• Business

    Φρανσουά Πινό vs Μπερνάρ Αρνό: Η «κόντρα» Gucci με Louis Vuitton για τα «χρυσά» ακίνητα

    • NewsRoom

    Bernard Arnault-Francois Pinault


    H Kering, η εταιρεία πίσω από το κορυφαίο brand πολυτέλειας με τις πρόσφατες αναταράξεις, Gucci, προχώρησε σε ένα εντυπωσιακό deal. Αγόρασε έναντι 1,3 δισ. ευρώ ένα εντυπωσιακό κτίριο στο Μιλάνο για να «στεγάσει» τις συλλογές της.

    Η πώληση του κτιρίου της Via Monte Napoleone 8, που στεγάζει τα καταστήματα SaintLaurent και Prada, καθώς και το CafeCova που ανήκει στην LVMH, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πώληση περιουσιακών στοιχείων από την Blackstone στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους FT.

    Στο κυνήγι των ακινήτων

    Τον τελευταίο χρόνο, οι οίκοι πολυτελείας έχουν μπει στη κούρσα για την εύρεση χώρων, όπου θα μπορούν να στεγάσουν εντυπωσιακά καταστήματα, έτοιμα να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πλούσιους πελάτες τους.

    Ο «πόλεμος» τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί στην περιβόητη 5th Avenue, τον luxury δρόμο, στον οποίο πλέον οι οίκοι πολυτελείας εξαγοράζουν τα ακίνητα τα οποία νοίκιαζαν κάνοντας μία μακροπρόθεσμη επένδυση.

    Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες «μάχες» με στόχο την εύρεση του πιο εντυπωσιακού ακινήτου έναντι υψηλού αντιτίμου σε πόλεις με αντίστοιχα πολυσύχναστους δρόμους για όσους αναζητούν την πολυτέλεια, όπως το Παρίσι και το Τόκιο.

    Μπορεί ο κλάδος της πολυτέλειας να μην περνάει την «χρυσή» εποχή του, καθώς ο πληθωρισμός έχει περιορίσει τα «άκρατα» έξοδα σε πολυτελή αξεσουάρ των χρόνων λίγο μετά τη πανδημία, όμως οι αναλυτές επιμένουν ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα, ο κλάδος έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια κέρδους.

    Το ίδιο πιστεύουν και οι επενδυτές, καθώς αναμένουν τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις των μετοχών των οίκων πολυτελείας.

    Βέβαια, η Kering σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της όπως η Hermes και η LVMH, δείχνει να δυσκολεύεται να ανακάμψει και να πείσει αγοραστές και επενδυτές για τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

    Βρίσκεται σε μία μακρά περίοδο ανακατατάξεων τόσο καλλιτεχνικών όσο και διοικητικών σε μία προσπάθεια να ξαναβρεί τον χαρακτήρα της η Gucci, το brandπου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αλλά και να επεκταθεί σε άλλα brand, ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Gucci.

    Οι αιώνιοι αντίπαλοι

    Βέβαια, πίσω από κάθε ιστορικό brand κρύβεται συνήθως πίσω μία κόντρα.

    Στην περίπτωση της Kering, ο Φρανσουά Πινό, αυτός που ίδρυσε την Kering και πλέον έχει δώσει το τιμόνι στον γιό του Φρανσουά-Ανρί Πινό, έχει μία κόντρα εδώ και δεκαετίες με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, τον Μπερνάρ Αρνό της LVMH.

    Μία από τις πιο σφοδρές τους συγκρούσεις ήταν αυτή για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της Gucci, στα τέλη της δεκαετίας των ’90s,  με τον Πινό να κερδίζει αυτή τη μάχη.

    Δεν έλειψαν βέβαια και πιο «ποταπές» κόντρες, όπως το 2019, όταν κάηκε η Παναγία των Παρισίων, με τους δύο άνδρες να «κοντραροχτυπιούνται» στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, για το ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη δωρεά για την αποκατάσταση του στολιδιού του Παρισιού.

    Για τους αναλυτές, το κυνήγι των ακινήτων είναι ακόμα μια άτυπη κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών.

    Ο Μπερνάρ Αρνό αγόρασε πριν μερικούς μήνες κάτω από τη μύτη των ανταγωνιστών του ένα ακίνητο αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίστ Χάμπτονς. Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην πολυσύχναστη γωνία των οδών NewtownLane και MontaukHighway, ανήκε προηγουμένως στον σχεδιαστή ElieTahari και αργότερα μισθώθηκε από την Cartier πριν αγοραστεί από την LVMH τον Απρίλιο, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον χώρο ως μπουτίκ LouisVuitton.

    Στη συνέχεια μια θυγατρική της LVMH επεκτάθηκε στο Μπέβερλι Χιλς με ένα ακίνητο αξίας 43 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πιο αξιοσημείωτες συναλλαγές σε ακίνητα έχουν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με τον Αρνό να ξοδεύει γύρω στα 800 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το επταώροφο εντυπωσιακό κατάστημα της LouisVuitton στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

    Το παράδειγμά της ακολουθεί και η Kering, η οποία τους προηγούμενους μήνες αγόρασε δύο κτήρια στο Παρίσι έναντι 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια εξαγόρασε ένα ακόμα ακίνητο στην 5thAvenue έναντι 885 εκατ. ευρώ και το ακίνητο στο Μιλάνο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή στο realestateαπό το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Gucci: Νέο deal με ακίνητα – Η Kering αγοράζει «χρυσό» κτίριο στο Μιλάνο έναντι 1,3 δισ. ευρώ

    Forbes: Μεγαλώνει το κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων: Οι «παλιοί γνωστοί» και τα νέα μέλη

    Μεταγραφή από τη Gucci, ο νέος δημιουργικός διευθυντής της Valentino



    ΣΧΟΛΙΑ