• Business

    Forbes: Μεγαλώνει το κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων: Οι «παλιοί γνωστοί» και τα νέα μέλη

    • NewsRoom

    Bernard Arnault, πρόεδρος ομίλου LVΜΗ


    Ένα exclusive κλαμπ, αυτό των tycoons με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, είχε έξι νέες εισόδους φέτος.

    Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, τα μέλη φέτος είναι σε αριθμό ρεκόρ, καθώς 14 μεγιστάνες πέτυχαν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν την περιουσία τους πάνω από 100 δισ. δολάρια.

    Πέρσι ήταν μόλις έξι στον αριθμό, ενώ το 2020 μόλις ένας είχε πάνω από 100 δισ. δολάρια περιουσία

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι κατά 120% πιο πλούσιοι απ’ ότι ήταν μία δεκαετία νωρίτερα. Αυτοί οι 14, των οποίων ο πλούτος έχει αυξηθεί κατά 255% κατά το ίδιο διάστημα, έχουν καταφέρει πολύ περισσότερα από τον μέσο δισεκατομμυριούχο.

    Συνολικά αξίζουν 2 τρισ. δολάρια και η «απόδοση» της περιουσίας τους έχει ξεπεράσει την απόδοση των παγκόσμιων αγορών.

    Μπερνάρ Αρνό: 233 δισ. δολάρια

    Bernard Arnault, ιδρυτής ομίλου LVMH
    Bernard Arnault, ιδρυτής ομίλου LVMH

    Ο Mr Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για δεύτερη συνεχή χρονιά σύμφωνα με το Forbes. Ο πλούτος του αυξήθηκε κατά 10% το 2023 χάρη σε μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον κορυφαίο όμιλο πολυτελείας LVMH.

    Έλον Μασκ: 195 δισ. δολάρια

    Elon Musk
    Elon Musk

    Είναι ο δισεκατομμυριούχος που έχει κερδίσει κι έχει χάσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου άπειρες φορές. Το 2021 o Έλον Μασκ «άξιζε» 300 δισ. δολάρια, πλεόν όμως η περιουσία του έχει «περιοριστεί» στα 195 δισ. δολάρια.

    Τζεφ Μπέζος: 194 δισ. δολάρια

    Μόλις ένα δισεκατομμύριο κάτω από τον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος εκτόξευσε την περιουσία του μέσα στο 2023, χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη που είδε η μετοχή της Amazon. Φέτος έγινε πλουσιότερος κατά 80 δισ. δολάρια.

    Jeff Bezos
    Jeff Bezos

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ: 177 δισ. δολάρια

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Meta
    Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Meta

    Ολική επαναφορά στα υψηλά έκανε φέτος ο CEO της Meta, ο οποίος είδε την εταιρεία του να καταρρέει κατά 75% πέρσι. Οι μετοχές σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνοα, καθιστώντας τον Ζούκερμπεργκ στα 39 του χρόνια πλουσιότερο από ποτέ.

    Λάρι Έλισον: 141 δισ. δολάρια

    Larry Ellison, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Oracle Corp.

    Αν και έχει φύγει από τη θέση του CEO, εδώ και 10 χρόνια, ο Έλισον παραμένει ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της εταιρείας Oracle, η οποία είδε ράλι 34% μέσα στο 2023, εκτοξεύοντας τα μερίσματα του Έλισον όπως και την περιουσία του.

    Γουόρεν Μπάφετ: 133 δισ. δολάρια

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Ο Σοφός της Όμαχα, παλιός γνώριμος της λίστας, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του στην πρώτη δεκάδα, ακόμα κι όταν άλλοι δισεκατομμυριούχοι έβλεπαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται. Οι μετοχές της Berkshire Hathaway, της εταιρείας τους, εκτοξεύτηκαν φέτος κατά 30%, διατηρώντας τη περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ σε υψηλά επίπεδα.

