Η διείσδυση του Κάρλος Σλιμ στην υπεράκτια πετρελαϊκή αγορά του Μεξικού δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς ο Μεξικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης σχεδιάζει πλέον να δαπανήσει 270 εκατ. δολάρια για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανοιχτά των ακτών του Καμπέτσε.

Η Grupo Carso SAB, εταιρεία του Σλιμ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξαγοράσει τη Fieldwood Mexico από τη ρωσική Lukoil, αποκτώντας έτσι το υπόλοιπο 50% των κοιτασμάτων Ichalkil και Pokoch. Το 2023 ο Σλιμ είχε αποκτήσει το 50% των κοιτασμάτων μέσω της εξαγοράς της PetroBal SAPI.

1

Οι κινήσεις αυτές μεταμορφώνουν με ταχύ ρυθμό τον πιο γνωστό μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του Μεξικού στον μεγαλύτερο ιδιώτη «βαρόνο» πετρελαίου της χώρας. Συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας συμφωνίας με τη Lukoil, ο Σλιμ έχει δαπανήσει πάνω από 2,4 δισ. δολάρια σε υπεράκτια πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία στο Μεξικό. Παράλληλα, μέσω των εξαγορών των PetroBal και της Talos Energy Inc. με έδρα το Χιούστον, κληρονόμησε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ελέγχει περίπου το 80% της μεξικανικής θυγατρικής της Talos, γεγονός που του προσδίδει σημαντική συμμετοχή στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zama.

Την ώρα που η κρατική Petroleos Mexicanos (Pemex) παλεύει με διογκούμενο χρέος, πολυετή πτώση της παραγωγής πετρελαίου και ζημιογόνα διυλιστήρια, ο Σλιμ αναδεικνύεται αθόρυβα στον μεγαλύτερο ιδιωτικό εταίρο της.

Πέραν των ιδιωτικών συμφωνιών, ο Σλιμ έχει συνεργαστεί με την Pemex για την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου βαθέων υδάτων Lakach, ενώ υπέγραψε και συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων με την Pemex για τη διάνοιξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ixachi.

Η Pemex παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς διοχετεύει πόρους στην αποπληρωμή τόκων του διογκούμενου χρέους της αντί να επενδύει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των ζημιογόνων διυλιστηρίων της. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία αναγκάστηκε μάλιστα, στα τέλη του περασμένου έτους, να παραχωρήσει τη διαχείριση του κοιτάσματος Zama στον εταίρο της Harbour Energy, έπειτα από πολυετή διαμάχη για τον έλεγχο του μεγα-κοιτάσματος από την Talos. Μένει να φανεί αν τα βαθιά πορτοφόλια του Σλιμ μπορούν να βοηθήσουν την Pemex να αναστρέψει την πορεία της.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του στάτους κβο στη Γροιλανδία θα ήταν αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να υπάρξει σεβασμός στην κυριαρχία της Γροιλανδίας

Μητσοτάκης: Οι λύσεις για τους αγρότες πρέπει να σέβονται τα δημοσιονομικά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο