• Business

    Κίνδυνος να μπλοκάρει η αγορά των ακινήτων από την έλλειψη διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων ενόψει της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου


    Να καταργηθεί η καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή στο νόμο περί αυθαιρέτων, των κτισμάτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια, καθώς και των αυτών που έχουν σοβαρές και μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5 του ισχύοντος νόμου περί αυθαιρέτων, ζητά με νέα επιστολή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ).

    Η άποψη του Συλλόγου είναι να μην ισχύσουν οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες και να συνδεθεί το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την Ταυτότητα των Κτηρίων που θα τελεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για τους πολίτες και τους μηχανικούς να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες.

    Υπενθυμίζεται, ότι για να γίνει μια δικαιοπραξία ακινήτου, χρειάζεται το ακίνητο να μην είναι αυθαίρετο ή να έχει υπαχθεί στο νόμο περί τακτοποίησης. Αν δεν έχει τη δεύτερη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητό του.

    Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ουσιαστικά λέει πως είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενώ δίνει μια ζοφερή εικόνα για το πως λειτουργεί αυτή τη στιγμή το όλο σύστημα: «Οι προθεσμίες σε λίγο θα λήξουν, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) προφανώς αγκομαχά, λειτουργεί και δεν λειτουργεί κάτω από την πίεση του όγκου των καταχωρήσεων, τα αρχεία των ΥΔΟΜ (Υπηρεσιών Δόμησης) υπολειτουργούν, οι Δήμοι, τα Δασαρχεία και οι Εφορίες προσπαθούν να συντονιστούν, ενώ οι πολίτες με τους μηχανικούς και τους λογιστές είναι στη μέση, αυτοσχεδιάζουν και προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο, το ανέφικτο» επισημαίνει και προσθέτει:

    «Χαρακτηριστική είναι η αυξανόμενη ζήτηση αντιγράφων οικοδομικών αδειών προκειμένου να γίνει έλεγχος νομιμότητας στα ακίνητα, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις αυτές να ικανοποιούνται ακόμα και σε 1,5 ή 2 μήνες. Η κατάσταση χειροτερεύει σε περιοχές με ειδικά μέτρα covid, όπου οι Υπηρεσίες είναι πρακτικά κλειστές. Σε συνέπεια αυτού πολλά ακίνητα δεν μπορούν να υπαχθούν στον Ν.4495/2017 και να ολοκληρωθεί η καταχώρηση αρχείων, δηλώσεων προηγούμενων νόμων».

    Όπως επίσης σημειώνεται δεν υπάρχουν, με ευθύνη του δημοσίου, τα αναγκαία εργαλεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όπως είναι οι αεροφωτογραφίες και οι διάφορες επιτροπές που ορίζει ο νόμος έχουν μπλοκάρει από την πολύ δουλειά και αδυνατούν να ανταποκριθούν και καταλήγει με δραματικό τρόπο: «Περιμένουμε κάποια ουσιαστική παρέμβαση, με αγωνία, με άγχος, στα όρια της επαγγελματικής αλλά και ψυχικής μας υγείας, γιατί ο χρόνος τελειώνει και θα φταίνε οι μηχανικοί.»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