    Μπιλ Γκέιτς: 128 δισ. δολάρια

    Μπιλ Γκέιτς: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει μέχρι το τέλος του 2022
    Μπιλ Γκέιτς

    Πλουσιότερος από ποτέ, αλλά τον πρόλαβαν άλλοι. Ο Μπιλ Γκέιτς είδε την περιουσία του φέτος να εκτοξεύεται, όμως κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη λίστα, καθώς άλλοι μεγιστάνες κατάφεραν να αυξήσουν με μεγαλύτερο ρυθμό τη περιουσία τους.

    Στιβ Μπάλμερ: 121 δισ. δολάρια

    Steve Bulmer

    Ο ιδιοκτήτης της ομάδας NBA, Los Angeles Clippers είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι, εν μέρει λόγω της υψηλότερης αξίας των Clippers, αλλά κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών της Microsoft. Μέχρι πέρσι δεν βρισκόταν στο πολύτιμο κλαμπ αξίας 100 δισ. δολαρίων.

    Μουκές Αμπάνι: 116 δισ. δολάρια

    Μουκές Αμπάνι Επιχειρηματίας

    Ο πρώτος Ασιάτης επιχειρηματίας που μπαίνει στο κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων είναι ο Μουκές Αμπάνι, ο οποίος αύξησε την περιουσία του χάρη στην ανάκαμψη των μετοχών του ομίλου του, Reliance Industries. Αν και στα επιχειρηματικά του σχέδια τα πάει πολύ καλά, περισσότερο ακούστηκε φέτος για το grande πάρτυ του γάμου του γιού του με καλεσμένη τη Ριάνα, η οποία χάρισε ένα απολαυστικό σόου στους 1.600 καλεσμένους.

    Σεργκέι Μπριν: 110 δισ. δολάρια

    Sergey Brin

    Ένας από τους συνιδρυτές της Google, ο Σερκέι Μπριν βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε «ημισυνταξιοδότηση». Παρ’ όλα αυτά καταλαμβάνει σταθερά μία θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Φέτος, βρήκε από το καθεστώς σύνταξης για να «βοηθήσει» στο μεγάλο στοίχημα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Μάικλ Μπλούμπεργκ: 106  δισ. δολάρια

    Michael Bloomberg
    Michael Bloomberg

    Ο 82χρονος συνιδρυτής του γίγαντα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης Μάικλ Μπλούμπεργκ  εδώ και χρόνια καταλαμβάνει μία θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Μπλούμπλεργκ δεσμεύτηκε δημοσίως να δωρίσει το 88% του μεριδίου του όταν πεθάνει στο Bloomberg Philanthropies, το οποίο χρηματοδοτεί ενέργειες για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη δημόσια υγεία.

    Αμάνσιο Ορτέγκα: 103 δισ. δολάρια

    Amancio Ortega
    Amancio Ortega, ιδρυτής Inditex (Zara)

    Ο Mr Zara, ο άνθρωπος πίσω από ένα από τα πιο ισχυρά brands στη mainstream μόδα, κατάφερε να εκτοξεύσει την περιουσία του κατά 26 δισ. δολάρια, χάρη στην εντυπωσιακή πορεία της Inditex, μητρική της Zara στο χρηματιστήριο με άνοδο κατά 43%. Αξιοσημείωτη είναι η περιουσία του και από το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που «χτίζει» τα τελευταία χρόνια.

    Κάρλος Σλιμ: 102 δισ. δολάρια

    Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών του Μεξικό Carlos Slim

    Ο Σλιμ είχε κερδίσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από το 2010 έως το 2013, με αξία 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμά του. Αν και τώρα υπάρχουν άλλοι 13 μπροστά του, εξακολουθεί να είναι πιο πλούσιος από ποτέ χάρη στην άνοδο του μεξικανικού πέσο και την αύξηση της τιμής της μετοχής του βιομηχανικού ομίλου του, Grupo Carso, κατά 60%.

    Διαβάστε επίσης:

    Forbes: Οι 10+ 1 Έλληνες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων για το 2024 – Πρωτιά για την Μαρία Αγγελικούση

    Οι Greeks έκλεισαν τα ναυπηγεία του κόσμου: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 373 πράσινα πλοία

    Κλείνει το deal: Ο Τέλης Μυστακίδης αποκτά τον έλεγχο της Aegean Baltic Bank



    ΣΧΟΛΙΑ