• Business

    Πως οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών Paulson και Watsa κέρδισαν 20 εκ ευρώ


    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και το δείκτη τους να σημειώνει άνοδο 4,36%. Σε συνέχεια της απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας που επίσης άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

    Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν ώθηση στις αγορές μετοχών με όλα τους δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%.

    Ο δείκτης DAX 30 στο γερμανικό χρηματιστήριο άνοιξε με κέρδη 2%, ενώ όλες οι μετοχές του βρίσκονταν σε θετικό έδαφος με άνοδο άνω του 0,5%.

    germany dax

    Στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB ξεκίνησε με κέρδη 1,82%, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν δυναμική ανάκαμψη μετά τις προηγούμενες πιέσεις και τις ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

    italy

    Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Λονδίνο, με το δείκτη FTSE 100 να σημειώνει κέρδη άνω του 1,2%, αν και σύμφωνα με τους αναλυτές υποαποδίδει έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών. Η μετοχή της BHP Billiton έχει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 4,7%.

    Ακολουθεί πίνακας με την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών:

    european indexes

    Σημαντικά κέρδη στο ΧΑ

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 572,15 μονάδες, ενώ σημείωσε υψηλότερη τιμή στις  572,79 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 45,77 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς είναι στους κερδισμένους της ημέρας, καθώς η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 13,9  εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο Prem Watsa της Eurobank κέρδισε 10,6 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται το ελληνικό roadshow. Kαι μπορεί να υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τις επόμενες κινήσεις τους στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ωστόσο, ενδιαφέρον υπήρξε για τις παρουσιάσεις των άλλων ισχυρών εταιριών της ελληνικής αγοράς,  ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie, Φουρλής και Aegean.

    Θετικά επιδρά στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα υλοποιεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/odisseas-athanasiou-h-stratigiki-tou-anthropou-pou-tha-chtisito-elliniko-video/76171



    ΣΧΟΛΙΑ