμολόγησης για τη χρήση των ATM από κατόχους καρτών που δεν είναι πελάτες της τράπεζας και αντανακλά ουσιαστικά το κόστος συντήρησης και τροφοδότησης των ATM, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου διαπιστώνεται αυξημένη ανάγκη ρευστότητας.

    Όπως μάλιστα διαβεβαιώνουν η προμήθεια που επιβλήθηκε είναι νόμιμη με βάση το κοινοτικό δίκαιο, καθώς αντίστοιχη προμήθεια πληρώνουν και οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτονται άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνουν ανάληψη από τα ATM των τοπικών τραπεζών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη πολλές φορές το κόστος που χρεώνουν οι τράπεζες του εξωτερικού είναι πολλαπλάσιο αυτού που χρεώνουν οι Ελληνικές τράπεζες και σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει τα 3 ευρώ.

    Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ένωσης, η τράπεζά δεν μπορεί να χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της. Για παράδειγμα, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο «αν η τράπεζά σας, σας χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που κάνετε ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς σας, το ίδιο ποσό σας χρεώνεται όταν κάνετε ανάληψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο τραπεζίτης, ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και η λαμπερή Themis Z

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα παράδοξα του ομολόγου Μπιθαρά και οι «εγκλωβισμένοι» επενδυτές στην έκδοση των 25 εκατ. ευρώ της B&F

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μαχαίρας: «Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης– Έρχεται νέος γύρος εξαγορών στα σούπερ μάρκετ από το 2019»



    ΣΧΟΛΙΑ