• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι εκκρεμότητες που αφήνει ο Γιάννης Λιανός στη νέα πρόεδρο Μαίρη Σαρπ

    Ιωάννης Λιανός - Μαίρη Σαρπ

    Ιωάννης Λιανός, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Μαίρη Σαρπ, η οποία ανέλαβε πρόεδρος


    Με την επιβολή των προστίμων στις τέσσερις τράπεζες και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και παράλληλα ένα προσωπικό στοίχημα του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Λιανού. Να ολοκληρωθεί μια πολύπλοκη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα έρευνα στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε χρόνους που να κινούνται κοντά ή πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για αντίστοιχες υποθέσεις.

    Ένα στοίχημα που φαίνεται πώς κερδήθηκε αφού η έρευνα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτησή του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, πρόκειται για μια  «σημαντική Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας Διευθέτησης που ολοκληρώνει σε 4 έτη την υπόθεση των τραπεζών με “ανέκκλητη, ανεπιφύλακτη και με σαφήνεια” αποδοχή από τις τράπεζες παραβάσεων του ανταγωνισμού σε σειρά χρεώσεων λιανικής τραπεζικής».

    «Πρεμιέρα» με υπόθεση παρεμπόδισης έρευνας από τον ΣΕΒΤ

    Η νέα πρόεδρος Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ, ξεκινά τη θητεία της με ήδη προγραμματισμένη την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 25 Ιανουαρίου.  Η υπόθεση, στην οποία η έμπειρη δικαστικός θα λάβει το… βάπτισμα του πυρός ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για τα επόμενα πέντε χρόνια, αφορά σε υπόθεση παρεμπόδισης έρευνας.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αποφανθεί επί της εισήγησης της Εισηγήτριας Χ. Βλάχου, η οποία αφορά, κατ’ άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011, τις ενέργειες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και φυσικού προσώπου κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις της ως άνω ένωσης επιχειρήσεων, ο οποίος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

    Στην Έκθεση της Εισηγήτριας προτείνεται, κατά το σκεπτικό αυτής, να διαπιστωθεί ότι η ανωτέρω ένωση επιχειρήσεων και το φ.π. παραβίασαν το άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 και να επιβληθεί πρόστιμο στην ένωση επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο  «με την επιφύλαξη των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 44, επιβάλλεται με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις, στις ενώσεις επιχειρήσεων ή σε αυτούς που κατά οποιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζουν ή δυσχεραίνουν τις έρευνες των παραγράφων 1, 2 και 3, καθώς και στις επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή σε αυτούς που αρνούνται να υποβληθούν στις εν λόγω έρευνες, να επιδείξουν τα αιτούμενα βιβλία, στοιχεία και λοιπά έγγραφα και να χορηγήσουν αντίγραφα ή αποσπάσματά τους, πρόστιμο τουλάχιστον δεκαπέντε (15.000) ευρώ με ανώτατο όριο το 1% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης, όπως αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 10 στο καθένα από τα πρόσωπα και για κάθε παράβαση.

    Κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ιδίως υπόψη η σοβαρότητα της εξεταζόμενης υπόθεσης, η απαξία των πράξεων και η επίπτωσή τους στην έκβαση της έρευνας».

    Οι επιδόσεις της Επιτροπής και το μέτρο σύγκρισης

    Η κ. Σαρπ αναλαμβάνει μετά από μια πενταετή θητεία όπου οι επιδόσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν σημαντικές. Όπως αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ιωάννης Λιανός στο μήνυμά του στην έκθεση πεπραγμένων του 2022, «σύμφωνα με τις στατιστικές διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η πιο δραστήρια σε ελέγχους στην αγορά Αρχή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη την περίοδο 2018-2023 (με σημαντική αύξηση των ελέγχων από τα τέλη του 2019), ενώ το 2023 η ΕΑ είναι πρώτη σε αριθμό ελέγχων επιχειρήσεων στην Ευρώπη».

    Το μέτρο σύγκρισης επί θητείας Λιανού ήταν μια Επιτροπή, υποστελεχωμένη κάτι που σύμφωνα με τον ίδιον παραμένει ως πρόβλημα, χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό και με πολύ αργούς ρυθμούς στην εκτέλεση των υποθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του 2022, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το έτος 2022, η ΕΑ πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε 69 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, μία μείωση 32% από το 2021 σε αριθμό ελεγχόμενων εταιρειών από το 2021, αλλά περίπου στο ίδιο επίπεδο σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων (16 το 2022 από 17 το 2021).

    Οι προσπάθειες των στελεχών της ΕΑ συνεχίστηκαν και ως εκ τούτου ο μέσος όρος των εκκρεμών υποθέσεων της ΕΑ μειώθηκε από 8 έτη τον Σεπτέμβριο του 2019, σε 1,4 έτη το 2020, σε 1,1 έτος το 2021 και σε 1,8 έτος το 2022. Η ΕΑ σε διάστημα 3 ετών κατάφερε να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας των υποθέσεων που διαχειρίζεται κατά σχεδόν 80%.

    Οι υπό εξέλιξη κύριες έρευνες

    Οι υπό εξέλιξη κύριες έρευνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις 31/12/2022 ανέρχονταν συνολικά σε 67 και αφορούν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα στο τέλος του 2022 η Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισμού διερευνούσε 24 καταγγελίες, 28 υποθέσεις αυτεπάγγελτης έρευνας, 3 κλαδικές έρευνες, 2 υποθέσεις περί ελέγχου συμμόρφωσης σε εκδοθείσες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, 4 γνωστοποιηθείσες συγκεντρώσεις, καθώς και 6 λοιπές υποθέσεις και έρευνες εκ των οποίων 1 κανονιστική παρέμβαση και 1 υπόθεση παρακώλυσης έρευνας. Ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 32 εκατ. ευρώ.

    Η νέα πρόεδρος έχει μπροστά  της σημαντικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως για παράδειγμα η διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης που έχει εκκινήσει στον κλάδο πετρελαιοειδών και ειδικότερα στην αξιολόγηση του αν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση) των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης) στην ελληνική αγορά. Αναμένεται δε η τελική έκθεση της κλαδικής έρευνας στην παροχή  Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας και συναφών υπηρεσιών Ασφάλισης.

    Οι έφοδοι στην αγορά

    Επιπλέον το 2023 έγιναν μια σειρά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι οποίες θα διερευνηθούν σταδιακά μέχρι να φτάσουν στην Ολομέλεια. Πρόκειται για εφόδους, που έγιναν μεταξύ άλλων,  στις αγορές ιατρικού εξοπλισμού, στον φαρμακευτικό κλάδο, στις αγορές βρεφικών και παιδικών ειδών, στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, στην αγορά σταφίδας, στην αγορά μπύρας και αλκοολούχων ποτών αλλά και στις εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού για δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύντομα, άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθεί η και η υπόθεση της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτών υπηρεσιών για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου αναφορικά με τυχόν αντιανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών. Για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις του κλάδου (Νοέμβριος 2021 και Νοέμβριος 2022),, απέστειλε συναφώς επιστολές παροχής στοιχείων (Νοέμβριος 2021 και Δεκέμβριος 2022) ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει εκκινήσει η διαδικασία της κατά προτεραιότητας εξέταση της υπόθεσης και ανάθεση σε αρμόδιο εισηγητή.

    Τις τελευταίες ημέρες η  Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε περιλήψεις της χαρτογράφησης των συνθηκών ανταγωνισμού που έχει εκκινήσει με απόφασή της τον περασμένο Φεβρουάριο στις αγορές των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων, και του φρέσκου γάλακτος και απομένουν οι χαρτογραφήσεις στις αγορές του βρεφικού γάλακτος, της αγοράς τυριού και γιαούρτι αγελάδας.

    Διαβάστε επίσης

    Πρόστιμα πάνω από 32 εκατ. ευρώ το 2022 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Ναι» στη Μαίρη Σαρπ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού- Τα «καρφιά» Σκρέκα σε Λιανό

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποχωρεί με αιχμές ο Ιωάννης Λιανός – Τι λέει στο mononews



    ΣΧΟΛΙΑ